Ezanı okuyan kişiler farklı tonda söyleyebiliyor. Herhangi bir durumdan dolayı, ses gecikmeleri de yaşanabiliyor. Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
yazın okunan yatsı ezanı, pencereler de açık olduğu için, en uzun okunan ezan (en az 4. dk), bitmek bilmeyen bir ezan, özellikle kötü okunuyorsa epey bir (allah affetsin) bunaltan bir ezan olduğunu düşündürtür, hissettirir, yerine göre idrak ettirir. uşşak ve beyâti makamında okunur.
sabah ezanının uzun olmasının nedeni insanlar uykuda olduğundan ezan süresini uzun tutarak namaza kalkacak kişilerin uyanmasını sağlamakla ilgilidir. müezzinin ezanı esneyerek okumasından kaynaklanmaktadır.
sabah ezanı ortalama 4 buçuk dakika sürer, akşam ezanı ise 45 saniye. sabah ezanında namaz uykudan hayırlıdır kısmıda vardır. yani içeriği tamamen aynı değildir.
Diğer vakit namazlarda ise ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında İslam alimleri vaktin dar olması sebebiyle akşam ezanının daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
- Bunda bazı hikmetler saklıdır. Fakat, akşam namazının farzının önce olması ve uzatılmadan kılınmasının bir hikmeti, akşam vaktinin kısa ve meşguliyetin yoğun olmasıdır. İnsanlar işlerinden eve gelmiş, yemek ve diğer telaşların olması nedeniyle, ihtiyat için farz öne alınmış olabilir.
Peygamber'den (s.a.s.) farklı rivâyetlerin gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Hanefî mezhebinin yanında Süfyân-ı Sevrî ve İbnü'l-Mübârek gibi diğer bazı âlimler dört sefer okunan baştaki tekbir cümleleri dışındaki ezân ve kamet cümlelerinin ikişer sefer okunacağını söylemişlerdir.
Ezanı okuyan kişiler farklı tonda söyleyebiliyor. Herhangi bir durumdan dolayı, ses gecikmeleri de yaşanabiliyor. Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
Bu sıralarda Abdullah bin Zeyd, gördüğü bir rüyayı Muhammed'e anlattı. Rüyasında ezanın bugünkü şeklini duymuştu. Bunun üzerine Muhammed, duyduğu ezanı Bilal'e öğretmesini ve bundan sonra namaz vakitlerinin ezanla duyrulacağını bildirdi. Böylece ilk ezan okuyan (müezzin) Bilal olmuştur.
Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahâbeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed'in emriyle ilk ezan Bilâl-i Habeşî tarafından okunmuştur.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder. Aynı kökten gelen müezzin “ezan okuyan kimse”, mi'zene de “ezan okunan yer” (minare) demektir.
MÜSLÜMANLARA “Namaz vaktine girildiğini ilan eden” ezanın ilk nerede ve kimin tarafından okunduğu bilinen bir kıssadır.Hz. Muhammed'in Medine'ye hicretinin hemen ardından inşasına başlanılan Peygamber Mescidi yani Mescid-i Nebi tamamlanır.
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
Cünüp kimsenin ezan okuması ve kâmet getirmesi tahrimen -harama yakın- mekruhtur. Böyle bir kimsenin okuduğu ezan iade edilir. Hanefi mezhebinde fetva verilen görüşe göre, abdestsiz kimsenin okuduğu ezan mekruh değildir. Ancak ezan okurken abdestli olmak müstehaptır.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
Artık hür olmuştu ve Muhammed (s.a.v)'in yanında kalarak O'na yardımcı oluyordu. İslam'ın ilk müezzini olmuştu. Mekke'nin fethinde Kâbe'ye Resullah (s.a.v.) ile girerek ezan okudu. Resullah (s.a.v.) vefat edince artık Bilali Habeşi (r.a.) ezan okuyamaz oldu.
Ayetleri Arapça versiyonundaki makamlarla Türkçe okumuştu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu.
Bu hadise göre, ezan okunurken müzik çalmak günah mı? Değerli kardeşimiz, - Evet, -bazı istisna durumlar hariç- ezanı dinlemek sünnettir. “Ezanı duyduğunuzda siz de müezzinin dediklerini deyin/tekrar edin.” (Müslim, Salat, 7) hadisi sahihtir.
Namazını evde kılan kişiler ezan okunması ile birlikte namaza hazır olmaktadır. Fakat ezan okunurken dinlemek ve ezandan sonra namazı kılmak doğru olanıdır. Fakat ezan okunması sırasında namaz kılınır ise kılınan namaz da kabul olmaktadır.
İmsak vaktinin gelmesiyle su içme ve yemek yeme bitmelidir. Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a)Yanlışlık, kelimelerin harekelerindeyse manada değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b)Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Iğdır'da, Sünni ve Caferi mezhebindeki tefsir farklılığı nedeniyle 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri