Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Yine HMK 189/2. hükmü uyarınca da, boşanma davasında delil değeri olmayacaktır. Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler.
Yurtdışı merkezli olması sebebiyle ve ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Savcılık Whatsapp Konuşmalarına Ulaşılabilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır.
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, WhatsApp'ta eski mesajları (örneğin; 1 sene önceki mesajlar) geri getirmek mümkün değil.
İlgili 39 soru bulundu
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
Hizmetimizi sağlamak için izlediğimiz olağan süreçte WhatsApp, teslim edilen mesajları veya teslim edilen bu mesajlara ait işlem log kayıtlarını saklamaz. Teslim edilmeyen mesajlar 30 gün sonra sunucularımızdan silinir.
Boşanma Davasında Telefon Kayıtları Kaç Yıl Geriye Dönük Olarak İstenebilir? Boşanma davasında whatsapp kayıtlarının aksine telefon kayıtları mahkeme aracılığı ile operatörlerinden talep edilebilmektedir. Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir.
Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir. Ancak sadece arama kayıtlarına ilişkin dekontlar gsm operatöründen istenip eşin sıkça yaptığı konuşmalara ilişkin numaralar tespit ettirilip bu yönde bir çıkarıma gidilebilir.
Özetle telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmakta, kişiler arasında yapılan görüşmelerin içeriğini içermemektedir. Fakat mesaj ve telefon konuşmalarının içeriğini bilen bir tanığın, mahkemede ifade verebilmesi mümkündür.
Konuyla ilgili Yargıtay içtihatları da yakından incelendiğinde boşanma davalarında geriye dönük telefon kayıtlarının incelenmesi istenebilmektedir. Söz konusu kayıtlar çoğunlukla davacı olan eşin davalının kendisini aldatmasını düşünmesi ya da bu hususta aldatma olayını kanıtlamak istediği vakalarda talep edilmektedir.
Boşanma davasında mesaj dökümleri mesaj gönderilen numara, mesaj tarihi ve saati bilgilerini içerecektir. Bu bilgilerin operatörden istenebilmesi için kişinin başvurması yeterli değildir. Operatör ancak mahkeme kararıyla mesaj dökümlerini verecektir.
Boşanma davalarında; örneğin bir eş diğer eşin sosyal medya hesabına girmeden, onun özel şifrelerini kullanmadan herkese açık olarak paylaştığı fotoğraf, yazı, video gibi verileri veya yer bildirimlerini, herkesin görebildiği diğer paylaşımları, boşanma davasında delil olarak kullanılabilecektir.
Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir. Herhangi bir davada da delil gösterilmesi halinde benzer şekilde aranan-aranılan, mesaj gönderilen-mesaj alınan numaraların listesi mahkemece istenebilir.
Mesajları 24 saat, 7 gün veya 90 gün sonra kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Mesajların kaybolması için ayarladığınız sürede WhatsApp'ı açmazsanız ilgili mesaj sohbetten kaybolur.
WhatsApp'ı yükleyin ve açın, ardından numaranızı doğrulayın. Sohbet ve medyalarınızı Google Drive'dan geri yüklemek için, sorulduğunda GERİ YÜKLE'ye dokunun. Geri yükleme işlemi tamamlandıktan sonra İLERİ'ye dokunun. Başlatma işlemi tamamlandığında sohbetleriniz görüntülenir.
Herkesten Sil özelliğini yalnızca mesajı gönderdikten sonraki 1 saat içinde kullanabilirsiniz. Aynı anda birden fazla mesaj silme özelliği KaiOS'te desteklenmemektedir.
Sosyal medya hesaplarındaki yazışmalar ve paylaşımların boşanma davasında delil olması için hukuka uygun yollardan elde edilmesi gerekir. Sahte bir sosyal medya hesabı aracılığı ile elde edilen yazışmalar hukuka aykırı olarak kabul edilir.
Bu kayıtlar, kişinin izni olmadan elde edilmişse mahkemede delil olarak kabul edilemez. Ayrıca SMS ve arama kayıtlarının içeriği, boşanma davasının konusu ile ilgili olmalıdır. Boşanma davasının konusu ile ilgili olmayan SMS ve arama kayıtları da mahkemede delil olarak kabul edilemez.
Birçok hukuki yargıya göre, sanal aldatma durumunda duygusal ihanetin somut kanıtları sunulabiliyorsa bu, boşanma sebebi olarak kabul edilebilir. Bir eş, diğerinin sanal aldatma nedeniyle duygusal olarak zarar gördüğünü ve ilişkinin olumsuz etkilendiğini kanıtlayabilirse, bu durum mahkeme tarafından dikkate alınabilir.
Sayın Konuk,adınıza ait olmayan bir hattın görüşme dökümanı yada sms dökümanı ilgili operatörlerce size verilmez.. Bu tür veriler gizli olup,kurumların hat sahipleri dışında kimselerle paylaşması yasaktır.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri