Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 97'si Müslümandır. İslam'ın resmi din olduğu ülkelerden biri olması ve Kâbe'yi çepeçevre kuşatan Mescid-i Haram'ın Suudi Arabistan'da bulunması nedeniyle Suudi Arabistan'da kaç cami var merak konusudur. Ülkede 281.494 cami vardır.
Hesaplamalara göre 2019 yılında dünyadaki cami sayısı 3.843.671'e ulaşacaktır. 2014 yılı dünya cami sayısına göre cami başına 500 kişi düşmektedir. Cami sayılarının ülkelere göre dağılımlarına bakıldığında 2014 yılınca en fazla cami olan ülke 818.634 cami ile Endonezya'dır (tüm camilerin % 22,7'si).
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet.
Ülkemizdeki toplam cami sayısını 89.817 olarak açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı bu camilerin hangi illerde olduğunu da sırasıyla yayınladı.
Türkiye Dünya'nın %5 müslüman nüfusuna, Dünya'da ki camilerin ise %65'ine sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor. Zaman zaman, özellikle yüksek minare gibi daha dikkat çekici mimari özellikler taşıyan camiler, şehir görüntüsüne uyumları çerçevesinde tartışmaların veya anlaşmazlıkların odağında yer alabiliyor.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır.
Fransa'da toplam 2 bin 620 cami bulunuyor.
Merhum Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir kadın mimar tarafından tasarlanan ilk camilerden biri olma özelliğini de taşıyor. Projenin çıkış noktası, Dubai'nin endüstriyel kalbi olan Al Quoz semti sakinlerine hitap eden minimum sakin ve manevi bir ibadet alanı inşa etmek olmuş.
Küba'da hiç cami yok. Dolayısıyla da bir camiye ihtiyaç var gerçekten. Ama bunun nasıl, ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiği önemli bir konu.
Roma Camii (İtalyanca: Moschea di Roma), İtalya ve Avrupa'nın en büyük camisi. 30.000 m2 alan kaplar ve 12.000 kişi alır.
Azerbaycan 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunda ülkede 20 cami vardı. Bugün, 1500'ü faal, 1700 cami var. Türbeler, tekkeler, medreseler var.
Yakın zamana kadar birçok caminin bulunduğu Ermenistan'da bugün sadece tek bir cami (Gök Camii) ayakta kalmıştır ve ibadete açıktır.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.
Osmanlı Yunanistan'ın birçok yerinde cami bulunurken, Ekrem Hakkı Ayverdi'nin tespitlerine göre 2.336 Osmanlı cami ve mescit, bugün Yunanistan'da Müslümanların yoğun bulunduğu Batı Trakya'da 300 ve Rodos ve İstanköy adalarında'da 3 resmî cami ve mescit vardır, yeni cami yapımı ve tamiri izne bağlıdır.
İngiltere'de yaklaşık 1500 cami var ancak bu camilerin %20'den daha azı cami olarak kullanılma maksadıyla inşa edilmiş. Peki bu ne demek? Bu, İngiltere'de cami olarak kullanılan yapıların ekserisinin evden, apartmandan ya da işyerinden mescide/camiye dönüştürüldüğü manasına geliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de toplam 89 bin 817 cami bulunuyor. İstanbul, Konya ve Ankara en çok camii olan ilk üç ilimiz olarak belirlendi.
Raporda, 2010'da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020'de 2 bin 769'a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD'deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
İsviçre genelinde 260'tan fazla cami ve mescit bulunmakla birlikte, ülkedeki Müslüman sayısı ile kıyaslandığında bu sayı oldukça düşük kalmaktadır.
Tüm ülke genelinde resmi olarak "cami" statüsünde tanınan sadece dört yapı bulunuyor. Ravenna, Roma, Colle Val D'Elsa ve Milano'daki dört caminin dışında da ibadet yeri olarak kullanılan mekanlar olsa da bunlar ya "minaresiz" olması ya da ibadet mekanı olarak kayıtlı olmaması nedeniyle "cami" kategorisinde yer almıyor.
Seul'da ve Busan şehirlerinde Camii var. Ayrıca çoğu Seul ve çevresi olmakla birlikte Kore'de 24 tane COEX tarzı AVM'lerde mescid bulunuyor.
"Mekke'deki 200 cami Kıble'ye dönük değil"
Bu ülkede yaklaşık 150 camiye sahip olan Hollanda Diyanet Vakfı'nın (HDV) da gelişmeden tedirgin olduğu belirtiliyor.
Romanya'daki 78 caminin 60 tanesinde tüm vakitlerde, 8 tanesi ise sadece Ramazan ve Kurban Bayramlarında ibadete açık durumdadır. cemaatinin çok az olması sebebiyle 10 cami ibadete kapalı durumdadır. Köstence'de bulunan Romanya Müslümanları Müftülüğü Romanya'daki Müslümanların resmi dini kuruluşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri