Türk gıda ve tarım ürünlerinin Çin'e ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Halihazırda ülkemizden Çin'e yoğunluklu olarak meyve, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağ, antepfıstığı, hububat, un, nişasta ve müstahzarları, su ürünleri ve süt ürünleri ihracatı yapılmaktadır.
Türkiye'nin geçen yıl Çin'e en yüksek ihracat kalemi 790 milyon 142 bin dolarla hayvansal ve bitkisel gübreler, tuz, kükürt gibi mineral maddeler olarak dikkati çekti. Çin'in Türkiye'den en fazla satın aldığı ikinci ürün kalemini 560 milyon 556 bin dolarla metal cevherleri ve hurdalar oluşturdu.
2021 yılındaki 3,3 trilyon dolarlık ihracatı ile dünya lideri olan Çin, en fazla ihracat yaptığı elektrikli cihazlar sektöründe dünya ihracatının %26'sını, en fazla ihracat yaptığı ikinci sektör olan makine ve mekanik cihazlar sektöründe ise %22'sini elinde tutmaktadır.
Çin'in ihracatı, önemli maddeler bazında incelendiğinde ilk sırayı 172 milyar dolar ile elektrikli makina ve cihazlar ve bunların aksam ve parçaları almaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Çin malları neden ucuz diyorsunuz, bunun birkaç sebebi var. Bunların en başında, Çinlilerin çok çalışkan olmaları geliyor. Kişi başına düşen milli gelir düşük olduğu için işçilik nispeten ucuz. Bunların yanı sıra, Çinli ustalar çok becerikli ve yetenekli, onun için iyi mallar üretiyorlar.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık.
Çin, dünya çapında üretilen termal kömürün yüzde 50'sini, alüminyumun yüzde 48'sini, nikelin yüzde 47'sini, çinkonun yüzde 45'ini, bakır, demir cevheri ve kurşunun yüzde 44'ünü, platinin yüzde 30'unu, paladyumun yüzde 20'sini, petrolün yüzde 15'ini, doğalgazın yüzde 8'ini ve nükleer enerjinin yüzde 5'ini tüketiyor.
Çin Halk Cumhuriyeti kuzey yönünde Moğolistan ile; kuzeybatı yönünde Rusya ve Kuzey Kore Cumhuriyeti ile; güney yönünde Hindistan, Birmanya, Laos ve Vietnam ile; güneybatı yönünde Pakistan, Afganistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan ile; doğu yönünde ise Doğu Çin Denizi ve Sarı Çin Denizi ile komşudur.
Çin, ABD'den sonra dünyanın en zengin ikinci ülkesidir.
Bu yüzden Çin'de inanç sistemleri olarak Çin kültürünü tarihi boyunca şekillendiren Konfüçyüsçülük, Taoizm, ve çok sonradan gelen Budizm düşünce okulları sıralanır.
"Çin stoku sürdürecek"
Çin'in gıda stoku politikasına gerekçe, 'yerli üretimin tüketimi karşılayamaması ve yüksek kaliteli yabancı gıda ürünlerine gelen iç talep' gösteriliyor.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, eylülde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,2 artarak 22 milyar 616 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve Rusya oldu.
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti.
Yasak Şehir (Çince: 紫禁城; pinyin: Zǐjìnchéng), Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur.
Çin ithalatında önemli maddeler incelendiğinde ilk sırayı 175 milyar dolar ile elektrikli makina ve cihazlar ve bunların aksam ve parçaları almaktadır. Bunu 96 milyar dolar ile nükleer reaktörler ,kazanlar,makineler,mekanik aletler ve cihazlar .
Çin uzun yıllar kalabalık nüfusunu avantaja çevirerek ucuz iş gücü sağlayarak 'dünyanın fabrikası' haline geldi. Çin bu işlevini uzun yıllar sürdürdü ve her yıl artan bir şekilde cari fazla verdi. Böylece başta altyapı ve enerji alanları olmak üzere yatırıma artan bir şekilde daha fazla kaynak ayırabildi.
Türkiye fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Arjantin, Sri Lanka ve Balkanlarda yaşanan sokak olaylarının ardından Çin'de de sokak gösterileri başladı. Doğu Türkistanlı akademisyen Şevket Nasır, 12 bankanın battığı olayların mali boyutunu 10 milyar dolara vardığını, 2019'dan bugüne Çin ekonomisindeki kaybın ise 1 trilyon doları aştığını ifade etti.
Rusya'yı 71 milyon 311 bin dolarla makine ve aksamları, 62 milyon 172 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 61 milyon 992 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 48 milyon 598 bin dolarla tekstil ve hammaddeleri izledi.
Otomotiv endüstrisi en çok talep gören sektör oldu
Ülkeye en az dış satımı 4 milyon 913 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 6 milyon 443 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 9 milyon 526 bin dolarla tütün, 10 milyon 523 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 30 milyon 71 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı yaptı.
Türkiye'nin ABD'ye 2021 yılında en fazla ihracat yaptığı sektörler makine ve mekanik parçalar, halılar ve yer döşemeleri, demir çelik ürünleri, taş ve çimento benzeri maddelerden eşyalar, silah ve mühimmat, değerli taşlar ve metallerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri