Atasözü [1] Dut ağacı yapraklanınca soğuklar geçmiş olur; kışın giyilen kalın giysiler çıkarılmalıdır. Dut ağacı yaprağını döktüğü zaman soğuklar başlamış olur; kış giysilerini giyinmek gerektir.
Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde yapılan kurutma işlemi sonrasında yapraklar vitamin ve renk kaybına uğramayacaktır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut ağacı sonbaharda uyku dönemine geçip ilkbaharın gelmesiyle uyanıp mart sonu gibi çiçeklenmeye başlar ve çiçek açar.
Kışın bitkiler uyku dönemine su ihtiyacı minimum seviye de olur. Yaz gelmesiyle beraber dut fidanının su ihtiyacı artmasıyla beraber 15-20 güne bir dut fidanlarınızı sulamanız gerekmektedir. Fazla sulama yaparsanız dutlarda kök çürüklüğüne sebep olursunuz.
İlgili 29 soru bulundu
Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
-Dut iklim ve toprak koşulları bakımından çok seçici olmadığından ülkemizin hemen hemen her ilinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. -Türkiye'nin meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir.
Serbest radikalleri vücut üzerinden hızla atmaya yardımcı olan dut yaprakları, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleme konusunda da fayda gösterebilir. Ruhsal rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinen yapraklar, çay haline getirilip tüketilmesi halinde depresyon gibi önemli rahatsızlıklara iyi gelebilir.
Dut ağacı yaprak döker. Özellikle sonbahar aylarında dut ağacı aynı zamanda yapraklarını döktüğü gibi meyvelerini de dökmeye başlar.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Dut Fırında Nasıl Kurutulur? Eğer hava ve ortam şartları uygun değilse, dutları fırında kurutma yöntemiyle de kurutabilirsiniz. Dutları fırın tepsisine aralıklı olarak serin. 50-65 dereceli fırına tepsiyi yerleştirin. Kurutma işlemi 4-5 saat sürmektedir.
Toplanan defne yaprakları kesinlikle güneş ışığına direk maruz kalacak biçimde kurutulmamalıdır. Güneş ışığı defnenin yararlı uçucu yağ asitlerinin hasar görmesine neden olur. Kuruma işlemi nem içermeyen, havadar bir yerde ya da fırınlarda gerçekleştirilmelidir.
Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Yaprakları kurulamak için bir havlu veya kağıt havlu kullanın. Tamamen kuruduktan sonra saklamaya hazır hale geleceklerdir. Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur.
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
Kaynatma: Su kaynadığında taze dut yapraklarını tencereye ekleyin ve ateşi kısın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar hafifçe kaynatın. Dut yapraklarının aroması ve besin maddeleri suya geçecektir. Demleme: Kaynama işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve demlemeye bırakın.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Dut yaprağı çayının her zaman taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Binlerce yıllık bir gelenek ya da ritüel olan defne yaprağı yakmak hâlâ günümüze kadar gelmiş ve mistik havasını devam ettirmiştir. Özellikle son günlerde yeniden trend olan defne yaprağı yakma olayı kötü enerjiden ve nazardan korunmak için yapılıyor.
Nazardan Korur
Nazarın kendisi mistik bir konu olmasının yanında nazardan korunmak için de mistik bazı ritüeller yapılır. Bunun en eski olanı defne yaprağı ve adaçayı yakmaktır. Adaçayı ve defne yaprağının evde bulunan nazar, kötü enerjiden arındırarak ortamda bulunan kişilerin rahatlamasını sağlar.
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Taze dut yaprağı çayı, dut ağacının genç yapraklarından hazırlanan bir çaydır. Bu yapraklar, ilkbahar ve yaz aylarında toplanır ve kurutulmadan hemen önce demlenir. Bu yöntem sayesinde, yaprakların tüm besin değerleri ve antioksidan özellikleri korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri