Dünyada buğday konusunda endişeler artarken sektör temsilcileri Türkiye'nin buğday üretiminde ve tedarikinde kısa vadede ciddi sıkıntı yaşamayacağını belirtiyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran ayında yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden ülkeler arasında sıralanıyor. Ancak aynı zamanda en çok buğday üreten ülkelerden biri. Uzmanlara göre, Türkiye'nin buğday ithalatı, ihracata yönelik üretimde hammadde olarak kullanılıyor.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2023 ürünü buğday alım fiyatını açıkladı. Buna göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahil olarak üreticiden ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğdayı 8.250 TL, makarnalık buğdayı 9.000 TL, arpayı ise 7.000 TL alacak şekilde açıklama yaptı.
"Türkiye, ihracat yapmak için aldığı buğdayı alternatif pazarlardan karşılayabilir" Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin buğday ithalatının ana sebebinin un ve makarna ihracatı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikincidir.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
Dünyada Buğday En Çok Hangi Bölgede Yetişir? Çin Halk Cumhuriyeti dünyada yıl içinde en çok buğday üretilen bölgedir. Çin'in en çok buğday yetiştiren bölge olmasının sebepleri; geniş tarım arazilerine ve uygun iklim koşullarına sahip olmasıdır.
Türkiye USDA'nın verilerine göre, 2020/21 üretim sezonunda 6,6 milyon tonluk buğday ihracatı ile dünya sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. 2021/22 üretim sezonunda dünya buğday ihracatının temel ihracatçı ülkelerdeki yükselişe bağlı olarak %1,4 artarak 202 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir. Kaldı ki buğday teşfikinden önce farklı besin teşfikleri de yapılmalı.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Dekara kuruda 200-600 kg, suluda 350-700 kg verim alınabilir. İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde tavsiye edilir.
Rusya Tarım Bakanlığı, 2 Haziran 2021'den beri tahıl ihracatında haftalık "değişken” vergi sistemini test ediyor. Son olarak Moskova Borsası'nda buğday fiyatları ton başına 321,3 dolar, arpa 293,3 dolar, mısır 262,7 dolardan işlem gördü. Chicago borsasında ise buğdayın tonu geçen hafta 300 dolara indi.
Hasat edilen buğdayın un üretiminde yaklaşık % 20'si fire kabul edilir. Yani tarladan çıkan 1 ton buğdaydan yaklaşık 800 kg un elde edilir.
Buğday ithalatının yüzde 65'i Rusya'dan
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020 yılı verilerine göre, Türkiye buğday ithalatının yüzde 64,6'sını Rusya'dan gerçekleştirdi. İkinci sırada ise yüzde 13,4 ile Ukrayna var. Rusya ile Ukrayna'nın buğday ithalatındaki toplam payı 2020'de yüzde 78 oldu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2023 Yılı Buğday Alım Fiyatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması ile netlik kazandı. Buna göre, 2023 yılı Buğday alım fiyatı 9.250 TL ve Arpa alım fiyatı da 7.500 TL olarak belirlendi.
Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze de ithal ediyor. Elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, eriğin yanı sıra, Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz alıyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisi. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11. sırada yer alıyor.
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisidir. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11 olarak sıralanmıştır.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Buğday Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Buğday üretiminin en çok yapıldığı şehirlerden biri yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük kenti olan Konya'dır. Türkiye'nin başkenti Ankara'da da üretim oranı oldukça yüksektir.
Bu aynı zamanda yola çıkmaya hazır olacak yeni hasadın yapılabilmesi için ülke içi güvenliğin sağlanmasını umduğumuz anlamına da gelir. Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Öte yandan dahilde işleme rejimi kapsamında buğdayın işlenip, mamul madde olarak ihraç edilmesi için her yıl belirli miktarda buğday ithalatı yapılmakta. 2021 yılının 10 ayında 6,5 milyon ton buğday ithal eden ülkemiz, 2022 yılının aynı döneminde 6,8 milyon ton buğday ithal etti.
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Ege Bölgesi ise üretimde %13'lük pay ile üçüncü sıradadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri