Anadolu Selçukluları'ndan günümüze gelen en erken tarihli cami, ilk biçimi 12. yüzyılın ortalarına kadar inen Konya Alaeddin Camisi'dir.
Anadolu Selçuklu Dönemi ve Beylikler Dönemi ahşap direkli cami mimarisi 13. yüzyıl sonuna kadar önemli eserler vermiştir. Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Afyon Ulu Camii, Sivrihisar Ulu Camii ve Ankara Arslanhane Camii bu dönemin en görkemli eserleridir.
İran'da Büyük Selçuklular'ın ana cami tipi olan, revaklı büyük avlunun etrafında dört eyvanın yer aldığı camiler Anadolu'da terk edilir. Bu tipin ilginç bir uzantısını tek eyvanla Malatya Ulu Camii'nde buluruz.
Selçuklu Devleti döneminde camiler, medreseler, kütüphaneler, darü'ş-şifa ve kervansaraylar gibi çok sayıda mimari eser inşa edilmiştir.
Küfe Tipi: Dış avludaki planlı destekler düz tavanı taşır ve yapının içi eşit aralıklı sütunlarla ayrılır. Konya Alâeddin Camii ve Sivas Ulu Camii bu tipe örnektir.
İlgili 32 soru bulundu
İmaret olarak da bilinen bu yapı toplulukları genelde cami ve medreseden oluşur. Külliyelerin en önemli iki yapısı cami ve medrese ile avlunun plan şeması, birçok kültür çevresinden etkilenmiştir. Orta Asya Türk, Büyük Selçuklu ve Zengi mimarisi en önemlileridir.
Divriği Ulu Camii, Niğde Alaeddin Camii bazilikal planlı örneklerdir.
Selçuklu han ve kervan sarayları büyük çoğunluğu 13. yüzyılda yani Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş konaklama tesisleridir.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'tır. Melikşah tarafından Anadolu'nun fethi için görevlendirilmiş olan Süleyman Şah, kısa zaman içerisinde İznik'e kadar ilerleyerek Anadolu'nun tamamını egemenlik altına aldı. Böylece 1077 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurdu.
Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 X 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362-1389 döneminde Ali bin Halil'in izniyle 1378-79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir.
Divriği ve civarında en erken yerleşim Hititler Dönemi'ne kadar inmektedir. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camii ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
El-Ezher Camii (Arapça: الجامع الأزهر, el-Cami' el-Ezheri), Mısır Kahire'de bir cami. Fâtımî Halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatıldı.
XIII. yy sonlarında ise, Sivas'ın ufkunda yükselmiş olan anıtsal üç yapı Gökmedrese, Çifte Minareli Medrese ve Buruciye Medresesi şehre vurulmuş üç Selçuklu mührü olarak anılmış ve Selçuklu Dönemi'nde şehrin "Darül-ala" (Yücelik Beldesi) olarak da anılmasına sebep olmuştur.
Karahanlı döneminden günümüze pek çok eser ve eser kalıntısı ulaşmıştır. Bu dönemin yapılarında görülen başlıca özellik, cephe mimarisinin son derece gelişmiş olmasıdır. Bu özelliğin Büyük Selçuklular eliyle Anadolu'ya yani Anadolu Selçuklu yapılarına taşındığı bilinmektedir.
Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştır.
Anadolu'da güvenliğin sağlanmasıyla birlikte ticaret alanında önemli gelişmeler sağlanmış ve kervanların konaklaması için menzil kervansarayları inşa edilmiştir.
Kaynaklarda geçen bilgilerden hareketle isimleri ve yaklaşık olarak yerleri tespit edilen saraylara örnek olarak Akşehir Sarayı (109-110), Kayseri Sarayı (Devlethane) (110), Malatya Sarayı (110-111), Ankara Sarayı (112-113) ile Antalya Sarayı ve Aspendos Selçuklu Köşkü (113-116) sayılabilir.
Ülkenin pek çok yerinde yeni kurumlar ve yapılar inşa ettiler. Bunlar cami, medrese, kervansaray, hastane, köprü, çeşme, imaret, han, hamam, türbe ve kümbet gibi yapılardı. Büyük Selçuklular, ince ve uzun minarelerle cami mimarisine yeni bir anlayış getirdiler.
Bu taçkapıların bulunduğu yapılar; Atabey Armağan Medresesi, Amasya Gök Medrese, Hunat Hatun Camii, Kayseri Çifte Medrese, Malatya Battal Gazi Ulu Camii, Konya Karatay Medresesi'dir.
Câmi, en eski Selçuklu eserlerinden olup, Alâaddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Selçuklu Sultanı I.Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında yapımına başlanmış ve I.Alâaddin Keykubad zamanında tamamlanmıştır (1221).
Ulucami; Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Yapılmış Bütün Camilerin Atası Kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Osmanlı sultanlarından Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olup, 1400 yılında tamamlanmıştır. Mimarının Ali Neccar olduğu sanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri