Ki İslam tarihinde “Muahatta” olarak adlandırılan bu anlaşma, Müslümanların ikinci kardeşleştirilmesidir. İlki Mekke'de gerçekleştirildi; bazı Müslümanlar, kölelikten kurtarılmış Müslümanlarla kardeşleştirildi. II. Muahatta'nın amacı tüm birikimlerini Mekke'de bırakarak Hz.
Hz. Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
İslâm tarihindeki en güzel kardeşlik örneği Ensar ve Muhacir Kardeşliği'dir. Peki Ensar Ve Muhacir kime denir? Muhacir; dinleri ve inançları uğruna, Mekke”den Medine'ye göç eden Müslümanlara, Ensar da Mekkeli Müslümanlara yardım eden Medineli Müslümanlara denir.
Peygamber (s.a.s.)'in göç eden Muhacirler ile Ensarı yani yerli Müslümanları birbiriyle kardeş ilan etmesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Darül Erkam Mekke'de Müslüman kişilerin henüz açıktan ibadet yapamadıkları zamanlarda kurulmuştur. Müslümanların toplanıp sığındıkları ve burada ibadet ederek Allah'a rahat rahat dua edebildikleri evin adıdır. Bu evin sahibi ise Erkam bin. Ebu'l Erkam'dır.
Kardeşleştirme sürecinde Ensar, bazı mülklerini karşılıksız olarak Muhacirlere verdi; hurmalıklarla ilgili olarak da “Beraber çalışılması, mahsule ortak olunması” kararı alındı. Zamanla bu kardeşleşme örneği tüm Müslümanları içine alan bir “İslam Kardeşliği” anlayışına dönüştü.
Medine'ye göç eden müslümanlara muhâcir, Resûl-i Ekrem'e ve muhâcirlere yardım eden Medineli müslümanlara da ensâr unvanı verilmiştir.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Muhacir sözcüğü, İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılmıştır. Sözcük bu dönemden beri dini bir anlama da sahiptir. Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak anılmaktadır. Hatta bu kimselere Ensar muhacir denilmektedir.
Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır. İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir.
Ensar => Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara yardım eden,yardımcı olan kişilere denmektedir. Muhacir => Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara denmektedir.
İnanç, amaç ve davranış birliği. Kur'an bu açıdan müslümanları birbirinin kardeşleri olarak gördüğü gibi (Âl-i İmrân 3/103; et-Tevbe 9/11; el-Hucurât 49/10; el-Haşr 59/10) müslümanların dışında kalan inanç grupları arasındaki ortaklık ve iş birliğini de kardeşlik kavramıyla ifade eder.
Hz. Peygamber, Bedir savaşından sonra Selmân-ı Fârisî ile Ebu Derdâ'yı, hicretin 7. yılında da Habeşistan'dan Medine'ye dönen Cafer b. Ebu Talib ile Muâz b. Cebel'i kardeş ilan etmiştir.
Antlaşma metninde "Mısır ülkesi kralı, büyük kral, kahraman Mısır ülkesi kralı, büyük kral, kahraman Re-masesa-mai Amana'nın (II. Ramses), Hatti ülkesinin büyük kralı Hattuşili ile dostluklarının, kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları antlaşmadır." denmektedir.
Hicret (Arapça: هجرة), İslam peygamberi Muhammed ve beraberindeki Müslümanların, 622'de Mekke'den Medine'ye göç etmelerine verilen isimdir.
Mekkeden Medineye göç eden müslümanlara „Muhacir Mekke den gelen müslümanlara her türlü yardımı yapan Medineli müslümanlara da Ensar „ denir.
Göçmen (muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Hukuki olarak göçmen veya göçmenler, en az iki ülkeyi ilgilendirmektedir. Biri bırakılan ülkedir, öteki yerleşilen ülkedir.
'Kardeş' denildiğinde akla genellikle aynı anneden ve babadan dünyaya gelen kişiler gelmektedir. Bunun dışında, ayrıca aynı dine veya dünya görüşüne mensup olmayı ifade eden "akide kardeşliği" söz konusudur.
☞Ensar ve Muhacir kardeşliğine "MUAHAT" denmektedir.
İslam zamanında "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamına gelmekteydi. Osmanlı zamanında Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin adıydı. Günümüzde ise muhacir bir yerden bir yere göç edenlere denilmektedir.
İslam tarihçileri ve referans kaynaklarına göre Muhammed'in çevresindeki inanmış (Müslüman) insanlara sahabe denir. Bu kişiler Muhammed ile birlikte yaşamış ve onu görmüş kişilerdir. İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir.
Arapça'da ev, “mahalle, bir kavmin konakladığı veya yerleştiği yer” anlamına gelen dâr kelimesi mecazi olarak “kabile” mânasını da ifade eder. İslâm hukukunda ise “İslâmî veya İslâm dışı bir yönetimin hâkimiyeti altındaki ülke” anlamında kullanılır (İbn Âbidîn, III, 247).
Erkam bin Ebü'l Erkam (d. 594, Mekke - ö. 675, Medine), İslam peygamberi Muhammed'in ilk Müslüman olan sahabelerinden. Mekke'nin saygın ve büyük ailelerinden Benî Mahzûm'a tabidir. Babasının adı Abdümenâf, annesinin adı Tümâdır bint Hizyem'dir. 17 yaşında Müslüman oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri