Birleşik yapılı olan kuru soğan kelimesi bitki kelimelerinden birinin adıyla kurulan birleşik kelimeler grubuna girer.
Türk Dil Kurumuna göre yeşilsoğan sözcüğü birleşik bir şekilde yazılmalıdır. Bu sözcükte yer alan "yeşil" ve "soğan" iki ayrı kelime olarak ifade edilmektedir. Bu iki ayrı sözcük bir araya gelerek yeşilsoğan kelimesini oluşturmuştur. Bu yüzden bu sözcüğün yeşil soğan şeklinde yazımı doğru değildir.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Yeşil soğan TDK tarafından yayımlanan yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır. TDK tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük'ün yeni basımına (2023) göre yeşil soğan kelimesi ayrı yazılır. Yeni basımdan önce bitişik yazılan bu kelime artık ayrı yazılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Kuru soğan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Toprak altında kalan yumru soğanın kurutulmuşu.
Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı siyah zeytin şeklinde olmalıdır.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Kuru fasulye kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Dil bilgisi kurallarına göre sadece birleşik isimler bitişik yazılır. Kuru fasulye ise birleşik isim değil tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu ile kelimeler hakkında önemli bilgilere ulaşmak mümkündür. Bunlar arasında kelimelerin yazımı buradan net olarak öğrenilebilir. Siyah zeytin için burada bilgiler görme şansıda vardır. TDK'ya göre 'siyah zeytin' yazımı doğru bir yazımdır.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
TDK'ya Göre Siyah Zeytin Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Siyah kelimesi sadece aldığı ekler ile bitişik yazılır: Örneğin: Siyahlı Kadın - Siyahlık. Kelimenin Siyahzeytin şeklinde yazılması ise yanlıştır. Çünkü Türkçede hem nicelik hem de nitelik sıfatları isimlerden ayrı yazılır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Kuru soğan, taze soğan kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen Kuru üründür.Taze soğan kurutulmadan önce yaklaşık %91 civarında su oranına sahiptir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Arpacık soğanı, Anadolu lehçelerinde kullanılan ismi ile göğer, Allium cepa olarak da bilinen soğan bitkisinin bir kültivarı veya varyatesidir. Arpacık soğanı eskiden A. ascalonicum adı altında ayrı bir tür olarak sınıflandırılmıştır, ancak günümüzde bu ad A. cepa ile sinonim olarak kullanılmaktadır.
5000 yıldan fazla süredir soğan tarımının yapıldığı ve bundan çok daha uzun süre önce de tarih öncesi topluluklar tarafından yabani türevlerinin tüketildiği düşünülüyor. Bazı uzmanlara göre soğanın anavatanı Orta Asya, bazıları ise daha spesifik olarak Batı Pakistan ve İran'ı gösteriyor.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
Öz Türkçe bir sözcük olan açıkgöz, açık ve göz kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Her durumda kendi çıkarını gözeten ve mevcut fırsatlardan yararlanmasını bilen kişilere açıkgöz denir. Bu kelime cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Buzdolabı Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılır. Buzdolabı kelimesi de birleşik isim olduğu için bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri