OECD ortalaması da yüzde 33,9 şeklinde hesaplanıyor. Türkiye yüzde 26'lık oran ile vergi yükünde yüzde 18,1 orana sahip Meksika, yüzde 20,9'luk orana sahip Şili, yüzde 24,8'lik orana sahip ABD, yüzde 25,1 orana sahip Kore ve yüzde 25,9'luk oran ile Avustralya'yı geride bırakıyor.
Türkiye 38 OECD üyesi ülke arasında %23 olan kurumlar vergisi oranı ile 32. sırada yer alırken, 2023 yılının ikinci yarısında artırılan yeni %25 vergi oranı ile birlikte 19. sıraya çıkmıştır.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "2019 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 Sıralaması"nı açıkladı.
İlgili 26 soru bulundu
Ekonomik Özgürlük Endeksi'ne göre Birleşik Arap Emirlikleri, ticarete açıklığı ve düşük vergileri sayesinde dünyanın en özgür ülkelerinden biridir. Komşularının çoğu gibi, BAE de petrol ihracatından bol miktarda para kazanmaktadır. Böylece ülke vatandaşları orada vergisiz olarak yaşayabilmektedirler.
Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu vergi gelirleri içinde dahilde alınan 175 milyar TL, ithalde alınan 579 milyar TL olmak üzere toplam 754 milyar TL'lik KDV yer alıyor. Buna göre KDV, 2022 yılında toplanan vergi gelirlerinin neredeyse üçte birini oluşturuyor.
Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.
Türkiye'nin vergi gelirlerinin GSYİH'ye oranı, 2016 yılında, yüzde 25,5 düzeyinde gerçekleşti. Bir yıl önce yüzde 25,1 olan bu oranda küçük de olsa bir artış kaydedildi. Rapora göre, 2016 yılında, vergi gelirlerinin GSYİH'ye oranı OECD ortalaması yüzde 34,3 oldu.
En yüksek standart KDV oranlarına sahip AB ülkeleri Macaristan (%27), Hırvatistan, Danimarka ve İsveç'tir (hepsinde %25). Lüksemburg %16 ile en düşük standart KDV oranını uygularken, onu Malta (%18), Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya ve Romanya (tümünde %19 ile) izliyor.
Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi uyarınca ülkelerin 2021 yılındaki sıralaması Estonya sekiz yıldır bu endeks sıralamasında OECD ülkeleri arasındaki en iyi vergi yasalarına sahip ülke konumundadır.
Vergi cennetleri (tax havens) dünyanın her yerinde bulunabilir. Bazıları, Cayman Adaları, Britanya Virjin Adaları veya Hong Kong gibi açık denizdedir. İsviçre, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkeler de vergi cennetidir. Delaware ve Wyoming de birkaç çok popüler vergi cenneti eyaletlerdir.
Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır.
ABD'de iki farklı türde gelir vergisi bulunur – Federal ve Eyalet. Ödenen federal vergilerinin miktarı toplamda ne kadar gelir elde ettiğinize göre değişiklik gösterir. Vergi oranları en düşük %10 ve en fazla %39.6 olmak üzere belirlenmiştir.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Belirlenmiş vergi dilimlerine göre 0 - 70.000 TL vergi matrahı için %15, 70.000 - 150.000 TL vergi matrahı için %20, 150.000 - 550.000 TL vergi matrahı için %27, 550.000 TL ve üzeri vergi matrahı için %35 vergi oranı bulunmaktadır.
Devletin, kamu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yerine getirmek mecburiyetinde olduğu kamu hizmetleri için yaptığı giderleri karşılamak için gelir elde etmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan bu gelirin büyük bir kısmı, vergi adıyla anılan mali yükümlülüklerden temin edilmektedir.
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Çin'de standart katma değer vergisi oranı %17'dir. Ancak, bazı malların satış ve ithaline uygulanan vergi %13'tür. Örneğin, temel ihtiyaç maddeleri, tarımsal ürünler, kamu hizmetleri, ham petrol, yemler, kimyasal gübreler vb. gibi.
Dubai vergi cenneti olmakla beraber birçok yabancı yatırımcıyı da ülkesine çekmektedir.
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.
Birçok gelişmekte olan ülke, artan kamu harcamaları ve temel ihtiyaçlarını finanse etmek için vergi gelirlerini artırmaktadır. Bununla birlikte bütçe açıklarının ile borçlanmanın artması ve kamu harcamalarının etkinsiz kullanımı da vergi gelirlerinin artmasına neden olabilmektedir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri