37 ülke masaya yatırıldı. Peki Türkiye pahalılıkta kaçıncı sırada? Satınalma Gücü Paritesi'ne (SGP) göre, Tüketim Mal ve Hizmetleri grubunda en pahalı ülke İsviçre, en ucuz ülke ise Makedonya oldu. Türkiye, 37 ülke arasında 29. sırada yer aldı.
Peki, Türkiye bu listede kaçıncı sırada yer alıyor dersiniz? Paramızın döviz karşısındaki durumu da göz önüne alındığında en pahalı ülkeler sıralamasında Türkiye, 102'inci sırada yer alıyor ve listedeki diğer ülkelere göre nispeten daha ucuz bir ülke olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Washington merkezli Amerikan haber sitesi US News & World Report, bu yılki “Dünyanın en güçlü 25 ülkesi” listesinde, Türkiye'yi iki basamak yükseltti. 2022 listesinde 17'nci sırada görünen Türkiye, bu yılki listeye 15'inci sıradan girdi.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
İlgili 24 soru bulundu
Peki Avrupa ülkelerinde durum ne? Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın yayınladığı son verilere göre Avrupa Biriği'nin en ucuz ülkesi Bulgaristan, en pahalı ülkesi Danimarka.
DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ 2021
Kişi başına düşen GSYİH'e göre en zengin 25 ülkenin sıralandığı listenin başını 128 bin 820 dolarla 634 bin nüfuslu Lüksemburg çekiyor. Bir dönemin çelik üreticisi olan Lüksemburg'un refahı, finans sektörünün tercih ettiği yeni ülke olduğundan bu yana arttı.
Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir. hizmet: %79.8 (2012 tahm.)
ABD, 25 trilyon 464,5 milyar dolarlık milli geliri ile 2022 yılında da en büyük ekonomi konumunu sürdürdü.
Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor.
Bu listede Türkiye'den daha ucuz olan ülkeler Gürcistan, Vietnam, Laos, Nepal, Ermenistan, Bolivya, Kamboçya ve Ukrayna olurken Türkiye ile aynı veya daha pahalı olarak aktarılan ülkeler ise Meksika, Kolombiya, Romanya, Brezilya, Tayland, Cape Verde, Baltık ülkeleri, Endonezya, Filipinler, Küba, Fas ve Guatemala.
Gürcistan, Türkiye'den daha ucuz bir ülkedir ve turistler için maliyetler düşüktür. Gürcistan, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ünlüdür. Şehirleri ziyaret etmek için mükemmel bir seçimdir. Gürcistan'ın başkenti en büyük şehridir ve tarihi dokusu ile ünlüdür.
Dünyanın en ucuz 10 ülkesi arasında ise Kamboçya, Vietnam, Hindistan, Tayland, Laos, Sri Lanka, Filipinler, Nepal, Romanya ve Endonezya yer alıyor.
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
Buna göre en zenginler listesinde birinci sırada Adıyaman Besnili iş insanı SASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemlioğlu 5,3 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. İkinci sırada Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yer alırken, üçüncü sırada ise İbrahim Erdemoğlu'nun kardeşi Ali Erdemoğlu bulunuyor.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
İşte 2023 yılında en düşük değere sahip olan 10 uluslararası para birimi: 1. İran Riyali (IRR): 1 İran Riyali yalnızca 0,000024 dolar değerinde, yani 1 dolar 42.300 İran Riyaline eşit. 2. Vietnam Dongu (VND): 1 Vietnam Dongu 0,000043 dolar değerinde, yani 1 dolar 23.485 Vietnam Donguna eşit.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Dünyanın en pahalı ülkeleri sıralamasında 2020'de de İsviçre listenin zirvesinde yer aldı. İsviçre'yi diğer Avrupa ülkeleri olan Norveç ve İzlanda takip etti. Asya kıtasının en pahalı ülkesiyse Japonya oldu. Sıralamada ABD dünyanın en pahalı 20'nci, Rusya 82'nci, İngiltere 27'nci ve Fransa ise 14'üncü ülkesi oldu.
Buna göre Hindistan'ın Keral eyaletindeki Kettay kentine bağlı “Moskova” köyü, dünyada konut fiytlarının en ucuz olduğu “Moskova” olarak belirlendi. Burada 150 bin rupiye (yaklaşık 75 bin ruble) bir köy evi satın almak mümkün.
Allianz'ın Küresel Varlık Raporu'na göre dünyanın en varlıklı ülkesi İsviçre'den tahtını geri alan ABD olurken Türkiye 53 ülke içinde 47. sırada yer aldı. Kişi başına düşen net finansal varlıkta dünya ortalaması 23 bin Euro'nun üzerinde olurken Türkiye 2 bin Euro'nun altında kaldı.
Avrupa Birliği (yaklaşık 20 trilyon ABD doları GSYİH), Avrupa GSYİH'sının yaklaşık %75-80'ini oluşturmaktadır. Bir bütün olarak AB, dünyanın en zengin ve en büyük ekonomisidir ve ABD'yi mali kriz anında 2 trilyondan daha yüksek bir değerle geride bırakmıştır. 2009 yılında Avrupa dünyanın en zengin bölgesi olarak kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri