Türkiye'de Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllarda Türkan Şoray'ın da yakalanmasıyla adını bir kez daha duyuran Cushing Sendromu, böbrek üstü bezlerinden salgılanan ve yaşam için olmazsa olmaz olan kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu ortaya çıkıyor.
Cushing Sendromu böbreküstü bezinin üretmesi gerektiğinden fazla kortizol üretmesi durumunda ortaya çıkar. Bu aşırı salgı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu fazla üretmesinden dolayı oluşuyorsa o zaman bu duruma Cushing hastalığı denir.
Cushing sendromu belirtileri, her hastada hafiften ağıra kadar geniş bir yelpazede kendini gösterir. Yetişkinlerde görülen en yaygın belirti kilo artışı olup özellikle gövdede belirgindir. Diğer sık görülen belirtiler hipertansiyon, hafıza problemleri, dikkat ve konsantrasyon kaybı olarak sıralanabilir.
Cushing sendromu gelişen hastalarda aşağıdaki klinik belirtiler ortaya çıkabilir: Kilo alımı ve vücudun sırt bölgesi, karın çevresi, omuzların arası ve yüz gibi tipik bölgelerinde yağ birikimi. Karın, kalça, meme dokusu veya kollarda pembe renkli cilt çatlakları görülmesi. Ciltte incelenme, çabuk yaralanma veya morarma.
Dowager kamburu(boyun hörgücü, hiperkifoz, yağ birikintisi), genellikle orta yaş sonrası görülen, duruş bozukluğu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan bükük duruşu tanımalamak için kullanılan bir terimdir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle karın bölgesinde kilo artışı ile seyreden Cushing sendromunun tipik belirtilerinden birini de halk arasında “ay dede yüzü” olarak bilinen yüzde yuvarlaklaşma oluşturuyor. İlaçla ve cerrahi yolla tedavisi yapılan bu hastalığa zamanında müdahale edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Son olarak Cushing, tedavisi mümkün olan bir hastalık. Böbrek ustu bezinden aşırı kortizol salımını normal değerde tutmaya yönelik tedavi uygulanmak zorunda. Tedavi sonuc vermediğinde böbrek ustu bezi çıkarılabilir ya da bunları devre dışı bırakan ilaçlar kullanılabilir.
Cushing sendromu tanısı hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan hormon düzeyi değişikliklerinin biyokimyasal olarak tespit edilmesi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi radyolojik tetkikler ile sendromun nedeni olan kitlenin görüntülenmesi ile gerçekleştirilebilir.
İlaç tedavisi, aşırı kortizolün tüm belirti ve semptomlarını tamamen iyileştirmeyebilir. Adrenal bezde aşırı kortizol üretimini kontrol etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Tip 2 diyabet veya glukoz intoleransı olan Cushing sendromlu bireyler için onaylanmış farklı ilaçlar mevcuttur.
Kanda kortizol hormonunun yükselmesi ile meydana gelen rahatsızlığa cushing sendromu denmektedir. Özellikle tedavi edilmediği takdirde kalp ve damar hastalıkları ile beraber, aynı zamanda depresyon veya diyabet, kemik erimesi ve hipertansiyon gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Hipofizdeki bazı tümörler; böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretimi ile sonuçlanan adrenokortikotropik hormon (ACTH) ismi verdiğimiz bir hormon üretir. Bununla meydana gelen durum da Cushing sendromudur. Bu tümörler genellikle iyi huylu olup, kansere yol açmaz.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Türkan Şoray, bir dönem Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing sendromuna yakalandığını açıkladı. Oyuncu “Çalışıp üretince metabolizma da farklı çalışıyor. Bir sene önce Cushing sendromu oldum. Pek de bilinmiyor ülkemizde nadir bir hastalık, beni buldu” dedi.
Hastalar remisyona girdiklerinde hızla kilo verir, cilt belirtileri geriler, tansiyon ve kan şekerleri normal sınırlara inebilir.
Astım ve romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar kortizol benzeri ilaçlardır. Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Yalancı Cushing sendromuna sahip insanlar kortikotropinin adrenokotrikotrop hormonunu salınımını arttırmasını ve bu nedenle kortizol hormonu arttırmasını engelleyen dekzametazonla ön tedaviye cevap verir. Bu testten yüksek kortizol leveli sonucunun çıkması genellikle Cushing sendromuna işaret eder.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Radyoterapinin yeterli olmadığı durumlarda kortizol üretimini baskılayan ilaçlara başvurulur. Tüm bu tedavi seçeneklerinin yeterli olmaması halinde doktor böbreküstü bezlerini çıkarmak üzere Cushing Sendromu ameliyatı seçeneğine başvurur.
Yüz ve göbek çevresinde yağlanma ile kendisini gösteren ve vücudun fazla kortizona maruz kalmasıyla ortaya çıkan Cushing Sendromu halk arasında 'Ay dede' sendromu olarak da biliniyor. Endokrinolog Prof.
Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur. Kötü bir gece uykusu veya daha uzun süreli uyku yoksunluğu, kan dolaşımında artan kortizol seviyelerine yol açar.
Kortizol düşüklüğü nedenleri
Özellikle baş ağrıları ve yorgunluklar sıklıkla görülebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi ve düşük tansiyon belirtiler içerisindedir. Kusma, mide bulantıları, ishal ve devamlı zayıflık durumu, Kortizolün düşüklüğüne işaret eden faktörler içerisinde bulunurlar.
Kortizol, stres faktörünü gördüğünde tehdit olarak algılar ve yükselir. Tehdit ortadan kalktığında eski seviyesine geri döner. Fakat günlük hayatta çok fazla stres faktörleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu durum da kortizol seviyenizin dengede kalmasını zorlaştırabilir.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri