Dünya kestane üretimi 2018 yılında 2.353.825 ton olmuştur. Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Kestane Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 1.965.351 ton üretim ile dünyanın en büyük kestane üreticisidir. Bolivya 84.010 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Türkiye, yılda 63.580 ton üretim ile üçüncü büyük kestane üreticisidir.
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye'de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.
İlgili 19 soru bulundu
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kestanenin, Lidyalılardan bugüne uzanan hikâyesi... Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı.
Türkiye'deki kestane yetiştiriciliğinin yüzde 70'e yakını Ege Bölgesi'nden alınır. Aydın kestane yetiştiriciliği için önemli bir ilimizdir. Toprak yapısı ve nemli hava koşulları ile verimli bir ekim ve hasta dönemi sunar. Antalya ilimiz de kestane yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.
Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.
Akdeniz'deki su sıcaklığının artışına bağlı olarak Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'den yaşanan göçler arasında balon ve aslan balığının yanı sıra zehirli bir deniz kestanesi de bulunuyor.
Kestane Fidanı fiyatları Türkiye'de en uygun fiyatlar ile 80 TL'ye fidansec.com'da! Aşılı kestane fidanı satın almak istiyorsanız fidansec.com doğru adres.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Yıllarda meyve vermeye başlamasına rağmen bazı genotiplerin de 7. yılda meyve vermeye başladığını belirtmektedir.
Özellikle nemli ve sıcak hava koşullarını seven kestane ağacı için Türkiye'de en uygun bölgeler Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleridir. Türkiye'de kestane üretiminin %70'e yakını Ege Bölgesinde olmaktadır. En çok kestane yetiştirilen il ise Aydın olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Genellikle haziran ve temmuz aylarında çiçek açan kestanenin hasadına ekim ayının ilk günlerinde başlandığını bildiren Aygül, İnegöl, Osmangazi ve Karacabey ilçelerinin Bursa'da en fazla kestane üretiminin yapıldığı yerler olduğunu dile getirdi. Bu yıl ki rekolteye değinen Aygül, "Bursa kestanesi çok kaliteli.
Üretimin %83'ü Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Kuraklığa hassastır. Özellikle sonbahar mevsimi çok kurak geçerse meyvenin dikenli kabuğunun çatlaması durur. Bu nedenle kurak ve sıcak geçen yıllarda ürünün nitelik ve verimini arttırmak için temmuz-ağustos-eylül ayında ağaçların sulanması gerekir. İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.
Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun incelemeleri sonucunda da "Anadolu kestanesi" cinsi olarak tescil edilen ağaç, bölgenin folklorik simgesi haline geldi. Milletvekili Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde bölgesinde bu özelliklere sahip tek kestane ağacının bulunduğunu bildirdi.
Kestane kayıngillerden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan ağaçların meyveleri dikenli bir kapsül içinde çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir.
kurun yükselmesi ihracatçı firmalara avantaj sağlayarak çiğ kestane fiyatlarında artışa neden oldu. kestane yetişen bölgelerdeki kuraklık da eklenince fiyatlar iyice yükseldi. enflasyona bağlı olarak diğer hammadde, ambalaj malzemeleri, işçilik ücretleri ve nakliye giderleri de arttı.
Aydın'da sezonun ilk kestanesi, düzenlenen törenle kilosu 250 TL'den satın alındı. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, "2022-2023 sezonunda kestanenin kilosunu 29 lira 51 kuruş olarak kapattık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri