Türkiye, 2021 itibarıyla 668 bin ton ayçiçeği tohumu ve 820 bin ton ayçiçeği ham yağı ithal ederken, 461 bin ton rafine ayçiçeği yağı ihraç etti.
Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl ocak-mayıs döneminde 380,6 milyon dolarlık bitkisel yağ ihraç eden Türkiye, bu yıl aynı dönemde gelirini yüzde 32 artırarak bu rakamı 503,8 milyon dolara çıkarmayı başardı.
Ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi
2000/01 ile 2019/20 sezonlarını kapsayan son 20 senede ayçiçeği üretimi 25,54 milyon ton.
Ülkemizde üretilen bitkisel yağların %50'si de ayçiçeğinden elde edilmektedir. Türkiye, son 10 yılın ortalamasına göre 1,5 milyon tonluk ayçiçeği üretimi ile son on yıllık ortalaması 36 milyon ton olan dünya ayçiçeği üretiminin %4'ten fazlasını gerçekleştirmektedir.
Son Güncellenme Tarihi: 2.09.2022 |
2- Ayçiçeği Tohumu Yağları ve fraksiyonları hariç olmak üzere diğer bitkisel yağlarda (Soya Yağı, Pamuk Yağı, Aspir Yağı, Kanola Yağı, Mısır Yağı, Margarin ve bu yağların fraksiyonları) uygulanan ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasına, karar verildiği bildirildi.
İlgili 17 soru bulundu
ÜRETİM YETMİYOR
2021 yılında 820 bin 771 bin tona karşılık 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal eden Türkiye, ayçiçeği ithalatında ise yüzde 32.4'lük pay ile en yakın takipçisi olan ve ithalatta yüzde 27.8'lik payı bulunan 27 AB ülkesine de fark atmış durumda.
Türkiye Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı 'Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ'i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasakladı.
Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
Ticaret Bakanlığı'nın 27 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımladığı 'Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ'i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'nca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasaklandı.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Türkiye'de sıvı yağ sektöründe iki güçlü grup var. Biri pazarın yüzde 23'üne hâkim olan Suudi Arabistanlı, diğeri ise ABD'li firma. Yağ pazarını elinde tutan yabancı gruplar, market ve bakkallara baskıyla zam yaptırıyor.
Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok önemli bir üründür. Dünyada yıllık ortalama 26 milyon hektar alandan 42.5 milyon ton ham yağ üretiliyor."
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Gıda arz güvenliğini sağlama gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama, 7 Temmuz 2022 tarihi itibariyle kaldırıldı.
Türkiye'de toplam yağ üretiminin %87 si bitkisel kaynaklı yağlardan oluşmaktadır. Bitkisel yağ üretimi, 12 farklı bitkinin tarımıyla elde edilmektedir. 2001 yılı değerlerine göre, Türkiye de üretilen yağlı tohumların %62,3'ü çiğitten, %30'u ise ayçiçeğinden elde edilmiştir.
Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna ve Arjantin olup, bu ülkelerin dünya üretiminden aldıkları paylar sırasıyla %20, %18, %13'tür (Çizelge 2). Bu üç ülke dünya üretiminin yaklaşık %51'ini gerçekleştirmektedir.
Geçen yılın tamamında ithalat rakamı 3,5 milyar dolar düzeyindeydi. Bu yıl ürün bazında ham ayçiçek yağı ithalatı 2 milyar dolar olarak gerçekleşirken rafine ayçiçek yağı ihracatı 1 milyar dolar oldu.
Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatının yaklaşık yarısını Bulgaristan`dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Ukrayna, Romanya, Rusya ve Moldova`dan, ayçiçeği yağı ithalatının yaklaşık yarısını Ukrayna`dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Rusya, Arjantin, Romanya ve Bulgaristan`dan yapmaktadır.
Trakya Birlik`in ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi`nde bulunan Kooperatiflerine hizmet veren Karacabey Yağ Fabrikası 80.000 ton/yıl ayçiçek işleme, 27.000 ton/yıl rafine yağ, 100.000 ton/yıl fenni yem üretim kapasitesine sahip olup, atık arıtma ünitesi kanalıyla çevreye saygılı üretim yapmaktadır.
Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Ülkemizde üretilen ayçiçeği yağları oldukça kaliteli ve verimlidir.
Yılda 931.700 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçek yağı üreticisidir. 721.882 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İthalat Rejimi Kararı'nda değişiklik yaparak 1 Temmuz-31 Aralık 2022 tarihleri arasında soya, ayçiçek tohumu, mısır, palm ve aspir yağı ve bazı ağaç ve çiçek tohumlarında gümrük vergisini sıfırladı. Böylece yağ ithalatının önü tamamen açılmış oldu.
Bakanlığın yetkisi 4 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile genişletilmişti. O düzenlemeyle bakanlığın ihracatını düzenleme yetkisini aldığı tereyağı ihracatına da yasak geldi.
Bu arada aynı gün yani 4 Mart 2022 günü, ithalat rejimi kararında değişiklik yapılarak, ayçiçeği, mısır, kolza ve palm yağı gibi ürünlerde 30 Haziran 2022'ye kadar gümrük vergisi sıfırlandı. İç piyasadaki talebi karşılamak için ithalat yapmak isteyenlere de büyük kolaylık sağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri