Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı (Güney Kafkasya hariç), tüm Mısır'ı (çoğunlukla Kuzey Afrika'da) ve Türkiye'yi (kısmen Balkanlar'da) kapsayan kıtalararası bir bölgedir.
Bu tanıma göre Orta Doğu ülkeleri Suriye, Irak, Katar, Kıbrıs, Ürdün, İsrail, Lübnan, İran, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Yemen, Mısır, Afganistan, Pakistan, Tunus, Cezayir, Libya, Sudan, Fas'tır.
Orta Doğu'da en kalabalık ülkeler: Türkiye, Pakistan, Mısır ve İran'dır Nüfus yoğunluğu en az olan ülkeler ise Kıbrıs, Bahreyn, Kuveyt ve Umman'dır.
Her ne kadar bugün Türkiye uluslararası platformlarda Avrupa ülkesi çerçevesinde gösterilse de AB'de olmamamız ve 55 yıldır kapıda beklememiz Türkiye'nin Avrupa ülkesi olmadığına büyük bir kanıttır. Sonuç olarak özetlemek gerekirse Türkiye bugün ne Avrupa ülkesi ne de Ortadoğu ülkesidir.
Orta Doğu ya da Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Afrika'nın birbirlerine en çok yaklaştıkları yerleri kapsayan ve birbirine komşu ülkelerin oluşturduğu bölgedir. Akdeniz'den Pakistan'a kadar uzanır ve Arap Yarımadası'nı kapsar.
İlgili 38 soru bulundu
Bugün Osmanlı var olmadığı için yakın doğu kavramı herkes tarafından bilinmez/ işitilmez. Yine aynı İngilizler Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla değerlenen Güney Arabistan topraklarını işgal ettiklerinde bu iki bölge arasında kaldığı gerekçesiyle yönetmek istedikleri bu alan "orta doğu" adını vermişlerdir.
Büyük Orta Doğu (İngilizce: Greater Middle East), 21'inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan, Amerika Birleşik Devletleri'nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir.
Doğu Avrupa ülkeleri; Belarus, Romanya, Polonya, Ukrayna, Çekya, Slovakya, Macaristan, Arnavutluk, Gürcistan, Ermenistan, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs, Rusya, Türkiye, Slovenya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Kosova, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan olarak sıralanabilir.
Öyle ki, tüm Avrupa kıtasında yüzölçümü en büyük ülke Türkiye'dir. Ülkenin doğu ve batı uçları arasındaki mesafe 2000 kilometreden fazladır. Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir.
Almanya´nın kuzeyinde Kuzey ve Baltık Denizi, güneyinde ise Alp Dağları bulunuyor.Türkiye ile karşılaştırıldığında, Almanya Türkiye´nin ancak yarısı kadar büyüktür. Buna rağmen Almanya´da 80 milyon insan yaşıyor.
Dolayısıyla Orta Asya; merkezinde Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın yer aldığı “Türk Dünyası veya Batı Türkistan” ile bunun etrafında Hazar Gölü, Sincan (Doğu Türkistan), Güney Rusya, İran, Afganistan ve Pakistan'ın kuzey bölgeleriyle çevrili dünyanın en geniş ve en stratejik ...
1- TÜRKİYE. Türkiye ise Ortadoğu'nun en güçlü orduları listesinde ilk sırada yer alıyor. Askeri personel sayısı 895 bin olan Türkiye'nin hava kuvvetlerinde 1056 araç bulunmakta.
Günümüz literatüründe ağırlıklı olarak Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki, çoğunlukla Müslüman Arap nüfusun yerleşik bulunduğu ülkelerin oluşturduğu coğrafi alanı tanımlamak için kullanılan Ortadoğu kavramı, coğrafik olmaktan ziyade jeopolitik bir alandır.
Ortadoğu'ya bu ismi kim verdi? 'Ortadoğu” terimi ilk defa 1902 yılında Amiral Sir Alfred Thayer Mahan tarafından kullanılır. Nasıl çekiç önüne çıkan her şeyi çivi olarak görüyorsa, Batı da dünyayı askeri kontrol alanı görür; ama askeri kontrolün amacı ekonomik sömürü ve kültürel mankurtlaştırmadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aynı zamanda bir yarım ada ülkesidir. Üç farklı iklimin görüldüğü ülkede tarım arazileri geniş ve verimlidir. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'nin nüfusu toplamda 84.680.273'dür. En kalabalık bölgesi Marmara, en kalabalık ili ise İstanbul'dur.
Türkiye'nin en uç il merkezleri: Kuzey: Sinop. Güney: Hatay. Doğu: Iğdır.
- Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli Van olarak sıralanır. Doğu Anadolu Bölgesi, diğer bölgeler gibi özelliklere sahiptir. Bu özellikler şöyle sıralanır. - Alan açısından Türkiye'nin en büyük bölgesidir.
Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.
20 ülke tamamen veya kısmen Batı Asya'da yer almaktadır ve bunlardan 13'ü Arap dünyasının bir parçasıdır. Batı Asya'daki en kalabalık ülkeler Türkiye (kısmen Balkanlar'da), İran, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen'dir. Batı Asya'nın toplam nüfusunun 300 milyon olduğu tahmin edilmektedir (2015 itibarıyla).
Yakın Doğu, arkeologlar ve eski tarihçiler tarafından Güneybatı Asya bölgesi (özellikle Akdeniz, Karadeniz, Hazar Denizi, Kızıldeniz) ve Basra Körfezi'nin çevrelediği alanı kapsayan bölge olarak kabul edilmektedir. Günümüzde bu bölge Filistin, Lübnan, Suriye, Türkiye, Ürdün, Irak ve batı İran ülkelerini kapsamaktadır.
Bugün Ortadoğu'da iki büyük dini grup Sünnilik ve Şiiliktir. Ortadoğu'da Müslümanların çoğunluğu Sünnilerdir. Daha sonra da Şiiler gelmektedir.
Orta Doğu dünyada belli bir coğrafik bölgeyi ifade eden özel bir isimdir. Türkçedeki tüm özel isimler büyük harfle başlamalıdır. Orta ve doğu kelimeleri tek başına özel isim olmadığı için tek başlarına küçük harfle yazılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri