Eskiden bütün ekmekler tam buğdaydan yapılırken zamanla sanayileşmenin sonucu olarak tam buğdayın içindeki embriyo kısmı, üstündeki kabuk ve kepek kısmı atılarak beyaz un üretilmeye başlandı. Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak tüketime sunuluyor.
Lif sindirim sistemi için önemli bir gıda bileşenidir. Uzun süre tok tutar, kabızlığı önler. Vitamin ve mineral açısından beyaz una göre daha zengindir. Tam buğday unu beyaz unun kullanıldığı her alanda kullanılabilir.
Kepeğin tamamı içinde olduğu için bu ekmeğin kendine has hafif bir esmerliği olduğunun altını çizen İlkbahar, "Piyasada tam buğday ekmeği diye siyah bir ekmek satılıyor. Bu renkte ne bir buğday, ne de un var.
Kullanım Alanı: Kepekli tüm ekmek ve unlu mamüllerin yapımına özel bir undur. İçindekiler: Tam buğday unu (Gluten) , Antioksidan (Askorbik Asit – E300), Fungal alfa amilaz. Koku ve aroma: Kendine has koku ve aromada. Renk: Kendine has esmer renkte.
Tam buğday ekmeği tüketildiğinde glisemik indeks 50 – 55'lere kadar düşer. Beyaz ekmekte ise glisemik indeks daha yüksektir. Tam buğday ekmeğinde vitamin kayıpları çok düşüktür fakat beyaz ekmek hazırlanırken çeşitli aşamalardan geçtiğinden vitamin değerleri açısından kayba uğrar. Tam buğday ekmeği uzun süre tok tutar.
İlgili 40 soru bulundu
Beyaz ekmek ise işlenmiş buğday olan undan yapılır. İşlenmemiş tahıllar hem sağlığımız, hem de vücudumuz için daha sağlıklı olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tavsiye edilir.
Tam buğday ekmeği
Beyaz ekmeğin en sağlıklı alternatifleri arasında gelmektedir. Buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle elde edilen bir ekmektir. İçeriğindeki yoğun lif miktarı ile sindirimi yavaşlatarak vücutta uzun süreli enerji üretimi sağlamaktadır.
Esasında kepekli ve tam buğday unlarından üretilen ekmeklerin rengi çok koyu olmaz ve bu ekmeklerin beyaz ekmek kadar kabarmasını beklememek gerekir. Tam buğday ekmeği olduğu belirtilen bir ekmeğin sadece rengine bakarak karar vermek doğru olmaz.
Eğer “enerji gereksinimini” kolay ve ucuz yoldan çözmek açısından bakılırsa, beyaz un tabii ki önemli bir besin maddesi. Ama tıpkı şeker ve tuz gibi onun da gereğinden fazla tüketilince sağlığa zararlı olabileceği anlaşılıyor.
Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
Sağlığınız için bunlara dikkat! Ekmek, temelde hem gerekli enerji kaynağı hem kan şekeri dengesi için önemlidir. Beyaz ekmek enerji sağlar ama bunun dışında gerekli olan vitamin, posa içeriğini desteklemez. Ayrıca doyurmadığı için çok yemeye ve kilo artışına neden olabilir.
Oysa tam buğday unu içeren ekmekler daha geç bayatlar. Beyaz ekmek buzdolabına koyduğunuzda içeriği sebebiyle hızla kurur. Ancak tam buğday unlu ekmekler bir hafta on gün içerdiği nemi korur.
Buğday unu, buğday tahılının ilk başta yabancı maddelerden ayrıştırılıp, daha sonra temizlenip en sonunda da belirli bir rutubete getirildikten sonra öğütülmesi ile elde edilen undur. Unun randımanı ya da saflığı içerisinden elenerek kepek, razmol gibi buğdayın kabuk ve kabuğa yakın kısmının ayrılmasıyla ayarlanır.
Tam buğday ekmeği B vitaminleri ile D ve E vitaminleri bakımından zengin, lifli bir ekmek türüdür. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyici özellik taşır ve kilo vermeye yardımcıdır. Vücudun yağ ve şeker dengesini koruyan bir ekmek türü olan tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşüktür.
%100 Tam buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, tuz, çavdar ekşi tozu, peyniraltı suyu tozu, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (hemiselülaz, lipaz, alfa amilaz, glukoz oksidaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat).
Peki tam buğday tüketmenin potansiyel dezavantajları hiç yok mu? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
En sağlıklı ekmek türleri arasında yer alan tam buğday ekmeği demir, çinko ve kalsiyum açısından son derece zengindir. Tam bir buğday ekmeğinin kalorisi 636 kaloridir. İnce bir dilimde ise 50- 60 kalori bulunur. Lif oranı bakımından beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek bir orana sahiptir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
“Kepekli ve tam buğday unlarının ekmek kalitesine olumsuz etkisi nedeniyle kimi üreticiler beyaz una çok az kepek katarak iyi kabarmış, yüksek hacimli, yumuşak ekmek üretmekte ve ekmeği daha koyu renkli yapmak için koyu kavrulmuş malt veya karamel gibi katkılar ilave etmektedir.
Tam buğday ekmeğini genel olarak ekmek kutusunda saklayabilirsiniz. Oda sıcaklığında saklanan ekmek yaklaşık olarak dört gün ila bir hafta arası dayanacaktır. Bununla birlikte içerisinde koruyucu az olan ekmekleri birkaç günden fazla saklamak için buzdolabına koymak iyi olacaktır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Bir dilim yediğinizde hemen tokluk hissedebilirsiniz. Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri