Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Atasözü Her şeyin daha iyisi vardır.
El Elden Üstündür (Ta Arşa Kadar) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimse, kendisinden üstün bir başkasının da olabileceğini bilmelidir.
Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
Cevap. El elden üstündür: insanın kendisini her zaman diğer insanlardan üstün görmek hiç de iyi bir şey değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu bakımdan "El elden üstündür" atasözünün taşıdığı anlam şu şekilde olmaktadır; "Bir işte ne kadar iyi olursanız yahut kendinize aşırı bir güveniniz söz konusu ise unutmamalısınız ki her zaman sizden çok daha iyi olan birileri vardır."
Ebû Hureyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kimselerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir.
ZORLA GÜZELLİK OLMAZ 1. ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
Atasözü [1] Çok yakın kimseler, aralarında ne kadar anlaşmazlık çıkarsa çıksın, birbirlerinden ayrılmazlar.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
Elden ayaktan düşmek deyimi yaşlanmak, kişinin kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek kadar zor durumda kalması ve yaşlanmış kişiler için kullanılmaktadır. Elden ayaktan düşmek mecaz anlamda kullanılan bir deyimdir.
Elden geçirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eksiklikleri düzeltmek, onarmak; denetlemek için pek çok şeyi ele alıp yoklamak, gözden geçirmek.“Yaptığın işi bir daha elden geçir.”
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "mum dibine ışık vermez" atasözü; "insanlar başkalarına bol bol yaptığı yardımı kendi yakınlarına yapmaz" anlamında söylenir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Faydasız Baş Mezara Yaraşır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Faydasız baş mezara yaraşır atasözü; çalışmayan ve işe yaramayan insanların ölü sayıldığını anlatan bir atasözüdür. Çünkü insan çalışmak ve bir işe yaramak zorundadır. Çalışkan olmayan, bir iş beceremeyen, tembel insanların mezarda yatan ölüden farkı yoktur.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
Gönül almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır.
Bu atasözlerinden birisi de veren el alan elden üstündür atasözümüz olmaktadır.
AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Akıl akıldan üstündür" atasözü; "bir kimsenin düşünemediğini bir başkası düşünebilir" anlamına gelir. İçinden çıkılmaz konularda bir başkasının göstereceği yol, kişiyi bu darlıktan kurtarabilir.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Kalem Kılıçtan Keskindir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Şiddetle ya da kaba kuvvetle çözülemeyecek pek çok problem, konuşarak yazı yazarak ortadan kaldırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri