(3) Kimlik kartının ön ve arka yüzleri İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce kişiselleştirilebilir olup, ön yüzünde; adı, soyadı, unvanı, görev yeri ve fotoğraf, arka yüzünde ise, T.C. kimlik no, emekli sicil no, kurum sicil no ve nüfus bilgileri ile kimlik kartı no yer alır.
Arka yüzünde; emekli/SGK sicil numarası, ana adı, baba adı, kan grubu, doğum tarihi, kart numarası, kurum amblemi yer alır.
Kartın arka yüzünde ise 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin binası yer almaktadır.
(2) Kimlik kartında; kişi bilgileri, fotoğraf, imza, yonga, MRZ ve barkod alanları, biyometrik veri, elektronik sertifikalar ile güvenlik öğeleri bulunur. (3) Kimlik kartının üzerindeki alan adları Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yazılır. (4) Kimlik kartının son geçerlilik tarihi kartın üzerinde yer alır.
c.
Sahip olduğu elektronik sertifikalar ve elektronik kimlik doğrulama yöntemleri ile elektronik ortamda sunulan hizmetlere erişim için kullanılabilmektedir. Sahip olduğu temassız yongadaki veriler ve arka yüzünde yer alan MRZ alanındaki bilgiler ile seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Eski nüfus cüzdanları bayan ve erkekler için iki farklı renkte olmakla birlikte üzerinde sahibine ait imza bulunmamakta iken yeni kimlik kartlarının kredi kartı boyutunda ve tek renkte ve üzerinde sahibine ait imza bulunmaktadır.
Kimlik belgesi üzerindeki bulunan çip içindeki veriler kimliği veren ülkedeki makamlarca dijital olarak imzalanır. Ayrıca kopyalanmaya (klonlamaya) karşı korunur. NFC ile kimlik belgesi çipindeki verilere hızlıca ulaşarak kimlik doğrulaması yapılabilir.
(3) Kimlik kartının ön ve arka yüzleri İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce kişiselleştirilebilir olup, ön yüzünde; adı, soyadı, unvanı, görev yeri ve fotoğraf, arka yüzünde ise, T.C. kimlik no, emekli sicil no, kurum sicil no ve nüfus bilgileri ile kimlik kartı no yer alır.
Nüfus cüzdanlarında bulunmayan, ancak yeni kimlik kartı üzerinde ve çipte "geçerlilik tarihi, uyruğu, cinsiyeti, biyometrik veri, ıslak imza" bilgileri de yer alıyor. "Cüzdanın verildiği yer" bilgisi ise yeni kimlik kartlarında bulunmuyor.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
E-imza nedir? Yeni TC kimlik kartları ile kullanılmaya başlanan e-imza, ıslak imzayla aynı yasal geçerliliğe sahip bir elektronik uygulamadır. Sahibinin kimliğini elektronik ortamlarda doğrulamak için kullanılır.
T.C. vatandaşı olup yeni kimliğe sahip her bireyin özel güvenlik mesajı vardır. Kapalı bir zarfta verilen 6 haneli PIN şifresi, kişisel bilgilerin kontrol edilmesi ve kişiye özel olan güvenlik mesajının değiştirilmesi için kullanılır.
Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz. Başvuru sonrasında, zarf içinde, size kimlik kartı şifreniz (pin kodu) verilecektir.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.
Nüfus cüzdanı, sadece bizim kimliğimizi değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu da gösteren çok önemli bir belgedir. Nüfus hizmetleri gittikçe modern hale geldi.
bu kod kartınızın arkasındaki imza şeridinin üzerinde basılı olan sayının son üç basamağıdır.
bununla birlikte alfanumeric kod kullanımı da oldukça yaygındır bu durumda kadın için k (f) erkek için e (m) kullanılacaktır.
Kimlik belgesi, vatandaşlarına devletçe verilen, kimlikleriyle kişisel durumlarını gösteren resmî belge. Türkçede kimlik, kafa kâğıdı, kafa koçanı, nüfus kâğıdı, nüfus tezkeresi, hüviyet cüzdanı gibi isimlerle de anılır.
T.C. Kimlik Numarası Dilekçe istenen gerçek kişinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye ait eşsiz numaradır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 (on bir) rakamdan oluşan kişiye ait eşsiz numaradır.
(5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır. Sağ ve/veya sol el orta parmağının bulunmaması veya parmak izinin alınamaması hâlinde parmak izi ve parmak damar izi sıralaması işaret, yüzük, serçe ve başparmak şeklindedir.
e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kimlik kartının kayıp kart bildirimi yapılmalı ya da nüfus cüzdanı/kimlik kartı kaybı nedeniyle yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize yeniden kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. PIN kodunuz, kimlik kartınız size teslim edilinceye kadar aktive olmayacaktır. PIN kodunuzu İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK'ları kullanarak değiştirebilirsiniz.
Öncelikle yapılması gereken kimlik belgenizin MRZ bilgilerinizin bulunduğu bölümü çevirin (arka yüz) ve Android telefon kamerasını kullanarak ekranda görüntüleyin. Kimlik MRZ bilgi ekranında tarama işlemi bittikten sonra tarama yapılan alanda bulunan MRZ bilgileri uygulamada görüntülenecektir.
Kimlik kartınızın çipi düşerse ve bu durum size fark edilirse, hemen bir yetkililere veya emniyet birimlerine başvurmanız önemlidir. Bu durumda kimlik kartınızın güvenliği tehlikede olabilir ve bu veriler kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılabilir.
Ekranı kapatıp açın ve kartı telefona yerleştirin. Ardından telefonunuzda NFC etiketi bulundu mesajı görüntülenir. Mesaja dokunun ve ardından kartı okumak için bir uygulama seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri