Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ (olur) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
narılan şeyler yararlanılacak duruma gelir. Bakımsız bırakılan şeyler işe yarardan çok zarara sebebiyet verir.
Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
➤ Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözü "değer verilen ilgilenilen Emek verilen şeylerden verim alınırken tam tersine değersiz olarak görünen Emek verilmeden ilgilenilmeden şeylerden verim alınmaz" anlamına gelmektedir.
- 'Bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani bir şeylere emek verir onarır güzelleştirirsen o şey fayda sağlar. Ancak bakmazsan işe yaramaz ve bakımsız kalır anlamındadır.
İlgili 35 soru bulundu
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Atasözleri toplumun kültür ve değerlerini barındıran anonim ürünlerdir. Ataların gözlem ve deneyimleri doğrultusunda hemen hemen her olaya, duygu ve düşünceye atfettikleri bir atasözü ile karşılaşmak mümkündür. Atasözleri toplumu düzenleyen ahlaki normları öğüt verici nitelikte gelecek nesillere aktarmaktadır.
Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var; insanların zor ve büyük işleri tek başına yapamayacağını, fakat yardım aldığı takdirde başarı sağlanacağını anlatan bir atasözüdür.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Bu atasözümüzde bir zıt anlam bulunmamaktadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Dağ Başından Duman Eksik Olmaz atasözü, başarılı insanların her zaman çeşitli zorluklarla karşılaşabileceğini vurgular. Her insan başarıya giden yolda karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeyi bilmelidir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Atasözü Nasıl, bir tek taş ile duvar örülemezse, insan da tek başına önemli bir işi başaramaz. Başkalarıyla ilişki kurmak, iş birliği yapmak zorundadır.
Ağız birliği etmek deyimi, iki ya da daha fazla insanın bir konu hakkında aynı şekilde konuşacak şekilde sözleşmesi anlamında kullanılır.
- Atasözleri tüm zamanlar için ve herkes için geçerlidir. Öğüt verme ve uyarı özelliği taşır. - Deyimler herhangi bir durumu anlatmak için geçerlidir.
- Atasözleri yargı bulunduran cümle şeklindedir. Deyimler ise çoğunlukla mastar hâldedir. Kimi zaman atasözlü ile karıştırılan özdeyiş (vecize) ise söyleyeni çoğu zaman belli olan, derin anlamlara sahip özlü sözlerdir. 9 Özdeyişler derin anlamı olan ve tek bir cümle ile anlatılan ifade olarak da tanımlanabilir.
Atasözleri uzun gözlem ve tecrübeler sonucu oluşmuştur. Kalıplaşmış sözlerdir. Söyleyeni belli değildir. Dolayısıyla toplumun ortak ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri