Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
Değerli kardeşimiz, Bütün işlemler bittikten sonra kabrin üstüne su dökülmesi sünnettir.
Halk arasında mezara su dökmenin ölünün ruhuna rahmet anlamına geldiğine inanılır.
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
İlgili 29 soru bulundu
bunların hepsi o dolanan ruhu kaçırmaya yönelik çabalardır. Mezara, ölünün üstüne “dokuz tahta” konmasının nedeni de bu inanıştır; ruh bedeni bulup girerse, beden doğrulmaya çalışacak, fakat başını tahtalara çarpıp ölmüş olduğunu anlayacak, kalkmaktan vazgeçecektir.
Ölü bulunduğu odaya kedi girmemesine dikkat edilir. Kedi ölünün üzerinden atlarsa evden başka cenazelerin çıkacağına inanılır. Ölünün ağzına, burnuna ve kulaklarına pamuk, kefenine çörekotu konulur. Tabutun üzeri ayetler yazılı kumaşla örtülür.
Geçen kandil günü kabir ziyaretine gidecekken bazıları kerahet vakti girdi gidilmez dediler. Böyle bir durum var mı; varsa namaz vaktiyle aynı mı kerahet vakitleri?.. Değerli kardeşimiz, "Kerâhet vakitlerinde kabir ziyareti yapılmaz." diye bir yasak yoktur.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Şehir mezarlarındaki toprak testilerin sırrı sonradan ortaya çıktı. O testiler madencilerin suya olan hasretini simgeliyordu. Tıpkı bir Somalı'nın dediği gibi, “Madenci susar kana kana su içmek ister.” Ayrıca mezarlarda sadece toprak testi yoktu.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesinin engellenmesi de sağlanmış olur. Ayrıca toprak yerleşerek kabrin çökmesi ve vahşi hayvanların cenazeye zarar vermesi de engellenmiş olur.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kişiler, çoğunlukla ölen yakınları için bayram günlerinde mezarlıklara şeker bırakmaktadırlar. Bu geleneğin amacı, kişilerin ölen yakınlarını bayramlarda yad etmeleri ve onun hala daha unutulmadığını hissetmektedir.
Bazı kültürlerde, ölen kişinin ailesi ve sevdikleri, mezarı süslemek için çiçekler kullanır. Bu, ölen kişinin hatırasını canlı tutmanın yanı sıra, mezarlığı daha kişisel ve özel bir yere dönüştürmek için yapılır. Bu da, ölen kişinin sevdiklerinin acısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mezar taşına yazılan yazıyı okumak veya okumamakla ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.
Defnedilen kişinin kesinlikle yakını olmaması durumunda; 5 yıl içinde mezar tapusu devlet tarafından kontrol edilmektedir.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Âdet halinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.
Ayak baş parmakları iple birbirine bağlanır. Bu ölünün tabuta sığması için yapılır. Temiz bir yatağa alınır ve karnına bıçak ya da makas konur. Bunun nedeni ölünün şişmesini engellemektir, ancak konsa da konmasa da ölü şişer.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Gece kül dökülmez ve küle basılmaz. Külün içinde cinlerin olduğuna inanılır. Ayakta pantolon giyilmez, Şeytan ayağını sokar derler. İlk önce sağ ayakla giyilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri