Fındık ihtiyacının önemli bir bölümünü Türkiye'den ithalat yoluyla karşılamaktadır. Tarragona Bölgesi dışında Reus yakınlarında da fındık yetiştirilmektedir.
Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar. Bu ülkeleri Fransa 23 bin ton, Kanada 15 bin ton ve Çin 11 bin ton ile izlemektedir. Türkiye'nin 2019/2020 üretim sezonunda fındık ihracatı 731 bin ton olup, bir önceki sezona göre %23 oranında artış göstermiştir.
Dünyada fındık üretimi ve ihracatında birinci sırada olan Türkiye'de, 2014-2015 döneminde toplamda 450 bin ton fındık üretimi gerçekleşirken, 7.187 ton fındık ithal edildi ve bu ithalatın en çok gerçekleştiği ülke %38 oranla Almanya oldu.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık %62'sini gerçekleştiren Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan takip etmektedir (INC). Son yıllarda Azerbaycan ve ABD'nin üretiminde artış olduğu gözlemlenmektedir.
Fındık ve mamulleri sektörünün 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Hollanda oldu. Böylece Türkiye'nin fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkenin hepsini AB ülkeleri oluşturdu.
İlgili 40 soru bulundu
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Rusya ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir. FAO 2018 yılı verilerine göre; dünya fındık üretimi, 1960'lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son yıllarda yaklaşık 1 milyon tona ulaşmıştır. Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
2022 yılı ilk 3 ayında Hayvan Yemi (1.407 milyon dolar), Bitkisel Yağ (888 milyon dolar), Un (695 milyon dolar), Kakao-Çikolata (158 milyon dolar) ile Kahve, Çay ve Baharat Sektörü (132 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır. (Tablo 1- Tablo 3).
Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de, yıllara göre değişmekle birlikte, bir yılda ortalama 500 bin ile 750 bin ton arasında Fındık üretiliyor.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
Oregon, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen fındığın yaklaşık yüzde 99'unu üretirken, dünya çapındaki arzın sadece yüzde 6'sını üretmektedir. Eyaletin fındık hasadı 2020'de 132 milyon dolar değerindeydi.
'dir. Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
Ayrıca Çin, İran, Şili, Avustralya ve Fransa da fındık üretiminde önemli ülkelerdendir.
Gürcistan'da 32 bin hektar, Azerbaycan'da ise 42 bin hektar alanda fındık yetiştiriliyor.
çok açık bir şekilde giresun fındığıdır. fakat sanayi ve piyasa anlamında ordu fındığı daha çok kullanılır, sebebi ise giresun fındığının çok daha yağlı olmasından dolayı kolay depolanamaması ve çabuk bozulmasıdır.
Türkiye'de sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde fındık %61.32 ile ilk sırada, %18.77 ile ceviz 2. sırada, %8.04 ile badem 3. sırada, %6.97 ile antepfıstığı 4. sırada, %5.62 ile kestane 5. sırada ve %0.28 ile yer fıstığı 6. sırada yer almaktadır (FAOSTAT, 2019).
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Çin'den toplam 229 milyon dolarlık gıda ithalatı
Bunlar haricinde Çin'den en çok ithal edilen ürünler Tütün, Mısır Gluteni, Sıvı Yağlar, Kalamar, Zencefil, Ceviz, Kuru Sarımsak, Tatlandırıcı, Kuru Biber oldu. 2019'un ilk 11 ayında toplam 195,8 bin tonluk Gıda ve Tarım ürünü ithalatı yapıldı.
Ülkeye dış satımı en fazla artan sektör, yüzde 71,9 ile demir ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörü, yüzde 57,9 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 52,4 ile kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 40,7 ile madencilik ürünleri ve yüzde 39,8 ile mücevher sektörleri izledi.
Türkiye'den Norveç'e ihraç edilen başlıca ürünler; yolcu ve balıkçı gemileri, otomobil, motorlu taşıtlar ve tekstil ürünleridir. Norveç'ten ithal edilen başlıca ürünlerse; petrol ürünleri, balık, ferro alyajlar, polimerler, gazete kâğıdı ve balık yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri