Testosteron hormon seviyesinin azalmasıyla ortaya çıkan şikayetlerin oluşturduğu durum, andropoz ya da yaşlanan adam sendromu olarak tanımlanır. Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder.
Orta yaştaki erkeklerde vücut anatomik açıdan gelişimini tamamlamış, beyin ise gerek işleyiş gerekse kapasite açısından en üst seviyeye ulaşmış oluyor. hastalığı vb. unsurlar bu süreci hızlandırıyor. Bu yaşlarda hipofiz bezinin işleyişi bozuluyor ve erkeklerde testosteron hormonu salınımı azalıyor.
Peki, erkeklerde orta yaş sendromu ne kadar sürer? 40 yaşından sonraya ortaya çıkan bu sendrom kendini en çok 45-50 yaş aralığında belli eder. Ortalama 3 yıl süren orta yaş krizi 10 yıla kadar devam edebilir.
Hormonal nedenlerden kaynaklanan andropozun nedeni, 50 yaş ve üzerinde testosteron üretiminde yaşa bağlı olarak gelişen düşüş olarak tanımlanıyor. Bu düşüş birçok vakada hipogonadizm ile bağlantılı olarak ortaya çıkıyor.
Bu sorun genel olarak 40 ila 60 yaş aralığında ortaya çıkar ve yetişkinlerin yaklaşık %10'u orta yaş krizine yakalanır (1990'larda yapılmış geniş bir çalışmaya göre hastalığın başlangıç yaşı ortalama 46 idi.). Erkekler de 3-10 yıl, kadınlarda ise 2-5 yıl sürmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Andropoz, erkeğin yaşlanmasına bağlı olarak kan düzeyinde testosteron hormonunun azalmasıyla oluşan bir süreçtir. Halk arasında erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesinin azalmasıyla oluşan bu sürecin en büyük belirtisi, cinsel fonksiyonlardaki azalmadır.
Cinsel performansın azalması, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve sinirlilik hali, ruhsal sorunlar ve depresyon, vücutta yağlanmanın artması gibi belirtilerin görülmesi, andropozun başladığı anlamına gelir. Andropoz süreci her erkekte ortaya çıkmak zorunda değildir.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
40 yaş üstü bir erkekle sevgili olmak konusunda bir sorun yok; daha doğrusu sorun onun yaşı değil. Onun 40'ın üzerinde olması ve hala bekar olması basit bir gerçek; yani endişelenecek bir şey yok.
40 yaşında bir adam, ileri ve çıtası yüksek seks, eğlenceli ve dolu, kaliteli sohbet, güzel ve keyifli akşam yemekleri (mümkünse evde sen hazırla) eve geldiğinde güler yüzlü, halini anlayan ve gün içinde olanları konuşup beyin fırtınası yapabileceği bir kadın ister.
Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler beslenmede yer almalıdır. Şekerli içecek ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır. Şeker içeriği az olan besinler tercih edilmelidir.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Kadınlar 23 yaşından önce gerçekleştirilen evlilikleri "erken" diye nitelendirirken erkekler ise 26 yaşından önce yapılan evliliklerin erken olduğunu düşünüyorlar. İlk evliliğini geç yaşta yapan erkeklerde öz saygı derecesinin daha fazla olduğu görülürken kadınlarda yaş ve öz saygı arasında böyle bir ilişki bulunmuyor.
Andropoz Döneminde Sertleşme Problemi için Penil Protez
Andropoz döneminde sertleşme problemi yaşayan; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve şok dalga tedavisi(ESWT) ile sorunlarından kurtulamayan erkeklerin sertleşme problemleri penil protezler ile kalıcı bir şekilde çözülebilir.
Andropozda, genel olarak 50'li yaşlara kadar herhangi bir belirti fark edilmez. 50'li yaşlardan sonra erkeklerin yaklaşık %30'unda andropoz belirtileri ortaya çıkar. 70 yaşından sonra, vücuttaki hormon seviyesi 20'li yaşlardaki seviyenin yarısına kadar düşebilir.
Yaşının getirdiği değişiklikleri kabul eden, cinsel korku ve endişelerinden kurtulmuş kadın ve erkeklerde andropoz ve menopoz dönemleri cinsel güçte ciddi bir azalmaya neden olmuyor.
Erkekte cinsel isteksizlik nedenleri
Çiftler arası iletişim bozukluğu ve sık tartışma yaşanması, güven problemleri cinsel isteksizliğe neden olabilir. Cinsel ilişkide soruna yol açabilecek yetersiz ereksiyon, erken boşalma, peniste eğrilik, vajinal kuruluk gibi nedenler cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Zamanla çiftler arasında aşkın ve tutkunun bitmesi, partnerinin bedenini beğenmeme, takıntılı kişilik yapısı(ağız kokusu, ter gibi şeylere takılma), depresyon, kaygı bozukluğu gibi sebepler evlilikte cinsel isteksizliğe yol açmaktadır.
Penis damarları, sinirleri ve kaslarında yani cinsel bölgedeki lokal dokuda değişim yaşanıyor. Bu durum sertleşmeyi sağlama ve sürdürme yeteneğini sekteye uğratıyor. Özellikle sağlıksız beslenen, kilo sorunu olan, egzersiz yapmayan, aşırı alkol tüketen, sigara içen erkeklerde penis dokusu daha da olumsuz etkileniyor.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
En İyi Cevaplar. Bahsedilen azmak cinsellik anlamında değil bro. Yaşı ilerlemiş bir kişinin şımarıklığı ahlaksızlığı ya da her ne ise artık bu saatten sonra düzelmeyeceği anlamında kullanılmış bir atasözüdür.
Mutsuzluk, panik hali, Hayattan zevk almama, Cinsellikte başarısızlık ve dürtülerin azalması sebebiyle cinsel isteksizlik, yaş ile birlikte yaşanan kronik rahatsızlıklar örneğin tansiyon ve diyabet andropozu tetikleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri