Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye 25 milyon tonluk sebze üretimiyle dünyada Çin, Hindistan ve ABD'den sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'nin coğrafik koşulları tüm sebze çeşitlerinin yetiştirilmesine olanak tanımaktadır ve ülkede 805 000 hektar alanda sebze üretimi yapılmaktadır.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında en büyük olan Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde arpa, buğday, mercimek, mısır, ayçiçeği, fiğ gibi ürünler yetiştiriliyor. 1 milyon 633 bin 244 dekar arazi üzerinde tarım yapılan işletmede, büyük bölümü sulu tarım yapılan 678 bin 449 ...
Mevsimi gelince elmadan bahsetmeden geçmek olmazdı. Wikipedia'nın verilerine göre dünyanın en çok yenilen meyvesi olan ve organik olması gerekenler listemizde bulunan elma konusunda yazmakla bitmeyecek bir bilgi deposu mevcut.
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada.
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Türkiye'nin ihraç ettiği tarım ürünleri ise ağırlıklı olarak; fındık, üzüm, tütün, domates, kayısı, limon, incir, yumurta, mercimek, portakal, mandalina, kiraz, zeytin, pamuk, biber, tavuk eti, haşhaş tohumu, salatalık, nohut, buğday, ceviz, elma, Antep fıstığı, soğan, ayçiçeği, çilek, şeftali, kabak, mısır, patates ve ...
İthal Edilen Tarım Ürünleri Arasında Buğday Başı Çekiyor
Arpa ve mısır ise 700 milyon ton ile buğdayı takip eden tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin ithal ettiği tarım ürünleri arasında 100 bin ton pirinç ve yine aynı oranda kurubaklagil bulunmaktadır.
Hollanda, ABD ve Fransa ile birlikte dünyanın en büyük ilk 3 tarım ihracatçısı konumunda.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
"Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip. Bu alanın geçen yıl 13 milyon 957 bin 372 dekarına tahıl ekildi, 4 milyon 980 bin 662 dekar alan nadasa bırakıldı.
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Bu insanların günümüzden 6.000-6.400 yıl önce buğday, arpa ve mercimek tarımı yaptıkları anlaşılmaktadır. Fakat bu tarih, muhtemelen 7 bin yıl öncesine uzanmış olmalıdır.
2021 genelindeki dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde Sert Kabuklu Meyveler (2.413 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (2.301 milyon dolar), Yaş Meyve (2.299 milyon dolar), Bitkisel Yağ (1.721 milyon dolar) ve Balıkçılık ve Su Ürünleri (1.276 milyon dolar) Sektörleri en fazla ihracat yapan sektörler ...
A-ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Zeytin, Ülkemiz ekonomisinde en önemli ilk on tarımsal ürün içerisinde yer almaktadır. Zeytinyağına ve salamuraya işlenebilmesi nedeniyle tarıma dayalı sanayi sektörünün ve ihracat sektörünün de önemli ürünlerindendir.
Bu veri, ülkedeki tarımsal üretimi yapılan ürünlerin yurt içi talebi ne kadar karşıladığını bir diğer anlamıyla dışarıya ne oranda bağımlı olunduğunu gösteriyor. 2020 - 2021 döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) %97,4 oldu.
Cumhuriyetin ilk yıllarında tarım sektörü GSMH içinde %42,8 paya sahipken, 1970'te %36, 1980'de %25, 1990'da %16, 2000'de %13,5, 2003'te %12,6, 2011'de %8,1'e düşmüştür. Tarım ürünlerinin ithalat içindeki oranı; 1980 yılında %0,6 iken 2011 yılında %7,3'e yükselmiştir.
Türk Tarımının Üretimi
Biyolojik çeşitlilik, zengin iklim ve coğrafi koşullar, tarıma dayalı sanayinin varlığı ve dünyada 55 ürünün üretiminde ilk on sırada yer alması ile Türkiye önemli tarım ülkeleri arasındadır.
1 MİLYON 635 BİN DEKAR ARAZİSİYLE, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TEK PARÇA TARIM ARAZİSİ CEYLANPINAR. TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, üst yöneticilerimizden oluşan heyetle birlikte Ceylanpınar Tarım İşletmesine ziyarette bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri