Türkiye'den Çin'e ihracatı artan sektörler şunlar oldu; otomotiv, çelik, demir ve diğer metaller, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş sebze ve meyve, hazır giyim ve konfeksiyon, mobilya kağıt ve orman ürünleri, tütün.
Şu an Türkiye'den Çin'e en fazla mermer, zeytinyağı, fındık, antep fıstığı, bakır, krom, çelik gibi ürünler satılıyor. Özellikle Türkiye'deki çelik ve maden rezervlerinin birçoğunu Çin almaktadır. Üretilen fabrikasyon ürünlerinin Çin'e satışı zordur.
Çin'den ithalatta öne çıkan ürünler
Geçen yıl ilgili ürünlerden 2 milyar 890 milyon dolarlık ithalat yapılırken, 4 milyon 901 bin dolarlık da ihracat gerçekleştirildi. Bu ticaret kaleminin alt başlıklarına bakıldığında, en çok ithalat 1 milyar 919 milyon dolarla telefon ve elektrikli cihazlarda görüldü.
2021 yılındaki 3,3 trilyon dolarlık ihracatı ile dünya lideri olan Çin, en fazla ihracat yaptığı elektrikli cihazlar sektöründe dünya ihracatının %26'sını, en fazla ihracat yaptığı ikinci sektör olan makine ve mekanik cihazlar sektöründe ise %22'sini elinde tutmaktadır.
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Çinli şirketlerin ihraç ürünlerinin yüzde 60'ına yakını Çin'deki KOBİ'ler tarafından üretiliyor. Devlet, bu şirketlere belli teşvikler sağlayarak, ürünlerini daha ucuza mal etmelerine yardımcı oluyor. Vergi kolaylıkları, toprak bedelinde indirimler ve yatırım teşvikleri, bu açıdan başı çekiyor.
Çin malları neden ucuz diyorsunuz, bunun birkaç sebebi var. Bunların en başında, Çinlilerin çok çalışkan olmaları geliyor. Kişi başına düşen milli gelir düşük olduğu için işçilik nispeten ucuz. Bunların yanı sıra, Çinli ustalar çok becerikli ve yetenekli, onun için iyi mallar üretiyorlar.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Öte yandan tıp ve eczacılık ürünleri,rganik kimyasal ürünler,demir ve çelik ürünleri,ayakkabı ve seyahat eşyaları da ithalatta öne çıkan kalemler oldu. Çin ithalatında önemli maddeler incelendiğinde ilk sırayı 175 milyar dolar ile elektrikli makina ve cihazlar ve bunların aksam ve parçaları almaktadır.
Dışişleri Bakanlığı Vize: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının, ÇHC'ye gelmeden önce Çin'in ilgili dış temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau'ya seyahat eden vatandaşlarımız ise vizeden muaftır.
Cin, ilk olarak 1600'lü yılların ortalarında Hollanda'da Dr. Franciscus Sylvius de la Boe tarafından üretilen içki türüdür. Cin adını ana aroması olan Felemenkçe "genever (ardıç)" kelimesinden türetilen ardıç meyvesinden almıştır.
Çin'de yaşam maliyetleri yüksek mi? Çin'de yaşam maliyetleri, artık eskisi kadar ucuz değil! Özellikle Pekin, Guangzhou, Şanghay gibi metropol bölgelerde yaşam maliyetleri biraz pahalıdır ve harcamalarınızı karşılamak için ayda 740$ - 830$ arasında bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır.
Burada alınması gereken en temel ders, son kırk yılda GSYİH'sındaki olağanüstü büyümeye rağmen, Çin'in fakir bir ülke olarak kaldığıdır. 2019'da Çin'in kişi başına düşen GSYİH'si 8 bin 242 dolar olmuştur. Bu, ülkeyi sıralama olarak Karadağ (8 bin 591 ABD Doları) ile Botsvana (8 bin 093 ABD Doları) arasına yerleştirir.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun (NHC) Salı günü yayınladığı istatistiklere göre, Çin'de ortalama yaşam süresi 2021'de 78,2 yıla ulaştı. Bir ülkenin vatandaşlarının sağlık düzeyinin önemli bir göstergesi olan ortalama yaşam süresi 2020'de 77,93'tü.
Çin'de, aylık 2.590 yuan asgari ücret alınıyor. Bu asgari ücret, yeni yılda güncellenmiş ve piyasaya entegre edilmişti. Çin, asgari ücret ile 360 dolar alabiliyor.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'den Avrupa'ya en çok ihraç edilen ürünler
Tarım ürünlerinden ilk sıraları pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve deniz ürünleri almaktadır.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri