"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor. 2- ABD: ABD'de 411 bin 263 hektar arazide tarım yapılıyor. Tarıma 50 eyaletin büyük oranda katkı sağladığı, California'nın tarımsal üretim açısından en önemli eyalet olduğu ifade ediliyor. 3- Avustralya: Ülkede 409 bin 673 hektar arazide tarım yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Tarım Havzaları Daire Başkanı Ali Canyılmaz, Türkiye'nin tarım ve buğday ürünleri ihracatında dünyada ilk sırada bulunduğunu belirterek, "Tarımsal hasılatımız 330 milyon liraya yükselerek Cumhuriyet tarihinde rekor kırmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Hollanda, geçen yıl gerçekleştirdiği 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ikinci sırada gelirken Türkiye 19.4 milyar dolarla 23. sırada yer aldı 41 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda, Türkiye'ye tarım üretiminde ve ihracatında fark atmaya devam ediyor.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'nin son 20 yılda tarım hasılasıyla Avrupa'da birinci olduğunu vurgulayan Kirişci, "Dünyada ilk ondayız. 2022'deki inşallah kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacak. Bu, 2002'de 25,1 milyar dolardı.
Dünyanın en büyük üçüncü tohum bankası kapasitesine sahip olan Türkiye, tarım ürün çeşitliliğinde güçlü bir konumdadır. Sebze, meyve ve diğer emtiaları hem üreten hem de ihraç eden Türkiye pek çok üründe küresel tarım piyasasına etki edebilecek kapasitede.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Uzun yıllar Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada kaldı. Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3. sırada yer alıyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye'nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 30,8'ini tarım alanları oluşturuyor. En büyük tarım alanına sahip il 19,6 milyon dekarla Konya, en küçük tarım alanına sahip il ise 107,1 bin dekarla Yalova.
Türkiye tarımsal üretim için kullanılan tohum, gübre, ilaç, traktör, mazot gibi girdilerin yanı sıra hububat (buğday, mısır), pamuk, yağ bitkileri (soya, ayçiçeği), bitkisel yağlar ve hayvansal üretimde (yem, canlı hayvan, et) ithalata bağımlıdır.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Türkiye'de tarım bitmiyor ancak sorunlarla mücadele ediyor. Verimli üretimle ilgili önündeki engelleri aşmaya çalışıyor. Doğru politikalara, doğru planlamaya ihtiyaç duyuluyor. Tarımın değersizleştirilmesinden kurtulmak gerekiyor.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
Çiftçilerin yoksullaşması, borçlanması, tarımın itibar kaybetmesi, gençlerin kırsalı terk edip tarımla uğraşmak istememesi, şehirlerin kırsala doğru genişlemesi ile gittikçe büyüyen hizmet ve inşaat sektörünün tarım arazilerine hücum etmesi tarım alanlarının AKP'li yıllarda hızla daralmasına neden oldu. 1987 ile 2002 ...
IMF'nin 2021 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Şanlıurfa'da yer alan ve Türkiye'nin en büyük tarım arazisi niteliğindeki Ceylanpınar Tarım İşletmesini ziyaret etti.
Türkiye'nin tarım yapılabilen toprakları Arazi Kullanım Yetenek Sınıflandırmasına göre sınıflandırıldığında birinci sınıf arazi miktarı 4,8 milyon hektar, ikinci sınıf arazi miktarı 5,9 milyon hektar, üçüncü sınıf arazi 6,2 milyon hektar ve dördüncü sınıf arazi miktarı ise 4,6 milyon hektardır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri