kıymeti harbiyesi yok ol-: 'Geçerli değeri bitmek, önemi kalmamak' anlamla- rında olup sözlüğümüzde yer almamaktadır: “Maldan mülkten çoktan vazgeç- miştim, artık canımın bile kıymeti harbiyesi yoktu.” (s. 338) Sözlüğümüze esk. kısaltmasıyla alınabilir.
harbiye teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Askerlik işleriyle alâkalı dairenin başında bulunan memura verilen ünvandır.
osmanlı torunlarına göre farsça haliyle kıymet-i harbiye şeklinde yazılması gereken ama türkiye türkçesi kurallarına göre doğru yazımı kıymetiharbiye, anlamı da geçerlilik olan sözcük.
Çok fazla bir şey bilmiyor olmasına rağmen, öyleymiş gibi görünen, hemen hemen her konuda ahkam kesen kişiler çok bilmiş olarak nitelendirilir. Bu kelimenin fiil hali ise bilmişlik yada bilgiçlik taslamak şeklinde yazılır.
Bu kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağı Türk Dil Kurumu veriler üzerinden ifade edilmiş durumda. Çok Bilmiş Nasıl Yazılır? Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Çokbilmiş' olarak ele alınmasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
kıymeti harbiyesi yok ol-: 'Geçerli değeri bitmek, önemi kalmamak' anlamla- rında olup sözlüğümüzde yer almamaktadır: “Maldan mülkten çoktan vazgeç- miştim, artık canımın bile kıymeti harbiyesi yoktu.” (s. 338) Sözlüğümüze esk. kısaltmasıyla alınabilir.
Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.
Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyaseti, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1880-1922 yılları arasında, görev ve sorumluluk bakımından 1880-1908 yılları arasında Seraskerlik makamına, 1908-1922 yılları arası da Harbiye Nazırlığına bağlı olan ve harbiye nazırından sonra Osmanlı Ordusu'ndaki en yüksek askere verilen unvandır.
Harbiye Nazırlığı veya Harbiye Nezareti, Osmanlı Devleti'nde savaş işlerine bakmakla görevli bakanlığın adıydı. Bütün Osmanlı ordusu günümüzde yerini Millî Savunma Bakanlığına bırakmış olan bu bakanlığa bağlıydı. Harbiye Nazırlığı 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanından sonra kurulmuştur.
Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekâleti 1920 yılında Ankara'da kurulan meclis hükûmetinde yer alan ve daha sonra Genelkurmay Başkanlığına dönüştürülen bakanlıktır. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Reisinin de (Genelkurmay Başkanı) hükûmette yer almasına karar verilmişti.
“Madde 8- Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Vekâleti kaldırılmıştır. Madde 9- Cumhurbaşkanına vekâleten, barış zamanında ordunun emir ve komutası ile görevli en yüksek askerî makam olarak Genelkurmay Başkanlığı kurulmuştur.
Erkan-I Harbiye Vekaleti kaldırılarak Türk Ordusunun yönetimi vekiller heyetinden çıkarılarak müstakil bir yapı olan Genel Kurmay Başkanlığı'na verildi. Bu sayede ordunun siyasi etkilerden uzak şekilde kurumsallaşması amaçlandı ve bu yapı çok da başarılı oldu.
Yeniçeri Ocağı'nın II. Mahmud tarafından 1826 yılında kaldırılması üzerine onun yerine kurulan yeni askerî teşkilâta verilen ad. Harbiye Mektebi'nde okumadan erlikten terfi ederek yetişen subaylara verilen ad.
hiçbir değeri, hükmü olmayan.
kara harp okulu, deniz harp okulu veya hava harp okulu'nda okuyan öğrencilere verilen ortak isim. diğer öğrencilerden farkı kanunlarla tanımlanmış statüleri, hak ve sorumlulukları olmasıdır. harbiyelilik okurken sahip olunan bir statu veya isimden cok otedir.
İstanbul Kongre Merkezi'nin en büyük salonu olan Harbiye Oditoryumu, 3.028 m2 alana sahip, maksimum 3.555 kişi kapasitelidir.
Mekteb-i Harbiye, Türkiye'de modern bilimlerin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu askerî okul, 1834 yılında, Sultan II. Mahmud tarafından; Batı tekniklerine uygun ve çağdaş bilgilerle donanımlı subay yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.
Mustafa zamanında, 1774 yılında tahta çıkan I. Abdülhamit döneminde, 1789 yılında tahta geçen III. Selim zamanında devam etmiştir.
Erkân-ı Harbiye Vekâletinin kaldırılması cum- huriyetçilik ilkesi ile ilgilidir.
II. Mahmud döneminde Mekteb-i Harbiye'nin kuruluşu, eğitim alanındaki modernleşme sürecinde geçmişten farklı olarak yeni yöntemlerin benimsendiğinin bir kanıtıdır.
ERKÂNIHARP. (ﺍﺭﻛﺎﻥ ﺣﺮﺏ) i. (Ar. erkān ve ḥarb ile erkān-ı ḥarb) Ordu birliklerinin savaşa hazırlanması ve savaşta yönetilmesi gibi hususları yürütmek üzere harp akademilerinde belli bir eğitimden geçirilerek yetiştirilen subay, kurmay: Kısmetin yokmuş, erkânıharp olamamışsın (Ömer Seyfeddin).
Kara Harp Enstitüsünün tarihçesi 1848'de İstanbul/Harbiye'de eğitim ve öğretime başlayan “Mekteb-i Fünun-u Harbiye-i Şahâne Erkân-ı Harbiye Sınıfları” ile başlar.
1845 yılında Kara Harp Okulu (Mekteb-i Harbiye Komutanı Mehmed Emin Derviş Paşa, Hariciye Nazırı Keçecizade Fuat Paşa ve Şeyhülislam Arif Hikmet'ten oluşan Askeri Talim Kurulu Başkanı Sultan Abdülmecid'in idari emriyle askerî liseler kurulmuş; Harp Akademisi eğitim süresi dört yılda çıkarılmış ve Avrupa orduları gibi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri