Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
Güneş ile Dünya arasının kaç saat süreceğini net belirtmek zor, çünkü henüz Dünyadan Güneşe bir uzay aracı fırlatılmamıştır. Ancak incelemelere göre, Dünyadan fırlatılan ve saatte 246.960 kilometre hız yapan bir uzay aracı yaklaşık olarak 607 saatte Güneşe ulaşabilir.
Şimdiye kadar yalnızca üç ülke Ay'a uzay aracıyla yumuşak iniş yapmayı başardı: ABD, Rusya ve Çin. Peki şimdiya kadar hangi ülke, kaç görev gerçekleştirdi?
Seferlerin Bitişi. 1972 tarihli Apollo 17 Ay'a yapılan son yolculuktur. Ay'a yapılan bu yolculuklardan sonra, insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılma fikri doğmuştur ancak yolculuk zamanlarının çok uzun ve projelerin aşırı masraflı olması bu düşüncelerin uzun süre uygulanmasına engel olmuştur.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
İlgili 24 soru bulundu
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
İlk Apollo uçuşu 1968'de gerçekleşirken, Ay'a ilk iniş 1969'da yapıldı. Ay'a son iniş ise 1972'de yapıldı. Ay'da toplam 12 astronot yürüdü.
Neil Alden Armstrong (5 Ağustos 1930 - 25 Ağustos 2012) Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür. 5 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya gelmiştir.
Uzaya insan gönderen ilk ülke olmak için kıyasıya girdikleri yarışta kazanan Sovyetler Birliği oldu. Yuri Alexeyevich Gagarin, 12 Nisan 1961'de dünya yörüngesinde tur atarak uzay çağını resmen başlattı.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Uzayda bulunan çoğu cisim uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesi kullanılmaktadır. Işık yılı, ışığın bir Dünya yılı boyunca aldığı yol olarak hesaplanır. Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon kilometre olarak hesaplanmıştır. Bu da 9'un yanında 12 sıfır olduğu anlamına gelir. (9.000.000.000.000.)
Hal böyle olunca Mars'a giden ve yakıt açısından en verimli olan güzergâh, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge takip ediyor. Sadece gidiş yolu olan bu güzergâh, en iyi durumda yüzlerce milyon kilometreyi kapsıyor ve bir buçuk yıl sürüyor.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor. Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor.
Mart 2020 itibarıyla, toplamda 566 kişi uzaya gitti. Aralarında kozmonotların, astronotların, uzay istasyonu komutanlarının da bulunduğu 65 kadın uzayda bulundu. Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Sovyetler Birliği ve ABD arasında süregelen uzay yarışında Sovyetler Birliği öne geçmişti.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
1954 - 3 Kasım 1957), Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeği. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Roket atmosferin üstüne çıktığı zaman Dünya'nın çevresinde kavisli bir yol izler. Roketlerin yakıtları hızla tükendiğinden dolayı uzay aracı fırlattıktan sonra otomatik olarak ayrılıp Dünya yüzeyine geri dönerler.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Soyuz/Mir. Dünyadan 8 Haziran 1994 tarihinde ayrılıp Mir uzay istasyonun dılında toplamda 437 gün, 17 saat, 58 dakika, 16 saniye kalaarak dünyaya geri dönen Valeriy Polyakov, uzayda tek bir tur ile en uzun insan dayanıklılığı rekorunu kırdı.
yolculuğunuz 7 günden fazla sürecektir. F-16 ile; Mars'a yaklaşık 2.8 yılda, Güneş'e 8 yılda, Jüpiter'e 34 yılda, Neptün'e 230 yılda ulaşabilirsiniz.
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Eğer Dünya ile Ay arasında bir yol olsaydı; saatte 100 km sabit bir hızla ilerleyen otomobil ile mola vermeksizin ilerlerseniz bu yolculuk 160 gün yani 5 ay 10 gün sürecekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri