Türkiye'nin geçen yıl içme suyu sattığı ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Çin, Japonya, Avustralya, İspanya, Moritanya, Sierra Leone, Fildişi Kıyısı, Panama, Haiti, Arjantin, Lübnan, Katar, Maldivler, Güney Kore ve Yeni Zelanda bulunuyor.
1. Linapacan Adası - FilipinlerLinapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Su ürünlerinde 5 yıllık süreçte ihracattaki artışa karşın, ithalat dalgalı bir seyir izledi. 2018'de 184 milyon 809 bin dolarlık ithalat yapılırken, ithalat sonraki yıllarda sırasıyla 182 milyon 114 bin, 143 milyon 104 bin ve 201 milyon 786 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. H+ iyonu içeren bir madde ile (ör. asit) ve OH- iyonu içeren maddenin (ör: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşur. Bilim insanları Dünya'daki hayatın suda başladığını düşünmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin geçen yıl içme suyu sattığı ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Çin, Japonya, Avustralya, İspanya, Moritanya, Sierra Leone, Fildişi Kıyısı, Panama, Haiti, Arjantin, Lübnan, Katar, Maldivler, Güney Kore ve Yeni Zelanda bulunuyor.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu. Bu 5 kalem, toplam ithalatın yaklașık %35,5'ini, 3'te 1'inden fazlasını olușturdu.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor. Konyalılar, 30 metreküp suya 12.062.340 lira öderken, Gaziantepliler aynı miktar suya 32.189.580 lira ödüyor.
Dağdan gelen doğal kaynak suları kayalardan ve topraktan doğal mineralleri topladığı için genellikle göl ve nehir sularından daha fazla minerale sahiptir. Magnezyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineral içeriği yüksek olan dağ suyu, uzun vadede sağlığımıza faydalıdır.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 826 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 186 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 43 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 954 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 916 milyon dolar ile İtalya takip etti.
Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 455 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 933 milyon dolar ile ABD, 864 milyon dolar ile İtalya, 813 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 738 milyon dolar ile Fransa takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,9'unu oluşturdu. İthalatta Çin ilk sırayı aldı.
İsrailli çiftçiler, bunaltıcı yaz sıcaklarının altında, Akabe Körfezi ile çöl arasında yer alan sahil kasabası Eilat'ın kuzeyindeki palmiye ağaçlarını etrafına sardıkları sulama sistemi ile suluyor. Çiftçilerin damla damla kullandığı su ise filtrelenmiş kanalizasyon ve atık sulardan elde ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 30 büyükşehir arasında yapılan araştırmaya göre en pahalı su metreküp başına düşen 21.55 TL ile Tekirdağ'da. Onu 21.10 TL ile Manisa ve 21.19 TL ile Sakarya takip ediyor.
Yüzde 0.44'lük artışla İzmir'de içme suyunun ilk kademe metreküp fiyatı 19.79 TL olarak 2022'den beri 3 katından fazla artmış oldu. Aynı tarife İstanbul'da 14.61 TL olarak uygulanırken, Ankara'da ise 15.75 TL olarak faturalandırılıyor. İzmir ise 19.79 TL'lik içme suyu fiyatıyla Türkiye'de zirvede yer alıyor.
Suudi Arabistan içme suyu ihtiyacını karşılamak için 1927'den bu yana su arıtmaya devam ediyor. Üretim, günlük 300 bin metre küpten günümüzde 5 milyon metreküpe kadar çıktı. Dünyadaki arıtma suyu miktarının yüzde 20'sinin Suudi Arabistan tek başına üretiyor.
Türkiye'de su kaynakları ne zaman tükenecek endişesi; bizi, su stresi yaşayan ülkeler arasına çoktan soktu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü sunduğu rapor; 2024 ile 2050 seneleri arasında Türkiye'nin özellikle tarım alanında ciddi anlamda risk yaşayacağını gösteriyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri