i. Kuru buzun , işletme el kitaplarında veya diğer ilgili üretici dokümanlarında belirtilen limitler üstünde uçakta taşınması durumunda, yolcuların uçakta bulunmasına izin verilmemelidir.
Dondurma ve buz paketi gibi ürünler de eriyebileceğinden sıvı olarak kabul edilir ve uçağa alınmazlar. Kuru buzun içerisinde bulunan saf karbondioksitin patlayıcı olabilme ihtimalinden dolayı bu tip eriyebilen yiyecekleri, kuru buz ile muhafaza ederek götürmeniz de yasaktır.
Kuru buz ya da soğutma jeli gibi maddeleri bagajımda bulundurabilir miyim? Kuru buz ya da soğutucu jel gibi malzemeleri kabin bagajınızda ya da kargo bölümünde taşınacak olan bagajınızda bulundurabilirsiniz.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Patlayıcı özellik taşıyan hiçbir ekipman, yolcu uçağı kargo bölümüne kabul edilmez. Aynı zamanda sıvı yakıtlar da uçak altı bagaj bölümüne kabul edilmemektedir. Yangın söndürücüler, asitler, alkali ya da radyoaktif maddeler, kati surette uçağın içerisine alınmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Uçak içerisine alınacak kabin bagajında bulunan sıvı içerikli eşyalar 100 mililitreyi geçemez. Bebek maması gibi sıvı haldeki temel ihtiyaçları valizinize koymak için kilitli poşete koymanız gerekiyor. Ayrıca yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar kabin valizlerinde kabul edilmiyor.
Dondurma ve buz paketi gibi ürünler sıvı olarak kabul edildiği için ve erime özelliği bulunduğu için, uçakta taşınmayan besinler listesindedir. Kuru buzun içinde bulunan karbondioksitin patlayıcı riski bulunduğu için, eriyebilir besinler ve buz paketleri bagajda taşınamaz.
Tornavida, testere çekiç, matkap gibi teknik sebeplere nakliye yollu taşınmak istenen nesneler de valizinize kabul edilmeyecektir. Can güvenliğini ihlal eden aletler: Silah, tabanca, tüfek, mermi, kılıç benzeri aletler yolcuların can güvenliğini doğrudan etkileyebileceği için uçaklara asla kabul edilmez.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz.
Kuru Buz hakkında
Kuru buz süblimleşme özelliğinden dolayı solunması tehlikeli olabilen bir maddedir. Yani dondurulmuş karbondioksit sıvı hale geçmeden direkt gaz haline geçer. Bu sebepten ötürü kuru buz bulundurulan ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Çünkü karbon dioksit havadan ağır bir gazdır ve tabanda çöker.
Kuru buz genellikle özel üreticilerden veya dağıtım şirketlerinden satın alınabilir. İnternet üzerinden araştırma yaparak yerel veya çevrimiçi tedarikçileri bulabilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Ayrıca, dondurucu marketlerde veya belirli perakende satış noktalarında da kuru buz bulabilirsiniz.
Jiletsiz olarak tüm DE ler kabine alınır, Jiletler sadece uçak altına verilen bagajda taşınabilir.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
HAVAYOLU YÜKLEMİYOR
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA ) kurallarına göre bu tür alerjiye sahip yolcular check-in sırasında doktor raporlarını bildirmeleri durumunda uçağa kesinlikle fındık, badem, yer fıstığı veya bunları içeren yiyecekler yüklenmiyor.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Duty-free mağazalarından satın alınan ürünler ise kapalı, özel poşetinde ve faturası ile taşınmalıdır. Aksi takdirde bu ürünlere de el konulabilir.
Uçak içerisinde yer alan ve kabin bagajı olarak bilinen bölüme parfüm koymanız da herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan parfümün kurallarda belirtilen miktarı geçmemesidir. Yani uçağa binerken bavulunuza parfüm koyabilirsiniz. Ancak bu parfümün 100 ml ve altında olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Maksimum 100 ml'lik kapta ve 1 adet olacak şekilde sıvı taşınmasına izin verilmektedir. 100 ml'den daha fazla olan sıvıların el bagajına alınması mümkün değildir. Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez.
Kabin bagajına alınabilecek sıvılar için genel olarak ölçü dışında bir sınırlama bulunmuyor. 100 mililitreyi aşmayan sıvıları ve diş macunu gibi ürünleri yanınıza alabilirsiniz.
Kapların şeffaf poşetler içerisine konulması gerekir ve her yolcunun yalnızca bir poşet taşıma hakkı vardır. Şurup, her türlü sos, jöle, tereyağı, turşu, çorba gibi pek çok yarı sıvı olarak kabul edilen şeyler de 100 ml'lik kaplarda toplamda 1 litreyi geçmeyecek şekilde taşınabilir.
Yiyecek ve içecekler dışarı
El bagajında taşımamanız gereken diğer bir şey ise yiyecek ve içecekler. Özellikle taze meyve ve sebze ile peynir gibi gıdaları bagajınıza alarak güvenlik kontrolünde sorun yaşayabilirsiniz.
Kek, bisküvi, turta, kraker, kuruyemiş, cips ve sandviç gibi yiyecekler el bagajında taşınabilir. Yoğurt, puding gibi ürünlerde likit limit uygulanmakta olup, sadece 100 ml'lik kapların taşınmasına izin verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri