Türk makamları tarafından ve Türkçe düzenlenen belgeler apostil ile tasdik edilebilir. Türkiye'de belge tasdiki, bir belgenin gerçekliğinin yetkili memur tarafından doğrulanmasını içerir. Bu işlemden sonra, belgeye özel bir damga - apostil - verilir.
Yabancı resmi belge oradaki Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmışsa, önce belgenin Tercüme işlemi yapılır ve bu belge yapacağımız işlemlerde kullanılır. Ancak; tasdikin başlığında Fransızca olarak ( APOSTILLE ) şeklinde yazılmış bir kelime mutlaka olmalıdır.
Kamu kurum ve kamu kuruluşlarından alınan evlilik belgesi, diploma, doğum belgesi, vekaletame gibi evrakalrın gerçeliliğinin sağlanabilmesi için oluşturulan yutdışı apostil işlemleri 1961 yılında itibaren yapılmaktadır.
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
www.eapostil.gov.tr internet sitesi üzerinden e-devlet ile giriş yapılarak, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması ile başlayan e-Apostil işleminde adli sicil kaydı ve mahkeme kararları en kısa sürede onay şerhli hale geliyor.
Noter Onayı Olmadan Apostil Olur mu? Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir.
Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik / Konsolosluk Onayları
Noter onayından sonra, onayı yapan noterin bulunduğu ildeki valilik veya kaymakamlıklarda Apostil Onayı yapılır. Apostil onayından sonra Dışişleri Bakanlığı'nda ilgili belgeye tasdik yapılır. Dışişleri Bakanlığı harç ücreti belge başına 50 TL civarındadır.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
* Apostil yapılacak olan belgede resmi mühür ve imza kesinlikle ıslak olmalıdır(e-imza, hazır kaşe imza, apostil yetkilisinin yerine atılan imza kabul edilmez.). * İçişleri Bakanlığı sisteminde imzalayan kişinin Apostil Yetkisi olması gerekir.
Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır. Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
Bir kamu belgesinin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için Apostil tasdikli tercüme ile istenen ülkenin lisanına tercüme edilmesi gerekir. Böylece ilgili makamlara onaylatılan belge istenen ülkede ibraz edilebilir.
Türkiye'de apostil almak isteyen kişiler illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara gitmelidir. Bunun yanında gidilecek olan noterin nereye bağlı olduğuna da dikkat edilmesi gerekir. Eğer apostil alınacak belge adli bir belge ise o zaman ağır ceza mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.
İlk olarak tercüme yapılır ardından noter onayı alınır sonrasında da kaymakamlık veya valiliklerden yurt dışında kullanım için apostil alınır.
Noterden edinilen, noter onayının alındığı (tasdik edildiği) resmiyet kazanan bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak geçerliliğinin sürdürülmesini sağlayan belgedir.
Not: Tüm sertifikalar, yetkilinin adının, unvanının ve dairesinin mührünü ve okunaklı bir imzasını içermelidir. APOSTİL ŞERHİ NEYE BENZER- ÖRNEK APOSTİL ŞERHİ; Tasdik Şerhi en az 9 cm. kenarlıklı kare biçiminde olacaktır.
Mahkeme kararına apostil yaptırmak için Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarına müracaat ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Belgenin Almanya`da ibraz edileceği yer, belgenin bir de Apostille tasdik edilmesini de isteyebilir (bkz.: "Evlilik, Aile, Çocuklar ve Boşanma" sayfasında 'Belge Temini' başlığı).
Apostilli Diploma veya ÖSYM Belgesi
Ardından yeminli tercüme işleminin yapıldığı yerde bulunan Noter tarafından bu tercüme onaylatılmalıdır. Son olarak apostil işlemleri için illerde Valilik ilçelerde Kaymakamlık makamlarına başvurmak gerekir.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Başlangıç olarak apostilli sabıka kaydı ve mahkeme kararları sistem üzerinden alınabilecek. Bu sisteme e-devlet üzerinden giriş yapılıyor. Burada adli sicil kaydı için 25 TL mahkeme kararları için 50 TL apostil ücreti ödenir.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL.
Defter ve belgelerin saklanma süresi 5 yıl olmakla birlikte, bazı durumlarda kayıt ve belgeleri beş yıldan daha uzun sürelerle muhafaza etme gereği bulunmaktadır.
Konsolosluk kaymakamlığa iletmeleri gereken bir belge verecektir. Bu belgenin verilmesi için konsolosluğun ücret talep etmesi mümkündür. Bu başvurulan konsolosluğa bağlıdır. Yabancı uyruklu kişi bu belgeyi kaymakamlığa teslim ederek evlilik cüzdanı apostil şerhini talep edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri