eleman.net verilerine göre, Yazılımcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 44.700 TL maaş alıyor. Yazılımcı, 2024 yılında en düşük 29.000 TL alırken, en yüksek 69.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yazılımcı, Temmuz 2023 yılında ortalama 33.200 TL maaş alıyordu.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Yazılım Uzmanı maaş beklentisi aylık ortalama 41.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir.
Tecrübesiz bir yazılım mühendisinin maaşı ortalama olarak 21.000 TL ile 28.000 TL arasında olabilir. İlk deneyimli bir yazılım mühendisi ise genellikle 29.000 TL ile 46.000 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli bir yazılım mühendisinin maaşı ise ortalama olarak 50.000 TL ile 100.000 TL arasında değişebilir.
Yıllık ortalama maaşları 38.664 dolar veya aylık 3.222 dolar iken, üst düzey geliştiricilerin ortalama maaşı yılda 77.603 dolar veya aylık 6.466 dolar olarak belirlenmiştir. Maaşlar dil ve teknolojiye bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Yazılım Mühendisliği Maaşları
Türkiye'de 2024 yılı itibariyle en düşük yazılım mühendisliği maaşı 28.000 TL, en yüksek yazılım mühendisliği maaşı ise 110.000 TL civarındadır. Yani bir yazılım mühendisinin maaşı ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Tüm bu etkenlere rağmen yazılım uzmanlarının ortalama günlük çalışma saatleri 8-10 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin dönemsel olarak farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. SAP ABAP danışmanı olan bir yazılımcı ise günde ortalama 6-8 saat arasında çalışmaktadır.
Yazılım mühendislerine en çok talep hangi ülkede var? Genel olarak, yazılım geliştirme dünyada en çok talep gören meslektir . PageGroup'a göre yazılım geliştiricilere en çok talep olan ülkeler Kanada, Avustralya, Rusya, İsveç ve Yeni Zelanda . Geliştirici sıkıntısı olduğu için maaşlar da daha yüksek olma eğilimindedir.
Bu sorunun cevabı her ne kadar değişiklik gösterse de ABD, Hindistan, Rusya, Çin, Kanada, İsrail gibi ülkeler yazılım alanında başarılı yazılımcılar yetiştirmekle bulunan ülkeler arasındadır. Bu yüzden en iyi yazılımcılar bu ülkeler arasından çıkıyor diyebiliriz.
Belirledikleri kriterlere göre en başarılı geliştiriciler Rus ve Çinli olanlar. Rusların algoritma konusunda başarılı oldukları, Çinlilerin ise matematik, fonksiyonel programlama ve veri yapılarında herkesi geçtiği raporlanıyor. İlk 5'deki diğer ülkeler Polonya, İsviçre, Macaristan, Japonya şeklinde.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Yazılım Mühendisi maaş beklentisi aylık ortalama 38.700 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 34.800 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Yazılım mühendisleri, özellikle de dijital dünyaya geçişle birlikte artan talep sonucunda birden fazla işte çalışma olanağına sahiptir. Bu da rahatlıkla freelance iş bulma imkanını beraberinde getirir. Dolayısıyla, yazılım mühendisliği home office çalışma modeliyle yapılabilecek meslekler arasındadır.
Üniversite okumadan yazılımcı olmak mümkün mü? Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
eleman.net verilerine göre, Python Developer 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 45.200 TL maaş alıyor. Python Developer, 2024 yılında en düşük 34.500 TL alırken, en yüksek 65.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Python Developer, Temmuz 2023 yılında ortalama 33.500 TL maaş alıyordu.
En çok yazılım geliştiriciye sahip ülkeler ve sayıları
Çin, birkaç yıl önce lider olan ABD 'yi geçerek en fazla yazılım geliştiriciye sahip ülke durumunda.
Yazılımcı, bilgisayar yazılımı geliştiren ve yazılım mühendisliği alanında uzmanlaşmış kişidir. Yazılımcılar, farklı programlama dillerini kullanarak yazılım uygulamaları, mobil uygulamalar, web siteleri ve diğer bilgisayar programlarını tasarlar, geliştirir ve sürdürürler.
Almanya ve Birleşik Krallık, onlara en yakın ülke olan Fransa'nın rakamlarını ikiye katlamış durumda. Türkiye ise, 123.206 yazılımcısıyla[1] 20 ülkede arasında 12. sırada.
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte yazılım mühendisliği, günümüzün ve geleceğin parlayan mesleği konumundadır. Teknolojinin her sektöre yayılmasıyla birlikte, şirketler yazılım mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, yazılım mühendisliği mezunları için istihdam olanakları oldukça geniştir.
Yazılımcı ihtiyacı yalnızca Türkiye'ye özgü bir sorun değil, tüm dünya ülkelerinde endüstrilerin ve hizmet alanlarının en temel gündemleri arasında yer alıyor. Tuğrul Türkkan'a göre yazılımcı açığı dünyada da hızlı büyüyor. Hali hazırda 40 milyona yakın ihtiyaç var. 2030'a kadar bu açığın 85 milyona çıkması bekleniyor.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.900 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Junior Yazılım Geliştirme Uzmanı maaşı 24.800 TL iken, en yüksek ise 55.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Örneğin, sıfırdan kodlamayı öğrenmek, rahat temponuza ve diğer faktörlere bağlı olarak 18-24 ay kadar sürebilir. Sadece eğlence için yeni şeyler denemek isteyen sıfır programlama becerisine sahip sıradan bir öğrenciyseniz , kodlamayı öğrenmek için en uzun süreyi harcarsınız (birkaç yıl kadar).
Yazılımdan para kazanabilmek için rahat 2 yıl kendini geliştirmen gerekir, tabi dediğim gibi ne kadar zaman ayırdığına bağlı olarak bu süre oynar.
Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri