Mezopotamya adında kastedilen nehirler, Dicle ve Fırat olup, bu coğrafyanın çoğu bugün Irak'ın sınırları içerisinde yer alırken, batı ve kuzeyindeki bazı kısımları Suriye ve Türkiye'de bulunur (Bertman, 2003: 2).
Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır.
Mezopotamya bölgesi içerisinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri sayılmaktadır. Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşadığı bir bölge olmuştur.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye Mezopotamya denir. Günümüzde Irak, Suriye, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İran topraklarının bir kısmı Mezopotamya olarak ifade edilir.
Sümerler'in ve Mezopotamya'nın başkenti sayılan Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girdi | By Rudaw Türkçe | Facebook.
İlgili 32 soru bulundu
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Mezopotamya uygarlıkları, günümüzde Dicle ve Fırat Nehri kıyıları olarak anılan bölgede, Irak ve Kuveyt'te kurulmuştur. MÖ yaklaşık 12.000'de, Neolitik Devrim zamanında erken dönem uygarlıkları oluşmaya başlamıştır. Önemli Mezopotamya uygarlıkları arasında, Sümer, Asur, Akad ve Babil uygarlıkları bulunur.
Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir.
Bilindiği üzere bereketli Mezopotamya coğrafyasında en temel geçim kaynağı tarımdır.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Hatay, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır. Sloganlar: Ben, Sen Yok, Biz Varız!
Diyarbakır denizden 650 m, Dicle Nehrinden 100 m. yükseklikte, Güneydoğu Anadolu'nun orta kısmında, Mezopotamya'nın kuzeyinde yer almaktadır.
Eski Çağda Adıyaman
Coğrafi konum itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyde Mezopotamya, doğuda İran, kuzeyde doğu Anadolu ve Kafkasya, batıda Orta Anadolu bozkırları arasında yer alan bir orta bölgedir.
Güneydoğu Anadolu'dan başlayarak, Basra Körfezine kadar uzanan, Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki bölgeye Mezopotamya denir.
Aşağı Mezopotamya, Irak'ın tarihi bir bölgesidir. Orta Çağ'da sadece güney alüvyon ovasını kesin bir şekilde ifade eden Sawad ve "Irak-ı Acem" olan Cibal'in aksine el-Irak el-Arabi ("Arap Irak'ı") olarak da biliniyordu. Aşağı Mezopotamya, Sümer ve Babil'e ev sahipliği yapmıştır.
Tarihteki ilk olarak çivi yazısını bulan bir topluluktur. Mezopotamya uygarlığı olan Sümerler bilime de büyük katkısı olmuşlardır. Astronomi alanında gelişmiş olan bir topluluktur. Burçları ilk olarak Sümerler icat etmiştir.
İlk Çağ medeniyet alanlarına bakıldığında Mısır'da “nom”, Sümerlerde “site”, İyon ve Dorlarda (Yunan medeniyetleri)“polis” adı verilen şehir devletleri kurulmuştur.
Mezopotamya'nın insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden olmasının nedeni tarım faaliyetlerine uygun olmasından kaynaklanmaktadır. Genel olarak tahıl tarımın yapıldığı bölgede en çok hasadı yapılan bitki arpa olmuştur.
Mezopotamya'da Tarım Üretim
Yaklaşık olarak MÖ 10.500'lerde yabani arpa ve buğday (einkorn ve siyez) ilk evcilleştirilen tahıllardır.
1) Samiler tarafından Mezopotamya'nın orta kısmında kurulmuştur. 2) Kurucuları Sargon, başkentleri Agade'dir. (Tapınaklarına da Agade denilirdi.) 3) İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır.
Beyt Nahrin adıyla da bilinen Mezopotamya, Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Orta Doğunun büyük bir kısmı Mezopotamya'nın sınırları içerisinde yer alıyor.
Bölgede konuşulmuş en yaygın dil Akadca olmuş olmasına rağmen Sümerce dinî dil olarak kullanılmıştır. Aramice ise ilerleyen yıllarda bölgenin geçer dili konumuna gelmiştir.
Hitit uygarlığı ilk çağ uygarlıklarından biri olup Anadolu'da kurulmuştur. Bu çağlarda Anadolu'da kurulan ilk toplum Hititlerdir. Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek MÖ 2000 senelerinde burada bulunan Kızılırmak ve çevresindeki alana yerleşmişlerdir.
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Akadlar, milattan önce 2350 ve 2150 yılları arasında Mezopotamya'da varlık göstermiş bir ilk çağ uygarlığıdır. Sargon, Akadlar devletinin kurucusu olarak kabul görür. Arap kökenine mensup olan Akadlar'ın kültüründe Sümerler'in izlerine rastlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri