Bir emeklinin kredi borcu varsa emekli maaşını başka bir bankaya taşıyamaz. Kredi borcu, bankaların emekli maaşı promosyonlarından yararlanma hakkına da engel teşkil eder. Banka promosyonlarına otomatik olarak kredi borcu kapsamında el konur.
Müşteriler, para ile alakalı tüm işlemlerini bankalar aracılığı ile gerçekleştirmektedirler. EFT, havale ya da herhangi bir işlemi bankalar üzerinden yapabilmektedirler. Maaş yatırma ve maaş çekme konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değilse maaşlarını istedikleri bankalardan alabilmektedirler.
Bir emekli , bankasını değiştirmek istiyorsa bunu bankalardan kolaylıkla yapabilr. Ancak kredi borcu olan bir emekli, maaşını taşıyamaz. Diyelim ki Ziraat Bankası'ndan emekli maaşınızı gelir göstererek kredi çektiniz. Bu durumda maaşınızı başka bankaya taşıyamıyorsunuz.
Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
SGK banka değişikliği yapmak isteyen emekli vatandaşlar için bilgilendirmede bulundu. Buna göre; banka değişikliği yapmak isteyen emekliler, e-Devlet üzerinden talepte bulunabilir veya sosyal güvenlik il müdürlüğü / merkezlerine müracaat edebilir. Ancak kredi çekildiyse banka değişikliği gerçekleştirilememektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kredili mevduat hesabında (KMH) eksiye düştü diye maaş bloke edilemez promosyonu vermemezlik yapılamaz. KMH sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçluya herhangi bir işlem yapılamaz. KMH hesabı eksiye düştü diye emeklinin hesapları üzerinde hak iddia edilemez.
Promosyon parası ile ana paranın borcu ödenemez.
Bu kapsamda söz konusu maddeye göre, Sosyal Sigortalar Kurumunun prim alacakları ve nafaka alacakları dışında emekli maaşının haczi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Örneğin, kredi sözleşmesinde emekli maaşına haciz konulmasına verilen muvafakat, eğer cebri icra aşamasında yinelenmezse haciz konulamaz.
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.
Kamu bankalarının, icra takibinde olan emeklilere promosyon yatırmadığı ortaya çıktı. SGK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR kapsamındaki emeklilere, haklarında başlatılan icra takibi gerekçe gösterilerek maaşlarının yattığı kamu bankaları tarafından promosyon ödemesi yapılmadığı belirtildi.
Emekliler, maaşlarını farklı bir bankaya taşıyarak promosyon almaya hak kazanabilir. Ancak 2023'te emekli maaşı taşıma promosyonuna dair bazı şartlar bulunuyor. Örneğin; yeni bankanızla 3 yıllık bir taahhütname imzalamanız gerekir. Ayrıca sizden otomatik ödeme talimatı gibi koşulları da kabul etmeniz istenebilir.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Kredi kartı kampanyasından 20 Ocak 2022 – 31 Ağustos 2023 arasında ek ödül taahhüdü veren ve ödülden faydalanan müşteriler, taahhütlerini iptal edip tekrar taahhüt vermeleri durumunda kampanyadan faydalanamazlar.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Promosyona bloke konulması ise biraz tartışmalı bir konu. Kimi hukukçulara göre verilen promosyon emekli maaşının bir parçası, eklentisi olduğu için ödenen promosyona bloke konulamaz.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Bir emeklinin kredi borcu varsa emekli maaşını başka bir bankaya taşıyamaz. Kredi borcu, bankaların emekli maaşı promosyonlarından yararlanma hakkına da engel teşkil eder. Banka promosyonlarına otomatik olarak kredi borcu kapsamında el konur.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Kredili mevduat hesabında (KMH) eksiye düştü diye maaş bloke edilemez promosyonu vermemezlik yapılamaz. KMH sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçluya herhangi bir işlem yapılamaz. KMH hesabı eksiye düştü diye emeklinin hesapları üzerinde hak iddia edilemez.
Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'ndan emekli maaşı alan vatandaşlarımızdan, şayet haklarında icra takibi varsa, ilgili banka tarafından banka promosyon ödemeleri yatırılmamaktadır. İşbu durum da vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri