Edebiyatımızın iki dev ismi Ziya Paşa ve Namık Kemal'in farklı dönemlerde yazdıkları bu iki “rüya” metni, dönemin zor şartlarında ülke için bir çıkış yolu arayan Osmanlı aydınının ütopyalarına dair iki önemli kaynak.
Rüya Ziya Paşa kendi zihninde (rüyasında) kurgusal olarak padişah ile memleket sorunlarını ele aldığı bir söyleşidir. Kitap, Londra'da bir parkta yazılmış, ve Hürriyet Gazetesinde yayımlanmıştır.
Herhangi bir olayı, düşünceyi veya kişiyi sanki rüyada görmüş gibi anlatılarak yazılan eserlere Habname denmektedir. Örnek olarak Şeyhi'nin Habname, Veysî'nin Habnâme, Ziya Paşa ile Namık Kemal'in de Rüya isimli eserleri verilebilir.
Rüya'nın Konusu
Ziya Paşa bir rüya görür. Rüyasında dönemin sultanı Abdülaziz ile aralarında bir konuşma geçer, bu karşılıklı konuşma sırasında Ziya Paşa, padişaha memleketin kötü yönetildiğini, bu kötü yönetimin gerekçelerini sıralar. Yeni Osmanlılar adlı cemiyetin asıl amaçlan hakkında sultanı bilgilendirir.
Bu makalede Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman şiiri; “zaman” ve “rüya” kavramları etrafın- da yorumlanmaktadır. Türkçenin miracına ulaştığı abidelerden biri olan Bursa'da Zaman, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en güzel metinlerinin başında gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Rüya Yazarı-Tuğçe Güçnar Kengil Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada.
Rüya şiiri - Orhan Veli Kanık.
Ziya Paşa, (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana) Türk edebiyatının ilk manzum tercüme piyesi “Tartüf Yahut Riyanın Encamı” nı, Türk edebiyatındaki ilk röportaj örneği Rüya'yı, Türk edebiyatındaki ilk antoloji örneği Harabat'ı kaleme alan Tanzimat dönemi fikir insanı, gazeteci ve şairdir.
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şairdir. 18 yaşına kadar dedesi Abdüllâtif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'nun çeşitli kentlerinde yaşadı.
Rüyalar, bastırılmış duyguların dışa vurumu olarak tanımlanırken, çoğunlukla, insan karakterinin ve ruhunun içyüzü veya gizlenen arzuların dışa vurumu olarak da kabul edilmektedir. Edebiyat ve psikoloji alanının etkileşimi sonucu rüyalar, edebi eserlerde farklı amaçlar için kullanılan vazgeçilmez bir motif olmuştur.
Kara Kitap, amcasının kızıyla evli olan avukat Galip, karısı (aynı zamanda kuzeni) Rüya ve Rüya'nın üvey ağabeyi, gazetede köşe yazarı Celal Salik karakterlerinin üzerine kurulmuştur.
Ziya Paşa bu önsözde Osmanlıca'nın Arapça ve Farsça ile zenginleştiğini savunur, Divan edebiyatını över, halk edebiyatını eleştirir.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
1870 yılında Cenevre'ye gelen ve burada 1 yıl kalan Ziya Paşa, Ali Paşa'nın vefatı üzerine İstanbul'a dönüş yapmıştır. 19. yüzyılın en önemli isimlerinden biri olan Ziya Paşa, Tanzimat Dönemi'ni yansıtan önemli yazarlardan biridir.
1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir.
Bu dönem sanatçıları İbrahim Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Suavi ve Sadullah Paşa'dır.
Yenileşme dönemi Türk edebiyatının önde gelen iki ismi Nâmık Kemal ve Ziya Paşa, Tanzimat'tan sonra Fransız edebiyatı etkisi altında oluşan yeni Türk edebiyatının Şinasi'den sonra akla gelen en önemli şahsiyetleridir.
Ziya Paşa tarafından kaleme alınan Zafernâme'de de bu tür bir izahın varlığı görülmektedir. Zafernâme, kasîde, tahmîs ve şerh olmak üzere üç bölümden oluşan hiciv türünde bir eserdir. Eserin kasîde bölümü 66 beyitlik medhiye şeklinde, İzmit mutasarrıfı Fâzıl Paşa'nın ağzından Âlî Paşa için yazılmıştır.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Gece şiiri - Yahya Kemal Beyatlı
Yusuf Ziya Ortaç, 1914 yılında "Kehkeşan" dergisinin şiir yarışmasında birinci olmuş ve edebiyat dünyasına adım atmıştır. Yusuf Ziya, birçok farklı türde eserler kaleme almış, Orhan Seyfi Orhon ile beraber Türk dergicilik tarihi içinde önemli yeri olan "Akbaba"yı çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri