Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Büyümede bütün ülkelere ve bölgelere fark atan Türkiye, pandemiyi fırsata çevirerek dünyanın yeni üretim üssü oldu. Reel kesim güveninin zirve yaptığı, kapasite kullanımının yüzde 80'lere yaklaştığı Türkiye'de üretilen yerli ürünler, 2021 yılında dünyanın 225 noktasına ulaştı.
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada.
İlgili 23 soru bulundu
Dünyanın bir numaralı tarım ürünleri ihracatçısı ABD, bu kuzey Avrupa ülkesinden 270 kat daha büyük yüzölçümüne sahip. 17 milyon nüfuslu Hollanda'da kilometrekare başına bin 300 kişi yaşıyor.
Ekilebilir arazide ilk 10 ülke
Yerkürenin ekilebilir arazisinin yüzde 10,48'ini barındıran ABD'yi Hindistan (yüzde 9,22), Çin (yüzde 8,80), Rusya (yüzde 7,46), Brezilya (yüzde 3,72), Avustralya (yüzde 2,97), Kanada (yüzde 2,64), Ukrayna (yüzde 2,06), Nijerya (yüzde 1,91) ve Arjantin (yüzde 1,74) takip ediyor.
Türkiye 1983 yılında kurulan laboratuvar ile milli ürünlere yerli çip üretiyor. TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki 55 mühendis gece gündüz çip teknolojisi üzerine çalışıyor. Gebze'deki tesis kapılarını TRT Haber için açtı.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre üretilen Türkiye'de üretilen tahıl ürünlerinin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 97,4. En yüksek yeterlilik ise yüzde 552,9 ile fındıkta.
Dünyanın en büyük üçüncü tohum bankası kapasitesine sahip olan Türkiye, tarım ürün çeşitliliğinde güçlü bir konumdadır. Sebze, meyve ve diğer emtiaları hem üreten hem de ihraç eden Türkiye pek çok üründe küresel tarım piyasasına etki edebilecek kapasitede.
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Türkiye hayvansal ve bitkisel ürünlerde çok açık bir şekilde ithalatçıdır. * 2002'den 2021 yılı sonuna kadar sadece buğdayda 80 milyon ton ithalat var. Bu ithalat karşılığında verilen para 21 milyar dolar.
Rusya'yı 71 milyon 311 bin dolarla makine ve aksamları, 62 milyon 172 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 61 milyon 992 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 48 milyon 598 bin dolarla tekstil ve hammaddeleri izledi.
İhracatında öne çıkan sektörler arasında; makine, elektrikli cihazlar, mineral yakıtlar, otomotiv, havacılık ve uzay sanayi, tıbbi cihazlar, değerli taşlar ve mücevherat, plastik sanayi yer almaktadır.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın, ortalama bir araç içerisinde 1.000'den fazla çip / mikroçip olduğunu söyledi. Üstelik Yalçın'a göre bu rakam elektrikli araçlarda tam 2.000'i geçiyor. Bir diğer yandan otonom / sürücüsüz araçlarda ise tam 10.000 rakamına ulaşıyor.
Bazı çip türlerine erişim sıkıntısı devam ediyor
Küresel çip kıtlığının 2022'de düzelmeye başlaması beklenirken; BT endüstrisi, donanım tedariğinde hala 12 ayı aşan gecikmeler yaşıyor.
Dünyada çip krizinin ortaya çıkmasının altında ağırlıklı olarak pandemi koşulları yatıyor. Çünkü otomobil üreticilerinin pandemi başında önlem amacıyla üretimlerini durdurması, çiplerin 2020 boyunca -artık 5G teknolojisinin de yüksek sesle konuşulduğu- tüketici elektroniğine kaymasına yol açmıştı.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Bloomberg tarafından hazırlanan En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde, İspanya ilk sırada yer aldı. Ortalama yaşam beklentisi, çevresel faktörler, sigara kullanımı ve obeziteyle mücadele gibi farklı kriterlere göre hazırlanan ve 169 ülkeyi kapsayan listede, Türkiye 51'inci oldu.
Türkiye, nominal GSYİH'ya göre dünyanın 20. en büyük ekonomisi ve SAGP GSYİH'ya göre 11. en büyük ekonomisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri