Türkiye'de ilk vaka 2009'da saptandı Hala hastalık çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülüyor. Avrupa Bölgesi ve Türkiye'nin komşu ülkelerinde 2018'den beri vaka sayılarında artış tespit ediliyor.
Afrika ve Asya Kıtalarında sıklıkla karşılaşılan Batı Nil Virüsü, son yıllarda Avrupa ve Amerika kıtalarında da görülmeye başlamıştır. Toplum sağlığını etkileyen enfeksiyon, ülkemizde mevsimsel olarak, özellikle kuşların göç yolları üzerinde yer alan bölgelerde görülür.
Aşısı ve ilacı olmadığı için korunma tedbirleri çok önemli
Batı Nil enfeksiyonuna karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar laboratuvar ortamında saptandıktan sonra kesin teşhis konulur. Bu hastalık için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması bulunmamaktadır.
Batı Nil Virüsü (WNV) insanlarda nörolojik hastalığın yaşanmasına ve ölüme neden olabilir. WNV genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da bulunur.
Haftalık vaka sayısı 66 olarak açıklanırken 52 vakanın bildirildiği İtalya'da bir haftada 2 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Afrika, Orta Doğu, Asya ve Avustralya'ya özgü bir virüs olan Batı Nil Virüsü yakın zaman önce Avrupa'ya ve Kuzey Amerika'ya da taşındı.
İlgili 20 soru bulundu
Biri daha önce de burada var olan Culex cinsi. Culex cinsi ile özellikle Batı Nil Ateşi bulaşabiliyor. Daha önce Türkiye'de vakalar oldu ancak 2020 yılından beri Türkiye'de vaka yok.
Batı Nil Virüsü 2023'de, virüs Yunanistan'da 316 kişiyi enfekte etti ve 50 kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye'de de kendini gösteren “Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu” özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hayati risk taşıyor.
Batı Nil Ateşinin tedavisi için ilaç ve hastalıktan korunmak için aşı yoktur. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir. Hafif belirtilere sahip hastaların bir kısmı tipik olarak kendiliğinden iyileşir, bazı belirtiler ise birkaç hafta sürebilir.
Batı Nil hastalığı zoonoz bir hastalıktır, insanlarda kullanılmak üzere henüz ticari bir aşısı mevcut değildir. Hastalıktan korunmak için tek yol sivrisinek ısırmasından korunmaktır.
Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Sivrisinek Isırığı
Sivrisinek salivasında antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler. Bunun sonucunda vücudun bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasına yardımcı bir bileşen olan histamin salgılar.
Doruk, “Bazen ince kıyafetlerin üzerinden de sivrisinekler cildi ısırabilir. Bu nedenle permetrinle kaplanmış cibinlikler ve kıyafetler kullanın.
EPİDEMİYOLOJİ Batı Nil Ateşi, Japon ensefalit virüs antijen kompleksinin bir üyesi olan Batı Nil (WN) virüsü, ilk olarak 1937'de Uganda'nın Batı Nil eyaletinde hastadan alınan bir kan örneğinden izole edilmiş.
Bazı uzmanlar aşırı ender görülse de sivrisinek ısırığı ile hayatı tehdit edici bir durum olan anafilaksi halinin gelişebileceğini belirtmektedir. Anafilaksi gelişimi ile kişilerde boğazda dolgunluk, cilt döküntüsü, bilinç değişikliği ya da hırıltılı soluma gibi şikayetler oluşabileceği için dikkatli olunması önerilir.
Sivrisineklerin yaydıkları hastalıklar nedeniyle tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtıklarının altını çizen Uzm. Dr. Karahan, “Sivrisinekler dünyada başlıca 5 hastalığa bulaştırıcı (vektör) olarak yol açmaktadır.
Difteri-tetanoz aşısının geri çekildiği duyuruldu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, aşının üretimi ve dağıtımı yapılmış tüm serilerinin geri çekildiğini duyurdu. Geri çekme nedeni olarak yönetmelikteki 2.sınıf B seviyesi referans verildi.
Aslında, istatistiklere göre sivrisinek, insanlar için açık ara dünyadaki en ölümcül canlı. Sadece 2018 yılında yaklaşık 725 bin ölüme neden oldu.
Tarihte en fazla insan ölümüne sivrisinekler sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl yaklaşık 800 bin kişi sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.
max 3 gün 4.gün ecelden gider.
Prensip ve karakter sahibi bir sivrisinek, bir insanı asla ikinci kez ısırmaz.
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır.
Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götümesi ile virüs bulaşı olabilir.
Adenovirüs genellikle solunum yollarını ve bağırsak sistemini enfekte eden bir virüstür. Adenovirüs enfeksiyonu genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösterir. Adenovirüs enfeksiyonun en önemli belirtileri; boğaz ağrısı, burun ve göz akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, öksürük ve ateştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri