Peki Türkiye'deki tekne üretimi ve sektörün gelişimi ne durumda? Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin açıklamasına göre ülkemiz tekne üretimi konusunda dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber tersaneciliğe ayrı bir önem verilmiştir. Geleneksel üretim teknikleri ile modern teknolojiyi, eğitimle beraber harmanlayarak gelişimini sürdüren Türk gemi inşa sektörü 1990'ların başından beri uluslararası bilinilirliği olan bir markadır.
Geçen hafta ilk kez okyanusa açılan, 365 metrelik dünyanın en büyük yolcu gemisi Icon Of The Seas, ocak ayındaki ilk yolculuğuna çıkmak için gün sayıyor. Şimdiden 5 milyon sterlinlik ön satış yapıldı bile. İnşası 1.5 milyar sterline mal olan gemi, mevcut rekor sahibi 'Wonder Of The Seas'ten 3 metre daha uzun.
TCG Anadolu, İspanyol amiral gemisi Juan Carlos I'e benzer bir amfibi hücum gemisidir (LHD). 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 27 bin 436 ton ağırlığındaki gemi, yaklaşık 21 deniz mili azami hıza, 9 bin deniz mili menzile sahiptir ve denizde 50 gün görev yapabilir.
İstanbul Boğazı'nda 1995'de 46.954 olan gemi geçiş sayısı 2007'de 56.606 ile en yüksek rakama ulaştı. 2020 ve 2021'de 38 binlere düşen gemi geçiş sayısı 2022 yılında 35.146 geçiş ile son 25 yılın en düşük gemi geçiş sayısı olarak kayda geçmiş oldu.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de 220 bin kişi "gemi adamı cüzdanı"na sahip. Aktif çalışan sayısı 130 bin. Filipin, dil bilen gemicileri sayesinde her yıl milyarlarca dolar kazanırken, İngilizce yetersizliğinden dolayı ancak 3 bin Türk gemici, yabancı gemilerde görev yapıyor.
Dünyada geçen yıl 106 gemi battı
Türk Deniz Kuvvetlerinin hafif uçak gemisi TCG Anadolu geçtiğimiz günlerde resmen hizmete alındı. Uçak gemisi, Türk basınında dünyanın ilk SİHA gemisi olarak tanımlanıyor. Gemi, avcı uçakları ile donatılmadığından drone ve helikopterlerin iniş ve kalkışlarında kullanılacak.
İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşme adımları atılırken, Akdeniz'de gerçekleşecek NATO tatbikatları kapsamında 12 yıl sonra ilk kez Türk destroyeri Hayfa limanına demirledi.
Çin; 1,91 milyar dolar ile filo değeri açısından Japonya'yı geride bırakarak dünyanın en fazla gemi sahibi ülkesi unvanını ele geçirdi. Çin'in en fazla konteyner gemisine sahip olmasının sonucunda oranlar ve pazar değerlerindeki artış ile ilk sıraya yükseldiği ifade edildi.
Çin'den Gemi Kaç Günde Gelmektedir? Çin'den Türkiye'ye gemi ortalama 18-20 günde gelmektedir. Ancak pandemi koşulları nedeni ile limandaki gümrük işlemlerinin yavaşlaması ve konteyner sıkıntıları nedeni ile bu süre 1-1,5 ayı bulabilmektedir.
Genellikle bir geminin ortalama ömrünün, 20 ila 35 yıl arasında değiştiği, geminin bakım ve işletme maliyetleri olası gelirlerini aşmaya başladığı ya da ikinci el piyasası söz konusu olduğunda yani gemi için bir seçenek olmadığında, geminin hurdaya girmesi kararı alınır.
Batık gemi ayrıca su altında balıklara barınak olarak da bırakılmaktadır. Yani gemi çok önemli olmadığı ve çıkarılması gerekmediği sürece deniz altında bırakılmaktadır. Tarihi ve önemli gemiler ise doğru bir operasyon sayesinde deniz dibinden çıkarılmaktadır.
Yapımına 2016'da başlanan TCG Anadolu SİHA gemisi Tuzla'da düzenlenen törenle hizmete girdi.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin deniz koludur. 2022 itibarıyla Yunan donanması; 10 denizaltı, 13 fırkateyn, 19 füze botu, 10 gambot ve diğer çeşitli gemileri işletmektedir.
Gemi Adamı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemi Adamı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 28.800 TL civarındadır.
Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır.
1. Dünyanın En Büyük Savaş Gemisi: Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi.
“1983 yılından 7 Ekim 2022 yılına kadar Boğazlardan geçen uluslararası gemilerden gemilerin net tonu başına 0,8063 dolar alınıyordu. 39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4,08 dolara çıkardık.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
Amerika ya kargo gönderimlerinin süresi denizyolu taşımacılığında bölgelere göre farklılık gösterse de ortalama olarak gemi kalkışından itibaren yol süresi 20-35 gün'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri