Sonuç olarak Türkçede iki ünsüz yan yana gelebilir. Ancak bu ünsüzlerin sözcük sonunda veya içinde olması gerekir. Sözcük başında iki ünsüz yan yana gelemez. Tren, trafik, spor, spektrum, vb. gibi sözcükler Türkçe değildir.
Türkçede kelime kökünde aynı cinsten iki ünsüz yan yana bulunmaz.
Sonuç olarak Türkçede iki ünsüz yan yana gelebilir. Ancak bu ünsüzlerin sözcük sonunda veya içinde. olması gerekir. Sözcük başında iki ünsüz yan yana.
Türkçede kelime sonunda /b/, /c/, /d/, /g/ ünsüzleri bulunmaz. Bazı kelimeler istisnadır: ad, yad, od, öd... 5. Türkçede ikiz ünsüz yoktur.
Çift olarak yazılan sembollerden soldaki ötümsüz, sağdaki ötümlü ünsüzleri gösterir. Koyu alanlar, sesletimi imkânsız olduğu değerlendirilen ünsüzleri gösterir.
İlgili 44 soru bulundu
11. Türkçe kelimelerin kökünde ikiz ünsüz yoktur. (assı, anne, elli gibi kelimeler değişime uğramış istisnalardır.) 4 12. Türkçede sözcük ya da hece sonunda sadece belli ünsüz çiftleri (lç, lk, lp, lt, nç, nk, nt, rç, rk, rp, rs, rt, st, şt) bulunabilir.
Türkçe sözcüklerde bir hecede iki ünlü yan yana gelmez: aile, arkeolog, fuar, kaos, kuaför, matbaa, realizm, saat, ziraat, inşaat gibi sözcükler dışarıdan gelmiştir. 7. Türkçe sözcüklerde başta birden fazla ünsüz bulunmaz: Fransa, kral, kraliçe, kravat, kreş, gram, granit, plan, Slav, spor.
Türkiye Türkçesinde ikiz ünlü yoktur. Fakat alınma kelimelerde ve Türk lehçele- rinde ikiz ünlü vardır. Türkçe kelimelerdeki ikiz ünlüler ile alınma kelimelerdeki ikiz ünlüler farklıdır. Alınma kelimelerden gelen ikiz ünlülere çift ünlü denilmelidir.
Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimeler ise yumuşak ünsüzle başlayan ekler alır: al-dı, an-dı, bil-gi, del-gi, göz-cü, ver-di, yol-da vb.
Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
İki ünsüz harf yan yana geldiğinde ilk ünsüz harf kendisinden önceki ünlü harf ile ikinci ünsüz harf kendisinden sonraki ünlü harf ile hece oluşturur.
Fransızca dilindeki "tracteur" kelimesinden Türkçeye geçen traktör hecelerine trak-tör şeklinde ayrılır. Pek çok kişinin t-rak-tör şeklinde düşündüğü bu heceleme yanlıştır. TDK yazım kurallarına göre traktör hecelemesi iki parçaya bölünerek yapılıyor.
Bir bakıma nasıl okuyorsak o şekilde heceleyebiliriz. Örneğin bandrol kelimesi okunurken band-rol şeklinde ele alındığı için heceleme sistemi de aynıdır. Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Türkçede, kökeni Türkçe olan kelimelerin başında ünsüz ile başlayan kelimeler yoktur. Türkçede, kelimelerin başında ünlü ses gelir. Bu kurala uymayan kelimeler, Türkçenin ses özelliklerine uymayan yabancı dillerden alınmış kelimelerdir. Örneğin, "tren", "trafik", "spor" gibi kelimeler Türkçe değildir.
Yumuşak g ünsüzü alfabede önüne bir sıfat getirilerek adlandırılan tek harftir. Hiçbir sözcük bu harf ile başlamamaktadır.
A)Alfabemizde 20 tane ünsüz harf vardır.
Türkçede tek hecede çift ünlü bulunmaz. Yani Türkçede diftong yoktur.
Türkçemizde heceler en az bir en çok dört harften oluşur. Her hecede mutlaka 1 sesli harf bulunur.
Kökeni Türkçe olan kelimelerde bugün uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü, Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür: adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir) vb. Ancak bu uzun ünlüler yazıda herhangi bir işaretle gösterilmez.
Ünsüz harfler, tek başına söylenemeyen, ancak bir ünlü yardımıyla söylenebilen sesleri karşılayan harflerdir. 8 tanesi sert, 13 tanesi yumuşak olmak üzere toplam 21 tane ünsüz harf vardır. Alfabedeki sessiz harfler yanına “e” ünlüsü getirilerek okunur; be, he, ke, re…
P, Ç, K, H, T, Ş, F, S sert ünsüzler, geri kalan 13 harf ise yumuşak ünsüzler grubunda yer alır. Ünsüz Harfler Nelerdir? Yumuşak ünsüz harfler ise şunlardır: B, C, D, G, J, L, M, N, R, V, Y, Z.
Her dilde olduğu gibi Türk- çede de ses yapısı, ünlü ve ünsüzler ile bunların dilin belirlediği ölçü- lere göre ayarlanmış birleşimlerine dayanır. Türkiye Türkçesi yazı dilinde, oluşmaları ve boğumlanma özellikle- ri açısından a, ı, o, u; e, ė, i, ö, ü olmak üzere 9 ünlü bulunmaktadır.
Titreşim Bakımından Ünsüzler
Ses tellerinin yanlara ve yukarı aşağı titreşmesiyle oluşan titreşimli (ötümlü, tonlu, sedalı) ünsüzler “b,c,d,ġ,ğ,g,ğ',j,l,l',m,n,r,v,y,z” dir. Ses telleri titreşmeden oluşan ünsüzlere titreşimsiz (ötümsüz, tonsuz, sedasız) ünsüzler denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri