Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır.
Döküntü: Akarın deri altına yerleşmesiyle ortaya çıkan yuva izleri, çizgiler veya sivilce benzeri, kaşıntılı kabarcıklar ve kızarık pullu görünüme sahip uyuz döküntülerine rastlanır. Yaralar: Şiddetli kaşıma sonrası cilt tahriş olarak yaralara sebep olur. Ve bu yaralar enfeksiyonu da beraberinde getirebilir.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende 10 saat boyunca tutulmalıdır.
Sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı, Akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta benzeri oluşumlar, Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar, Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı.
Uyuz akarları, cildin altındaki bir bölgeye yerleştiğinde, enfeksiyonlu bölgede iltihaplanma ve şişlik görülebilir. Cildinizde kaşıntılı kabarcıklar oluşabilir. Bu kabarcıklar, genellikle sivilceye benzerler, ancak içi sıvı dolu kabarcıklar da olabilirler.
İlgili 23 soru bulundu
Dr. Kutlubay, “Alerjik kaşıntılar genellikle neden olan faktörden sonra görülürken uyuzda kaşıntı özellikle geceleri görülür ve uykudan uyandırır. Alerjik kaşıntı genelde ailede diğer kişilerde görülmezken; uyuzda kaşıntı diğer aile fertlerinde de görülür” dedi.
Erken bir uyuz döküntüsü, kurdeşen, küçük ısırıklar veya sivilceler gibi küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkacaktır. Daha ileri durumlarda, cilt kabuklu veya pullu olabilir.
Cilt yüzeyinde grimsi beyaz veya ten renginde kabarık çizgi şeklinde tüneller. Kıvrımlı bölgelerde döküntüler. Sıcak banyo ile daha da artan kaşıntı Kaşıma sonucu enfekte olan şişlik ve yaralar.
Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar. Tedavi görülmediği takdirde kaşıntı, döküntü ve yara oluşumuna yol açar. Kişisel hijyene bağlı olmadan herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Özellikle sıcak su ile temastan sonra kaşıntının artması uyuz belirtileri arasındadır. Uyuz belirtileri genelde kol, dirsek, parmak araları, koltuk altı, kalça, bel çevresi, meme ucu gibi yerlerde daha sık görülmektedir. Akarların meydana getirdiği tüneller göz ile rahatlıkla seçilebilmektedir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür. Sirke kullanarak evde uyuz tedavisi yapmak için, bir bardak sirkeyi bir kaba dökün ve aynı miktarda su ile karıştırın.
İlk bulaşmadan sonra iki ile beş hafta sonrasında, yeniden bulaşmada ise bir ile dört gün sonra şikayetler ortaya çıkar. Uyuz böcekleri deride bulunduğu sürece uyuz bulaşıcıdır. Böceklerin sayısı enfeksiyonun ilk aylarında artış ve sonrasında sağlıklı bir bağışıklık sistemi sayesinde genellikle düşüş gösterir.
Uyuz hastalığının en belirgin olarak kendini gösteren semptomu, hiç şüphesiz ki şiddetli ve uzun süre geçmeyen kaşıntıdır. Israrcı kaşıntıda özellikle geceleri artış görülür. Uyuz hastalığının zamanla kaşıntı dışında ciltte görülen başka belirtileri de ortaya çıkar.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Kullanılan krem ve losyonlar arasında permetrin içeren kremler, sülfürik merhemler, lindan içeren losyonlar, krotamiton içeren kremler ve benzil benzonat losyonları bulunmaktadır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.
Hastalık etkeni olan parazit Sarcoptesscabiei, deri altına yerleşerek tüneller açmakta ve deriden hafif yüksek pembe-beyaz renkli kabarıklıklar oluşturmaktadır. Belirtiler etken ile ilk karşılaşmadan yaklaşık 3-4 hafta sonra ortaya çıkar.
Daha önce uyuz geçiren insanlarda belirtiler daha çabuk görülür. Uyuzun en sık karşılaşılan belirtisi geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Bölgeyi sürekli kaşımak yaralara sebep olabilir, bu da iltihaplanmaya yol açar.
Aslında psikolojik uyuz olarak anılan bu durum, organik ve bilinen herhangi bir nedenle açıklanamayan kaşınma halidir. Daha çok stres kaynaklı olduğu düşünülen rahatsızlık, psikojenik pruritus olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kaşıntı, psikolojik bir takım tetikleyicilerin varlığında şiddetlenmektedir.
Kurallara uygun bir tedaviden sonra kaşıntının 4-6 hafta devam edeceğinin hastaya söylenmesi çok önemli görülüyor. Uygun tedaviye rağmen devam eden kaşıntı, hasta tarafından iyileşmediği şeklinde yorumlanabiliyor.
Derideki iltihap ve değişiklikler bu nedenle el ve ayak parmakları arasında, koltuk altlarında, göbek veya areola bölgesinde, ayak bilekleri ve ayakların iç kenarlarında ve genital bölgede meydana gelmektedir. Genellikle baş, boyun ve sırt uyuzdan etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri