Öncelikle olgunlaşan kuru sarımsaklar diş diş ayıklanır ve kabuklarından temizlenir. Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde dondurucuda ya da buzlukta uzun süre muhafaza edebilir, yemek yaparken kolayca buzluktan çıkarıp dilediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 - 1300 kg kuru sarımsak elde edilir. Toprak yüzeyine bırakılan bu sarımsaklar güneşlenmeye bağlı olarak, 7 - 12 gün süreyle kurutulur.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soyup dilimlediğiniz sarımsakları yerleştirin. Bunu yaparken sarımsakların üst üste gelmemesine, aralarında mesafe olmasına dikkat edin. 200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı miktar taze sarımsak tüketmek ile kurutulmuş sarımsak tüketmek arasında besin değerleri açısından çok farklılık vardır ama faydalar açısından ise istisnai durumlar dışında, doğal taze sarımsak neye iyi geliyorsa kuru sarımsak aynı konuda faydalıdır denebilir.
Sarımsaklar iyice soğuduktan sonra içinde bulunduğu tülbent bohça halinde toplanarak havan içine yerleştirilir ve un haline gelinceye kadar dövülür. Havanda dövmek yerine sarımsaklar blenderdan da geçirilebilir. Un haline getirilen sarımsaklar yaklaşık 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirilir.
Öncelikle olgunlaşan kuru sarımsaklar diş diş ayıklanır ve kabuklarından temizlenir. Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Kış aylarında ise biraz masrafa girerek kurutma süresini kısaltabilirsiniz. Eğer varsa sebze kurutucuda kurutabilirsiniz. Yoksa fırında düşük ısıda (100-110 C) fan ayarında kurutabilirsiniz. Kuruyan sarımsakları küçük hazneli bir rondoda veya smoothie blenderında toz haline getirebilirsiniz.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Son olarak sarımsağı soyduktan sonra da tazelik durumunu anlayabilirsiniz. Taze ve lezzetli sarımsak beyaz olur. Rengi sararmış bir sarımsağı mümkünse kullanmayın.
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
SOYULMUŞ SARIMSAKLARI RENDELEYİN
Ardından ister rendeleyin, ister küçük küçük doğrayın, isterseniz de havanda ezin. Sarımsakları hava almayacak kapaklı bir kavanoza aktarın. Üzerine bol zeytinyağı ve biraz da tuz ekleyin. Güzelce karıştırıp kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
Her kavanoza birer tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Ardından her birinin içine yarım çay bardağı sirke ekleyin. Sarımsakların üzerini geçecek kadar içme suyu ile kavanozları doldurun. Kavanozların kapaklarını kapatın ve birkaç defa sallayın.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Soğan sarımsaktan daha sulu olduğu için daha çok su bırakacak ve daha geç kuruyacaktır. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serilmiş tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip tıkır tıkır olana kadar kurutun.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Sarımsakların sökümünde, çapa veya bel kullanılır, Makine ile söküm de yapılmaktadır. Sökülen sarımsaklar birkaç gün toprak üstünde veya sergide kurutulur.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Siyah sarımsak ise bildiğimiz sarımsağın 60-90°C aralığında, 60 güne kadar bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilir. Sarımsakta bulunan Allisin, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür.
Sarımsağı ve tuzu blenderın içerisine koyup çekiyoruz. Burada amacımız sarımsağın ve tuzun özleşmesidir. Ortalama 4 dakika boyunca blenderda çektikten sonra yağlı kağıt serili genişçe bir tepsiye yayıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri