Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Ad ve özne ile eş anlamı olan isim, cümlelerdeki fiilleri gerçekleştiren etkin elemanlardır. İsim Nasıl Bulunur? Bir cümlede ismi bulmak için yükleme ''ne'' ya da ''kim'' sorusu yöneltilir.
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır: Oluşlarına (maddelerine) göre.
Cins isimler; aynı çeşitten olan canlı cansız tüm kavram ve varlıklara verilen ortak isimlerdir. Bu isimler, özel isimlerde olduğu gibi belli tek nesne ya da varlığı göstermemektedirler. Aynı çeşitten olan kavram ve varlıkların birisine, bir kısmına ya da hepsine isim olan sözlerdir.
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb.
İlgili 35 soru bulundu
Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir. Birçok isim türü bulunmaktadır, çünkü bunun nedeni isimlerin kendi içerisinde gruplara ayrılarak daha iyi anlamlanmasını sağlamaktır.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır. Özel isimlere örnek olarak Ankara, İnternet, Jüpiter, Budizm, Toyota, Aşık Veysel, Fino, Mehmet ve Atatürkçülük verilebilir.
Cins İsmi
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir. Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir.
Asteraceae (Papatyagiller), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Asteroideae, Carduoideae ve Cichorioideae alt familyalarından on iki Asteraceae türü.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu eklerde ses uyumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır.
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Bu doğrultuda birçok değişik cins isim farklı yapılar üzerinden ele alınabiliyor. Bunlar içerisinde vücudun bölümleri, akraba isimleri, araçlar, kavramlar, hayvan ve bitki isimleri, yiyecekler, yiyecek ve içecek isimleri gibi daha birçok örnek ele almak mümkün.
Bu sözcük Augustus “1. Roma imparatoru Octavianus'un (MÖ 30-MS 18) lakabı, 2. Roma takviminin altıncı ayı” özel isminden alıntıdır. Bu özel isim Latince augere “artmak, büyümek, yücelmek” fiilinden türetilmiştir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Dünya kelimesi hem cins hem de özel isim olarak kullanılmaktadır. Örneğin ''İç dünyasına çekildi'' cümlesinde cins isim olarak kullanılan dünyanın ilk harfi küçük yazılır. ''Gezegenimiz Dünya'nın yaklaşık üçte ikisi sudan oluşur'' cümlesinde ise kelimenin ilk harfinin büyük yazılması gerekir.
Bu sebeple bu konu hakkında verilecek olan bilgilerin her okuyucu tarafından kolay anlaşılabilir olması önem taşımaktadır. Ülke isimleri özel isimlerdir.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Ay ve gün isimlerinin özel bir tarih bildirmediği zaman küçük harfle yazılması gerektiği bilinir. Yani gün ve ay isimleri TDK tarafından da belirtildiği üzere tek başına kullanılıp herhangi bir tarihi bildirmediği sürece küçük harfle başlayacak şekilde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri