Türk vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin bir düzenleme olmadığından vergi alımı şimdilik söz konusu değildir.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir. Bu nedenle kripto paraların alım-satım durumunda KDV hesaplanmalı ve kaydedilmelidir.
Coin yakımı bir kripto para biriminin kasıtlı olarak dolaşımdan kaldırmak için kullanılamayan bir cüzdan adresine gönderilmesidir.
Paribu 2021 yılında ne kadar vergi ödedi? 1,5 milyar TL'ye yakın vergi ödedik. Bazı kripto para borsalarının işlem hacimlerini botlarla büyük gösterdiğini biliyoruz.
İlgili 28 soru bulundu
Kripto para birimi cüzdanları
Borsadaki cüzdanınıza BTC göndermeli veya dönüştürme hizmetlerini kullanarak banka hesabına aktarmalısınız. Ancak böyle bir para aktarma işleminin ardından paranızı nakit olarak alabilirsiniz.
16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” uyarınca 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ödeme ve elektronik para kuruluşları kripto para platformları için yatırma ve çekme işlemlerine aracı olamayacaktır.
Paribu hangi ülkenin ve sahibi kim? Paribu, Türkiye merkezli bir kripto para borsasıdır. 14 Şubat 2017'de kurulan Paribu'nun kurucu Yasin Oral'dır.
Dolayısıyla Paribu Teknoloji AŞ, mevzuatlarımıza tam uyumlu, yasal bir şirket ve platformdur.
Kanunlar, geçmiş olay ve işlemlere uygulanamazlar.” Anayasada geriye doğru vergileme konusunda mevcut Anayasamızda vergiler ile ilgili olarak 73. maddenin son fıkrasına şu eklemenin yapılmasının yeterli olacağı kanaatindeyiz: “Kanunlar ile geçmişe dönük olarak vergi ve benzeri mali yükümlülükler konulamaz.”
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Yakılan coinler asla geri getirilemez. Yatırımcının isteği olabildiği gibi kurumlar tarafından da teşvik edilir. Bu sayede toplu olarak coin yakma işemi gerçekleşir. Bu yakma işlemi sonucunda piyasa dengesi sağlanır ve dolaşımdaki coin miktarı kontrol altına alınmış olur.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Gerçek kişilerin gelirleri artan oranlı tarifeye göre %15 ile % 35 arasında, kurum kazançları ise % 20 oranında Gelir Vergisine tabi tutulmaya devam edilecektir. Yapılan Ar-Ge harcamalarının tamamının beyanname üzerinden indirimine, bu Tasarıda da yer verilmiştir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
"Paribu mobil uygulamasında ve web sitesinde kısa süreli bir kesinti yaşanmış, teknik ekibimizin müdahalesiyle aksaklık hızlı şekilde çözülmüştür. Gerçeği yansıtmayan, asılsız sosyal medya paylaşımlarına ve haberlere itibar edilmemelidir." "Paribu mobil uygulaması ve web sitesi aktiftir.
* Paribu'da tüm kripto para yatırma işlemleri ve banka aracılığı ile TL yatırma işlemleri "ücretsiz"dir. * Çekim bedeli "ücretsiz" olan kripto paraların blok ağı transfer bedelleri Paribu tarafından karşılanmaktadır.
Şirket Çin'de kuruldu, ancak Eylül 2017'de Çin hükûmetinin kripto para birimi ticaretine getirdiği yasaktan önce sunucularını ve genel merkezini Çin'den Japonya'ya taşıdı.
Adınıza kayıtlı Akbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Fibabanka, Yapı Kredi, Türkiye Finans Bankası, İş Bankası veya Şekerbank hesabınız varsa TL yatırma ve çekme işlemlerinizi 7/24 yapabilirsiniz.
Paribu, Türkiye'nin en yüksek hacimli hacimli dijital varlık işlem platformudur.
Binance şüphesiz en güvenli kripto para borsalarından biri. Ancak, Binance'de kripto para tutuyorsanız bu kripto paralar borsanın kontrolünde cüzdanlarda tutuluyor.
BinanceTR'nin anlaşmalı olduğu iki banka mevcut. Bunlar Ziraat Bankası ve Vakıf Bankası olarak karşımıza çıkıyor. Bu bankalar aracılığıyla 7 gün, 24 saat para yatırma ve çekme işlemlerini devam ettirebiliyorsunuz. Diğer bankalarla ise sadece hafta içi ve mesai saatleri arasında para yatırma işlemi yapabiliyorsunuz.
İki borsanın farklı olmasının en büyük sebebi Binance TR'nin sahibi olan Binance, global bir borsa ve onlarca ülkeden yüz milyondan fazla kayıtlı üyesi bulunuyor. Binance'in aksine, Binance TR ise sadece T.C. vatandaşlarına hizmet veren yerel bir kripto para borsası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri