TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Necmettin Turinay, Türkçe'nin geniş bir coğrafyadan kelime alıp kelime veren bir dil olduğunu belirterek, "Türkçe'nin bugünkü söz varlığı 600 bin kelimeyi buluyor. Bu 600 binlik söz varlığına sahip 3 dil var.
İşte dilin gösteren boyutunu oluşturan “söz varlığı”; adları, eylemleri, edatları, terimleri, kalıplaşmış sözleri, atasözlerini, deyimleri, yabancı sözcükleri ve ikilemeleri kapsayan anlamlı veya görevli tüm anlatım birimlerini ifade eden bir kavramdır.
11.1.
Bir dilin söz varlığı denilince; o dile ait sözcükler, deyimler, kalıp sözler, atasözleri, terimler ve çeşitli anlatım kalıplarının hepsi kastedilmektedir.
Türkçenin gücü ve söz varlığı konusundaki bilinen ilk bilinçli çalışma, Kâşgarlı Mahmut'un meşhur sözlüğü Divânü Lûgâtit-Türk'tür. Kâşgarlı Mahmut, 11. yüzyılda yaşamış büyük bir Türk bilgesidir.
Söz varlığı dili kullanan toplumun kültürünü, düşünce yapısını, dünya görüşünü yansıtan en önemli araçtır. Yukarıda da belirtildiği gibi bir dilin söz varlığı içinde deyimler, terimler, atasözleri, ilişki sözleri, kalıp sözleri bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Türkçe Kelime Sayısı Kaçtır? Dilimizde ne kadar kelime sayısı olduğu hemen herkes tarafından merak edilen bir konudur. TDK üzerinden incelendiğinde güncel sözlükte yaklaşık olarak 616.767 tane kelime olduğu söylenebilir.
Söz varlığı, bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi, söz dağarcığı, sözcük hazi- nesi, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler olarak tanımlanmaktadır (TDK).
İstanbul. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Necmettin Turinay, Türkçe'nin geniş bir coğrafyadan kelime alıp kelime veren bir dil olduğunu belirterek, "Türkçe'nin bugünkü söz varlığı 600 bin kelimeyi buluyor. Bu 600 binlik söz varlığına sahip 3 dil var.
Teşekkür ederim, güle güle, hoş geldiniz, iyi yolculuklar, geçmiş olsun… gibi bu sözlere dilbilimde ilişki sözleri ya da kalıp sözler denmektedir.
2.1 Temel sözvarlığı ve dilde kullanılan sözcük sayısı
1000 yılda %19 değişir, %81'i yaşar. KÜHN, her dilde temel sözvarlığı olduğunu ve dilde çok yavaş değişen bir bölümü olduğunu ileri sürmektedir. Anadili ve yabancı dil öğretiminde öğretilecek dilin en gerekli sözcüklerini saptama bakımından önemi vardır.
“Sözlükler, dilin temel kitaplarıdır. Bu temel kitaplarda, dilde geçen bütün söz varlığına yer verilir, onların tanımları yapılır, okunuşları, yazılışları, vurguları, hangi dilden oldukları, dil bilgisindeki yerleri gösterilir. Uzak ve yakın, gerçek ve mecaz bütün anlamları örnekleriyle ortaya konur.
Yapılarına göre Türkçe, eklemeli diller grubunda yer alır. Bu grupta Türkçe ile birlikte Macarca, Fince, Moğolca gibi diller de bulunur. Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Eklemeli dillerde yeni kelimeler ve terimler türetmek oldukça kolaydır.
Söz varlığı, bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi, sözcük dağarcığı, kelime hazinesi; söz dağarcığı ise,bir dilde kullanılan veya bir kimsenin bildiği, kullandığı sözlerin bütünü (TDK, 2005: 1807, 1805) Ģeklinde açıklanmaktadır.
Alıcı söz varlığı, dinleme ve okuma becerisi ile oluşur ve gelişir. An- latma sürecini meydana getiren, konuşma ve yazma becerileri ile oluşan üre- tici söz varlığı, alıcı söz varlığından beslenir. Alıcı söz varlığının tespiti çok güçtür, çünkü bu söz varlığı edilgen durumdadır.
Kıpçak Türkçesi ve Tatar Türkçesi olarak da adlandırılan Kuzey Türkçesi, Hazar denizinin kuzeyinden batıya doğru yayılan Türklerin kullandıkları yazı dilidir. Bugünkü Kazan Tatarlarının, Kırgızların ve Kazakların dilleri Kuzey Türkçesinin önde gelen kollarındandır.
Türkçe, kelime, tabir, deyim, mecaz ve atalar sözü gibi anlatım unsurları ile karşılaştırma, benzetme ve anlam aktarma gibi ifade yollarına sahip zengin bir dildir. Anlatımın gerçekleştirildiği bu unsurların ve ifade yollarının zenginliği Türkçenin ifade gücünün göstergeleridir.
Kalıp sözler veya ilişki sözleri adı verilen dil öğeleri tıpkı deyimler ve atasözleri gibi, toplumun kültürünü, inançlarını, insan ilişkilerindeki ayrıntıları, gelenek ve görenekleri yansıtan sözlerdir.
Bunlar deyimler, atasözleri, terimler, ikilemeler, yabancı kelimeler, argo ve doldurma sözlerdir.
Kalıp sözler de, atasözleri, deyimler ve ikilemeler gibi kalıplaşmış dil birimleridir. Bunlardan bir kısmı, atasözleri ve bazı deyimler gibi tamamen donmuş, değişti- rilemeyecek, ekleme veya çıkarma yapılamayacak bir yapıya sahiptir.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Türkçe, özellikle de İngilizce konuşanlar için öğrenmesi en zor diller arasında bulunuyor.
Dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 20. sırada yer alan Türkçe'yi şuanda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesi olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır.
Söz varlığı, kelime dağarcığı, kelime hazinesi, sözcük dağarcığı ya da vokabüler, bir kişi veya bir grup insan tarafından kullanılan ya da anlaşılan tüm dildeki kelimelere verilen isimdir. Tam anlamıyla terim; "belirli bir kişi tarafından bilinen ve kullanılan tüm kelimeler" olarak tanımlanır.
Kelime sıklığı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dilde bir sözün kullanılma oranı
Kelime bilgisi, kelimelerin ve ne anlama geldiklerinin bilgisidir. Yeni kelimeleri öğrenmek ve kullanmak, hayatımız boyunca devam eden ve genişleyen bir şeydir ve basitçe bir tanımı arayıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri