2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Türkiye dünyada kovan sayısı ve bal üretimi bakımından 2'nci sırada yer alıyor.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
2019 yılı dünya bal üretiminde %24,0'lık paya sahip olan Çin, 444 bin ton üretimi ile ilk sırada yer alırken, bal üretiminde %6,2'lik paya sahip Türkiye 114 bin ton ile ikinci, %4,3'lük pay ile Kanada ise 80 bin ton üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır (Şekil 5).
Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
Balımız polifloralı çiçek balı kategorisinde birinci olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Dört adet bal kategorisinin altın madalya ile ödüllendirilen birincileri arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, polifloralı çiçek balımız dünyanın en iyi balı seçilerek büyük kupa ile ödüllendirildi.
Kanada'nın Montreal kentinde yapılan 46. Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, “Dünyanın En İyi Balı” ödülüne layık görüldü. Mersin'in Toroslarında bir aile geleneği olarak arı ürünleri üreten Eğriçayır Balı, 300 yıldan bu yana aynı kalite ile arı ürünlerini üretmeye devam ediyor.
Türkiye'de yaygın olarak yapılan arıcılık en çok Muğla, Adana ve Ordu illerinde yapılır. Bu üç il ülkemizdeki bal üretimi ve arıcılık konusunda en gelişmiş yerlerdendir. Çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde arılar daha verimli bir şekilde bal toplarlar.
Dünyada Arıcılık
Dünyanın en çok kovan varlığına (65 milyon) sahip ve bal üreten (211 bin ton) ülkesi Çin'dir. Kovan başına ortalama dünya bal üretimi 20 kg dolayında olup bu rakam Çin'de 33, Arjantin'de 40, Meksika'da 27, Kanada'da 64, Avustralya'da 55, Macaristan'da 40 ve Türkiye'de 16 kg dolayındadır.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Adana kovan başına verimde lider
81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Eğriçayır Balı: 300 Senelik Aile Geleneği!
En iyi bal üretimi yapan bölgelerden biri olan Mersin, el değmemiş yayla ve ormanlarında milyonlarca arıya ev sahipliği yaparak en iyi bal üretimine destek olmaktadır.
Ülkemizde bal üretiminde Karadeniz Bölgesinde bin ton üzerinde üretim yapan illere bakıldığında, Ordu, Rize Giresun, Trabzon ve Artvin illerinin burada yer aldığı görülmektedir.
Rize'de üretimi yapılan Anzer balı için Türkiye'deki tek üretim yeri Rize'dir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde gerçekleştirilen uluslararası bal yarışmasında 120 ülke 600 bal üreticisi arasından Bingöl yayla balı Türkiye'de birinci Dünya'da ise en iyi ikinci bal seçilmiştir .
TikTok. bu balın fiyatı tam olarak €10,000. dünyanın en pahalı balı ve türkiye'de satılıyor. ve kimse tam olarak nereden çıkarıldığını bilmiyor. peki neden bu kadar pahalı. ve nası bi yerden çıkarılıyor. hemen anlatıyorum.
1- Eğriçayır Polifloralı Çiçek Ham Balı
Torosların bu bölgesi binlerce yıl öncesi nasılsa şimdi de aynı şekilde doğal florasını koruyor. Eğriçayır 2019 yılında Türkiye'nin gurur duyduğu, tüm dünyada en önemli arıcılık ödülü olarak kabul edilen Apimondia'da, 'dünyanın en iyi balı' ödülünü aldı.”
Şifalık balların çeşitleri, arıların çiçek nektarlarına göre değişebilir. En yaygın şifalık ballar arasında kekik balı, çam balı, lavanta balı, adaçayı balı, kestane balı ve ıhlamur balı yer almaktadır.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.
Çiçek balı çam'a oranlar daha az aromatiktir ve hafiftir. Kolay kolay kesmez. Fiyatı oranla daha ucuzdur.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri