Okuma ve yazma sınavı (Ortalamaya etkisi %50 olacak.), Konuşma sınavı (Öğrenciden, belirlenen bir konu hakkında 2-3 dakikalık anlatım beklenecek. Ortalamaya etkisi %25 olacak.) Dinleme sınavı (Öğrencilerden dinletilen ses metni üzerinden bazı sorulara cevap vermesi beklenecek.
Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacaktır. Bu derslerin önce yazılı sınavları sonra her öğrenci için yeteri zaman ayrılacak şekilde ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde uygulama sınavları yapılacaktır.
Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşabileceği gibi bu sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilebilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, liselerde sınavlar, test usulü ile değil yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavları da yabancı dil gibi, dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak.
Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavlarının, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.
İlgili 16 soru bulundu
Yazıda, ortak sınavlara ilişkin, "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.
Öğrencilerin sınavlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı yönetmelikte, daha önceki düzenleme ile bir dersin bir sınavının test usulü ile yapılabilmesi uygulamasına son verildi.
(3) Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılma
a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir.
AYT Sınavı aslında 2. Oturum olarak gireceğiniz sınavdır. AYT sınavında sizlere toplam 160 tane soru karşınıza çıkmaktadır. AYT sınavında 40 Adet Matematik Dersi, 40 Adet Fen Bilimleri, 40 Adet Sosyal Bilimler-2 ve 40 Adet Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 testi sorusundan sorular çıkmaktadır.
Hayır. Edebiyat dersi TYT sınavında yoktur. TYT Türkçe sınavında sadece Türkçe konularından sorumlusunuz.
Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı; 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-05 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır." denildi.
CEVAP 13- Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir.
Uygulamadaki yönetmelik yazılı sınavlarda Açık Uçlu Soru emrediyor. Çoktan Seçmeli sorulara her dönemde sadece bir sınavda izin veriyor.
Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edecek. Okullarda öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulacak. Hiçbir şekilde bu sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular kullanılmayacak." diye konuştu.
ORTAK SINAVA KİMLER, KAÇINCI SINIFLAR GİRECEK? Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleyeceğini duyurdu.
2 . Hangi derslerden hangi yazılı sınavlar ortak yapılacak? 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı'nın ikinci döneminde 5 ve 6. sınıflarda Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerinden 2. yazılı sınavları ortak yapılacaktır.
AYT sınavında sözel puan türünde Edebiyat dersinde 1 doğru; 3.00 puan, Tarih dersinde 1 doğru 2,802 puan, Coğrafya dersinde 1 doğru 3,33 puan ve Tarih 2 dersinde 1 doğru 2,91 puan, Coğrafya 2 dersinde 1 doğru 2,91 puan, Felsefe grubu 1 doğru 3.00 puan ve din Kültürü 1 doğru 3.33 puan değerine sahiptir.
Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.
Ortalaması 50'nin üzerinde olanlar direkt olarak sınıfı geçer. 2021-2022 eğitim öğretim yılı sonu, ortalaması 50'nin altında ise ve 3 dersten fazla kalan öğrenci doğrudan sınıf tekrarı yapacak.
DERS GEÇME NOTU KAÇ OLDU? Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavlarının, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Klasik Yazılı Sınavlar: En çok bilinen ve birçok öğretmenin uyguladığı sınav türüdür. Öğrencilerin kendisine sorulan her bir soruya yazılı yanıt verdiği sınav türüdür. Açık Kitap Sınavları: Sınavda defter, kitap, sözlük vb. kaynakların serbest olduğu sınav türüdür.
Çoktan Seçmeli/Çok Yanıtlı sorular. Çoktan seçmeli sorularda, öğrenciler birkaç seçenek arasından bir veya daha doğru yanıtı seçer. Öğrencilere bir veya daha fazla yanıt seçmeleri gerekip gerekmediği söylenmez. Yalnızca Eşleştirme sorularının ve Çoktan Seçmeli soruların yanıtlarını rastgele sıralayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri