Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resadiye.gov.tr

Dul kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Sadece kızlık soyadı kullanılabilir mi?

Türk medeni kanununa göre soyadı kullanımı kadınlarda evlendikten sonra şu şekilde gerçekleşebilir; Kadın sadece kızlık soyadını kullanabilir. Evlendikten sonra kadın hem kocasının soyadını hem de kendi kızlık soyadını bir arada kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kızlık soyadımı da kullanmak için ne yapmalıyım?

Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür. Fakat kocanın soyadı da kullanılmaya devam edecektir. Bu durumda kadın, çift soyisme sahip olacaktır. Dolayısıyla nüfus müdürlükleri, sadece kızlık soyadını, evlenme ile kazanılan soyadın önüne eklemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: simyahukuk.com

Eski eşin soyadını kullanma ne kadar sürer?

Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Kadın Eş Bekarlık Soyadını Kullanabilir Mi? - Avukat Serpil Çınar

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Eşin öldükten sonra soyadı değişir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resadiye.gov.tr

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanma dilekçesi nasıl olur?

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan ...'yi, eş soyadımın önüne yazılmak suretiyle eşimin soyadı ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Sadece kızlık soyadını kullanma davası ne kadar sürer?

Herhangi bir süreye tabi değildir. Dava sonuçlandıktan sonra mahkeme, değiştirme kararını ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ eder ve soyisim değiştirme işlemi gerçekleşir. Bu aşamadan sonra nüfus müdürlüğü, soyismi değiştirme kararı doğrultusunda varsa kişinin eşi ve ergin olmayan çocuklarının da soyadını değiştirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Evli kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Ancak boşanma davası neticesinde mahkemece çocuğun soyadının kadının soyadı şeklinde düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne re'sen yazı yazılmayacağını belirtmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Evlilik nedeniyle soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eliteworldhotels.com.tr

Kocanın soyadını almamak mümkün mü?

Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman?

Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Iki soyisim kullanmak için ne yapmalı?

Türk Medeni Hukuku Kanunu madde 187 gerekliliğince; Kadın evlilik birliği sonrasında isteğe bağlı olarak kocasının soyadının haricinde kendi soyadını da kullanabilmektedir. Fakat iki soyadını da kullanmak isteyen kadın için, şart koyulan unsur; ön kısımda yer alacak soyadının erkeğin soyadı olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merveari.av.tr

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir. Çocuğun soyadının değiştirilebilmesi için çocuğun üstün yararının davada ispatlanması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

E devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kadın evliyken soyadını değiştirebilir mi?

Evlendiği kişinin soyadı ile birlikte evlenmeden önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, yazılı bir beyanla bu durumu gerçekleştirebilmektedir. Yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadın ise Aile Mahkemesinde bu talebine ilişkin bir dava açarak istediği neticeyi elde edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Kadın tek başına kendi soyadını kullanabilir mi?

Türk Medeni Kanunu madde 187:

Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Soyadı değiştirmek zor mu?

Peki isim ve soy isim nasıl değiştirilir? Özellikle son zamanlarda kişiler soy isim ve isim değişimi için birçok araştırma yapmaktadır. Soyadını değiştirmek zor değildir. Gerekli mahkemeye başvuru sonrasında bu istek yerine gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Kadın soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kızlık soyadı kullanma dilekçesi nereye verilir?

EVLİLİKTEN SONRA KIZLIK SOYADINI KULLANMA İSTEĞİ

-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: armutlu.gov.tr

Evlendikten sonra kadının Kütük değişir mi?

Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merveari.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT