Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Engelli ehliyeti, normal ehliyete göre bazı özellikleri içermekte ve engelli bireylerin araç kullanırken belirli yardımcı cihazlar kullanmalarını gerektirebilmektedir.
Aksi takdirde trafik kontrolü sırasında kullanıcı trafik cezası ile cezalandırılıyor. Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için yine 18 yaş sınırını geçmiş olması gerekiyor. Engelli birey, zihinsel olarak sürüş yetkinliğine sahipse sürücü belgesi alabiliyor.
1- Engelli ehliyeti alabilmek için engel oranının yüzde kaç olması gerekiyor? Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) olanlar bundan böyle sürücü belgesi alamayacak.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Engelli ehliyeti sahibi bireyler, normal ehliyet sahibi bireyler gibi trafiğe çıkabilmekte ve araç kullanabilmektedirler.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Herhangi bir psikiyatrik rahatsızlık öyküsü olmayan ve şu anki durum muaye- nesinde de psikiyatrik rahatsızlık saptanmayan kişiler ile psikiyatrik rahatsızlık öyküsü olmasına karşın son 5 yıldır belirtisi olmayan kişilere sürücü olur raporu verilir ve 2 yıl sonra psikiyatrik muayene tekrarı önerilir.
Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelli adına alınan aracı kimin kullanamayacağı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenir. ÖTV istisnasından yararlanılarak alınan aracı üzerine kayıtlı olan engelli bireyler kullanabilir.
1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir.
Engelli raporunda 'ÖTV istisnalı araç kullanabilir' ibaresinin bulunması oldukça önemlidir. Diğer türlü bu indirimden yararlanması mümkün değildir. %90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler. Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir.
Engelli Sınıfı: Sürücü kursu 6.692 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 312 TL, ders ücreti 4.992 TL.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Burada ilk bakılan şart raporla beraber engellik durumunun ne olduğu. %90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Devlet Hastaneleri, Aile Hekimleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilinir.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez.
Öncelikle yapmanız gereken engelli raporunuzu almanız olacaktır. Engelli raporunuzu almanızın ardından, ehliyet almak istediğinizi belirterek bir hastaneye başvurmanız gerekecek. Size bir rapor daha düzenlenecek ve sonrasında il sağlık müdürlüğünde komisyona çıkacaksınız.
Sağlık raporu alırken genel olarak üç farklı grup öne çıkar. Bunlardan biri sürücü olamaz, diğerleri ise bir grup ve ikinci grup sürücü olabilir şeklinde değerlendirilir. Bu doğrultuda 2. grup sürücü olabilir ise gözlük alan kişiler olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri