1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler. Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır.
Başörtüsü teklifi Meclis'te
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ailenin korunmasına ilişkin anayasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
Anayasa'nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. maddesi ve aile ve çocuğun korunmasına ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngören teklif, kamu ve özel sektör dahil hayatın hiçbir alanında, dini inancı nedeniyle başörtüsü veya kıyafeti nedeniyle hiçbir kadının ayrımcılığa tabii tutulamayacağını öngörüyor.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
İlgili 17 soru bulundu
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.
1977-78 eğitim döneminde açılan Sakarya Kız İmam-Hatip Okulu yönetimi okula başörtülü devam etmek isteyen 215 öğrenciyi disipline vermiştir. 1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı.
Özel, muhalefetin önergesiyle, kıyafet serbestisinin kapsamını çok genişleyeceğini, bu durumun da kamu düzenini bozacağını ve kamuda zaafiyet yaratabileceğini savundu. Özel, bu nedenle de muhalefetin önergesine sıcak bakmadıklarını söyledi. Daha sonra önerge oylandı, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun duyurduğu, CHP'nin Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulmaması Hakkında Kanun Teklifi, 4 Ekim 2022 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
MADDE 24- Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Bunun doğru yeri din ve vicdan hürriyetini düzenleyen anayasanın 24. maddesidir. Bu madde sadece başını örten kadınlarımıza değil başı açık kadınlarımızın da anayasada temel hak ve özgürlükler anlamında da şarta bağlanamayacağı ifade ediliyor. Düzenleme büyük bir kabul görecektir.
' Maddenin son cümlesi ise şu şekilde: 'Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.
Buradaki mantık bağından zorunlu olarak, kadın vücudunun (nassa göre boyun, gerdan ve göğsü) ziynet, yani süs ve avret olduğu sonucu çıkmaktadır. Kur'an kadının vücuduna ziynet diyerek örtülmesini emrettiğine göre, eğer âyette istisnalar gelmeseydi vücudun tamamının herkese karşı örtülmesi gerekecekti.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
25 yaş ve üzerindeki kadınların yanlarında akrabalarından bir erkek üye olmaksızın tek başlarına Suudi Arabistan'a seyahat edebilecekleri bildirildi. Suudi Arabistan'da kadınlara ehliyet verilmesi kararından sonra yeni bir gelişme daha yaşandı.
Başörtüsü, başı özellikle saçları yıpratıcı dış etkenlerden korumak, örtünmeyi sağlamak, tanınmamak için kullanılan, başın üst kısmının çoğunu ya da tamamını kaplayan bir çeşit örtü ve giysi.
Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (Ahzab, 33/59).
Baş örtme işlevinin belirli bir anlamı ve amacı olabilir: Dini inancın gereği, soğuktan korunma amacı ya da moda tercihi gibi... Taşıdığı farklı amaçlar, başörtüsünün insan bedeninin bir bölümünü örtme işlevini, dolayısıyla kıyafetin bir parçası olma gerçeğini değiştirmez.
Yani aslında başörtü İslam ile birlikte gelen bir olgu değildi, tarihi 4 bin yıl öncesine kadar dayanıyordu. Kişiyi toplumdan ayrıştıran, bir soyluluk belirtisi olan örtü zaman içerisinde dinlere de uyarlanmıştı.
"Tesettüre uymamanın cezası Kuran'da yoktur" | Karanlıktan Aydınlığa (23 Aralık 2018) - YouTube. Cemil Kılıç ve Mehmet Ali Mendillioğlu bugünkü programında İslam ve kadın, Cumhuriyet devrimi Şehidi Kubilay ve tesettüre uymamanın kuran'daki yerini ele aldı.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Çünkü O, sinelerin özünde saklı duranı bilendir. Nur Suresi, 31. ayet: Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
Açık saçık gezmek, iffetsizliğe yol açan bir günahtır. Bir kadın içki içse, kumar oynasa, hırsızlık etse, kocası, bunlardan vazgeçirmeye, tedavi etmeye çalışır. Fakat açık gezen kadın, iffetsizliğinde ileri giderse, kocası tedavisine çalışmadan hemen bırakır. Öldüren bile çıkar.
Yani yüz kısmı açık kalacak şekilde başın kalan kısmını, boyun ve göğüsleri örtmek farz-ı ayndır. Açmak ise, bir farzın terki sayıldığından haramdır. Allah ve Resulünün emrini dinlemediği için günahkâr olmakta büyük bir mes'uliyet altına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri