Makarna ihracatında İtalya'dan sonra dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye'nin geçen yıl yaptığı dış satım, bir önceki yıla oranla değer bazında yüzde 3 artarak 780 milyon dolara ulaştı.
Ülkemiz dünya makarna üretiminde 3. sırada, ihracatçı ülke sıralamasında ise, 2. sırada, ithalatında 107. sırada yer almaktadır.
Türkiye 30'uncu ihracatçı ülke
2011'deki ihracat tutarıyla 32'nci sırada yer alan Türkiye, 2021 itibariyle 30'uncu oldu. Anılan yıl dünya ihracat liginde ilk beş değişmeyerek; sırasıyla Çin, ABD, Almanya, Japonya ve Hollanda oldu.
Türk makarnası gerçekten kaliteli bir makarna. Bu yıl ihracat hedefimiz 1,5 milyon ton. Geçen yıl toplamda 2 milyon 200 bin ton civarında üretim yaptık. Bunun yaklaşık 1 milyon 400 bin tonu ihraç edildi, kalan bölümü iç pazarda tüketildi."
"Ülkemiz yılın 8 ayında 876 bin ton ihracat yaptı ve yaklaşık 627 milyon dolar civarında ihracata sahip bir sektöre sahip şu anda." diyen Göymen, Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sade makarnanın oluşturduğunu, en fazla makarna satışının Togo, Benin, Venezuela, Gana ve Japonya'ya yapıldığını dile getirdi.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyanın en büyük makarna üreticisi konumunda olan İtalya'yı 2 milyon ton ile ABD izlemektedir. Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Brezilya ise 1,191 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirmiştir. Brezilya'yı 1,083 milyon ton ile Rusya izlemektedir.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
Geçen yıl boyunca ülke genelindeki 81 ilden 60'ı ihracatını artırırken, 2 kentin rakamlarında kayda değer değişim gözlenmedi. Geçen yıl en yüksek ihracatı 99,37 milyar dolarla İstanbul yaparken, onu 19,24 milyar dolarla Kocaeli, 16,16 milyar dolarla Bursa, 13,92 milyar dolarla İzmir takip etti.
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisidir. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11 olarak sıralanmıştır.
Barilla S.P.A., İtalyan yemek şirketidir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
En fazla ihracat artışı demir ve demir dışı metaller sektöründe gerçekleşti. Almanya'ya değer bazında en fazla ihracat artışını 471 milyon 496 bin dolarla demir ve demir dışı metaller sektörü gerçekleştirdi.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Türkiye ise 1 milyon 315 bin ton makarna üretimi gerçekleştirdi. Türkiye'yi 1 milyon 204 bin ton ile Brezilya izliyor. Dünya makarna üretiminde beşinci sırada yer ise 1 milyon 83 bin tonluk üretimiyle Rusya yer alıyor.
Makarna Türkiye'ye sanayi halinde 1922'de girdi. Bugün toplam 25 fabrika ile makarna üretiminde dünyada beşinci sırada.
AB, 2022 yılında 103,1 milyar dolar ile ihracatımızdan %40,6 oranında pay almakta olup toplam ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz AB'nin toplam ithalatında ise 2021 yılında %3,7'lik payla 6. sırada gelmektedir (AB ülkelerinin kendi aralarında yaptığı ticaret hariç tutulduğunda).
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
2022 yılı ilk 3 ayında Hayvan Yemi (1.407 milyon dolar), Bitkisel Yağ (888 milyon dolar), Un (695 milyon dolar), Kakao-Çikolata (158 milyon dolar) ile Kahve, Çay ve Baharat Sektörü (132 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
TÜRKİYE'NİN perakende zincirine sahip holdingleri makarnaya girerken Tansaş'ın sahibi Doğuş Holding makarna pazarının lideri Filiz Gıda'nın tamamını İtalyanlara sattı. İtalyan Barilla Alimentare S.p.A., yüzde 45'lik hissesi Doğuş Holding'e ait Filiz Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin tamamını satın aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri