Ekonomik güven endeksi, tüketicilerin ve üreticilerin genel ekonomik durum hakkındaki değerlendirmelerini, beklentilerini ve eğilimlerini kapsayan bir bileşik endekstir.
Ekonomik güven endeksi; aylık olarak yayımlanan, hem üretici hem de tüketicilerin ülkemizdeki genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri, geleceğe ilişkin beklenti ve eğilimlerini yansıtan bir bileşik endekstir.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ekim ayında 74,6 iken Kasım ayında %1,1 oranında artarak 75,5 oldu. Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 20 Aralık 2023'tür.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.
Tüketici Güven Endeksi tüketicilerin geleceğe dönük tercihlerinin anlaşılması açısından önemli bir parametredir. Eğer endeks 100'ün altında kalıyorsa bu durum endeksin düşüklüğü ile doğru orantılı olarak ekonomide büyüme beklentisinin zayıfladığına, tüketicilerin harcama eğiliminde yavaşlama olacağına işaret eder.
İlgili 23 soru bulundu
Tüketici güven endeksinin 100 birim üzerinde olması ise ekonomiye dair büyüme beklentisine işaret eder. Dolayısıyla tüketicilerin mevcut ülke ekonomisinin gidişatına iyimser baktıkları ve harcama olasılıklarının artış gösterebileceği öngörülebilir.
Tüketici güven endeksi verisi nerelerde kullanılır? İç talep ve ekonomik büyümeye ilişkin önemli gösterge olan Tüketici güven endeksi değeri 100'ün altında kaldığı zaman ekonomide büyüme beklentisinin zayıfladığında tüketicilerin harcama eğiliminde yavaşlama olacağı beklentisine neden olmaktadır.
Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.
Ekonomik güven endeksi 94,7 oldu
Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi %7,3 oranında azalarak 67,3 değerini, reel kesim güven endeksi %0,5 oranında azalarak 107,7 değerini aldı.
TEPAV Perakende Güven Endeksi, işyeri üst yöneticilerinin girişimin mevcut durum, son 3 aya göre durum değerlendirmeleri ile gelecek 3 aya ilişkin beklentilerini ölçen aylık eğilim anketi çalışmasına dayanmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan Tüketici Fiyatları Endeksi hanehalklarının tüketim harcamalarında yeralan mal ve hizmetlerin belirli zaman aralıklarında fiyatlarındaki değişmeleri göstermektedir.
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatların genel düzeyinde zaman içinde meydana gelen değişimi ölçmektedir.
Anket sonuçlarını kullanarak hesaplanan "tüketici güven endeksi" 0 ile 200 arasında bir değer alabilir. Eğer bu endeks 100'den büyükse, insanlar genellikle geleceği olumlu görüyor demektir. Eğer 100'den düşükse, insanlar geleceği pek parlak görmüyor anlamına gelir.
Finansal hizmetler sektöründeki gelişmeleri takip etmek amacıyla, Finansal Hizmetler Anketi'nin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir.
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE): Reel sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin genel izlenimlerini ortaya koymak amacıyla, anketin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir.
TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.
Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 20 Temmuz 2022'dir. Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir.
Tüketicilerin bireysel ve ülkenin genel ekonomik/mali durumu ile geleceğe dair beklentileri ölçmeyi amaçlayan tüketici güven endeksi, tüketicilerin özellikle yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ortaya koymayı hedefleyen bir gösterge olarak kendini göstermektedir.
Korku endeksi olarak da bilinen Vix endeksi, piyasanın yakın geleceğine dair genel beklentinin belirlenmesinde kullanılan bir endekstir. Vix endeksinin yüksek olması, piyasada yatırımı azaltıp, altına olan yatırımı arttırır.
Endeks; fiyat, maliyet, satış, üretim gibi verilerin toplanarak, borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içindeki oransal değişimini ölçen göstergelerdir. Borsa endeksleri ise, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinin fiyat ve getiri performanslarını ölçmeye yarar.
BIST 100 endeksi; Borsa İstanbul'da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. Aynı zamanda Türk borsasının göstergesi olarak da kabul edilen BIST 100 endeksinin işlem kodu ise: XU100'dür.
Endeks 0 ile 200 aralığında değer alır. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösterir. Mevcut durum değerlendirmeleri, beklentiler ve eğilimler aşağıdaki konu başlıkları kapsamında ölçülülür.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
Ülkemizde tüketici fiyat endeksi, her ay ve her yılın baz alındığı artış oranları şeklinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanır. Hesaplamalar aylık olarak yapılıp yayınlanır. Bu bağlamda yıllık enflasyon hesaplamalarının nasıl yapıldığı sıkça araştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri